hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > رویداد > اجتماعی > استناد نیروی انتظامی به لایحه حجاب، غیرقانونی است

استناد نیروی انتظامی به لایحه حجاب، غیرقانونی است

قانون حجاب و عفاف هنوز مراحل قانونی خود را طی نکرده و رسمیت ندارد. این قانون در حال حاضر بین رفت و برگشت بین مجلس و شورای نگهبان است. نیروی انتظامی احتمالا براساس قوانین گذشته اوایل دهه ۶۰ تدوین شد می‌تواند اقداماتی در این خصوص– پوشش اختیاری– اقداماتی داشته باشد.

به گزارش شبکه شرق،نماینده مجلس یازدهم در واکنش به اجرای دوباره «گشت ارشاد» در قالب آنچه نیروی انتظامی «طرح نور» می‌خواند، گفت: اگر استناد نیروی انتظامی در این اقدام، به قانون حجاب و عفاف باشد که هنوز این لایحه به قانون تبدیل نشده و استناد به آن درست نیست. قانون حجاب و عفاف هنوز مراحل قانونی خود را طی نکرده و رسمیت ندارد. 

«از شنبه 25 فروردین به موضوع حجاب می‌پردازی.»؛ این خبری بود که نیروی انتظامی به صورت رسمی منتشر کرد و روز موعود اجرای «طرح سراسری نور» شنبه بود. شنبه‌ای که مردم تهران و برخی از دیگر شهرها متعجب شدند از حجم نیروی انتظامی در خیابان‌ها برای برخورد با موضوع پوشش اختیاری. این اقدام نیروی انتظامی با واکنش‌های بسیاری در فضای مجازی و رسانه‌های رسمی کشور روبرو شد.

هر چند، از روزهای قبل فیلم‌هایی از فعالیت این ون‌ها منتشر شده بود و فعالیت نیروی انتظامی که در خیابان‌ها و اقدام به برخورد با زنان با پوشش اختیاری می‌کردند، اما در روز 25 فروردین آنقدر نیروهای انتظامی در پایتخت زیاد بودند که انگار به خیابان‌ها و متروی تهران لشکرکشی شده است. ون‌های سفید که یکی پس از دیگری با اسکورت موتور یا خودروی پلیس در خیابان‌ها جولان می‌دادند. فیلمی که از خیابان ولیعصر و دیگر نقاط تهران منتشر شد موید این موضوع است. جالب آن که نیروی انتظامی علاوه بر ون‌ها، اتوبوس‌هایی را هم به میدان آورده است. در این میان پلیس نمی‌تواند به طرح «عفاف و حجاب» که در مجلس مورد بررسی قرار گرفت استناد کند چرا که این طرح هنوز به صورت قانونی ابلاغ نشده و بین مجلس و شورای نگهبان در رفت و آمد است تا ایرادات آن برطرف شود.

در آستانه انتخابات، 22 بهمن و... پوشش اختیاری مورد استقبال همه رسانه‌ها و مسئولان دولتی و نظامی قرار می‌گیرد و حتی به جای برخورد با این زنان، روی حضور آنها در مراسم و مناسک انقلاب حساب باز کرده و تبلیغات گسترده‌ای می‌کند. حتی به نظر می‌رسد نیروی انتظامی موضوع جانباختن مهسا امینی و اتفاقات پس از  آن در سال 1401 را فراموش کرده و با این اقدام نیروی انتظامی تنش دیگری به جامعه تحمیل خواهد کرد آنهم در با اقدامات اسرائیل علیه ایران، کشور در حالت بحران قرار گرفته و نیاز به آرامش و همدلی مردم دارد.

درست است که فضای شهرهای دیگر نیز انتظامی شده بود اما تهران شرایط ویژه‌تری را تجربه کرد و نیروی انتظامی حتی در مترو هم مستقر شد. ورودی ایستگاه میرزای شیرازی پر بود از ماموران نیروی انتظامی. ورودی ایستگاه تجریش نیز با همین جو دست و پنجه نرم می‌کرد و با این تفاوت که در برخی موارد کیف برخی از مسافران– پسر و دخت – را هم بازرسی می‌کردند. در خود ایستگاه و کنار گیت‌های ورودی و خروجی، یگان حفاظت مترو در ایستگاه از زنان فیلمبرداری می‌کرد. تهرانی‌ها در مابقی ایستگاه‌ها نیز کمابیش با همین شرایط دست و پنجه نرم می‌کردند. میدان انقلاب نیز یکی دیگر از میادین تهران بود که با تنش بسیاری روبرو شده و نیروی انتظامی آرامش آن را از بین برده بود.

لایحه حجاب طی چند روز آینده ابلاغ می‌شود

علیرضا نوری‌قزلجه، نماینده کنونی مجلس در واکنش به اقدام نیروی انتظامی تاکید کرد: «اگر استناد نیروی انتظامی در این اقدام به قانون حجاب و عفاف باشد که هنوز این لایحه به قانون تبدیل نشده و استناد به آن درست نیست. قانون حجاب و عفاف هنوز مراحل قانونی خود را طی نکرده و رسمیت ندارد. این قانون در حال حاضر بین رفت و برگشت بین مجلس و شورای نگهبان است. نیروی انتظامی احتمالا براساس قوانین گذشته اوایل دهه 60 تدوین شد  می‌تواند اقداماتی در این خصوص – پوشش اختیاری – اقداماتی داشته باشد. البته باید منبع این آیین‌نامه‌ها و بخشنامه‌ها را درخواست کرد تا قضاوت درستی در این مورد داشته باشیم. علی‌ایحال آنها دستشان در ابلاغ بخشنامه‌ باز است اما لایحه حجاب و عفاف هنوز به قانون تبدیل نشده و نیروی انتظامی نمی تواند به این لایحه استناد کند.»

او در پاسخ به این سوال که «مجلس از وزیر کشور درباره این آیین‌نامه‌ها سوال پرسیده است؟»، گفت: «من که چنین سوالی را نپرسیدم. در جریان نیستم که هیات رئیسه مجلس یا کمیسیون‌های مجلس چنین درخواستی را داشته یا خیر.»

نوری قزلجه در پاسخ به این سوال که «مجلس درباره استناد نیروی انتظامی از وزیر کشور سوال می‌پرسد؟» تاکید کرد: «نتیجه آن چه خواهد بود؟ تا چند روز آینده لایحه حجاب و عفاف به صورت قانون در آمده و ابلاغ خواهد شد و می‌گویند: «این هم قانون.» به نظر می‌رسد اقدامات بر مبنی این قانون انجام می‌شود و فرض بر این بوده که در  یکی، دو روزه آینده قانون حجاب و عفاف ابلاغ خواهد شد. اما ایرادات و اشکالات این قانون را قبل از این شمردم و در عمل نیز آثار و عواقب این اشکالات در جامعه هویدا خواهد شد.»

بعید می‌دانم مردم با قانون حجاب و عفاف همراهی کنند

این نماینده مجلس در پاسخ به این سوال که «آیا مردم از این قانون با ایراداتش استقبال خواهند کرد؟»، گفت: «من بعید می‌دانم با این قانون همراهی شود. این قانون ایرادات مهم و اساسی دارد که تا برطرف نشود با مقاومت جامعه روبرو خواهند شد. ایجاد دوقطبی در جامعه، برخوردهای شخصی، رفتارهایی که جامعه را دچار مشکل می‌کند، برخورد سلبی و انتظامی با یک موضوع اعتقادی و ارزشی از جمله اشکالات لایحه حجاب است. نزدیک به 30 مورد در این لایحه دید و عنوان کردم که یکی دو ماده مربوط به دانش‌آموزان و کودکان حذف شد. اما بقیه ایرادات سر جای خود است که اشکالات زیادی را در جامعه به وجود خواهد آورد. اما مسیر قانونی را برای این لایحه طی کرده‌اند.»

منتخب مجلس دوازدهم درباره نحوه برخورد ضابطان انتظامی با زنان و دختران افزود: «شاید در لایحه حجاب و عفاف به نحوه برخورد نیروی انتظامی اشاره نشده اما مقرراتی از گذشته وجود داشته و اینطور نیست که نیروی انتظامی هر طور که بخواهد با آن برخورد کند. قاعده کلی در قوانین وجود دارد و نیروی انتظامی نمی‌تواند هر طور با افرادی که جرم مشهودی انجام می‌دهند برخورد کند. البته در چند ماده لایحه حجاب و عفاف به نوعی رفتارهای خودسرانه را محدود کرده است اما معلوم نیست چه کسانی این بخش را احصا و اجرا می‌کند.»

نوری قزلجه درباره بازگشت «گشت ارشاد» در قالب «طرح نور» در روزهای اخیر و انتشار بیانیه‌های فراجا خاطرنشان کرد: «استناد نیروی انتظامی به لایحه حجاب، غیرقانونی است. احتمالاً بر اساس قوانین دهه ۶۰ درباره حجاب برخورد می کنند همچنین نیروی انتظامی باید بخشنامه‌هایی که با آن استناد می کند را ارائه دهد.» 

منبع: sharghdaily-926533

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
برچسب ها
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو