گوشه های داخلی ناودانی دارای شعاع های مشخصی است که استحکام آن را فراهم می کند. این ناودانی ها به راحتی به هر شکلی قالب گیری می شوند و این جایی است که ناودانی Uشکل در مقابل ناودانی C شکل وارد می شوند.
براساس کاربرد برای ناودانی در داخل کشور دو استاندارد UPN و UPE در نظر گرفته شده است. تفاوت این دو استاندارد در بال های به کار رفته شده در هریک از این دو مورد میباشدکه بر قیمت ناودانی تاثیرگذار است.
کاربردهای ناودانی
ناودانی کاربردهای بسیار زیادی در صنعت و ساختمان سازی دارد. برخی از کاربردهای ناودانی عبارتند از:
- در ساخت تیرچه
- در ساخت خرپا
- در ساخت ستون
- در ساخت قاب های فلزی
- در ساخت ریل های آسانسور
- در ساخت پل ها
- در ساخت اسکله ها
- در ساخت سوله ها
- در ساخت درب و پنجره
- در ساخت قفسه های فلزی
- در ساخت نرده ها
انواع ناودانی براساس روش تولید
ناودانی پرسی
روش تولید ناودانی به روش پرسی یا نورد سرد از ورقهای فولادی به عنوان ماده اولیه استفاده میکند. این ورقها در ضخامتهای مختلف به طول 6 متر در دمای معمولی در دستگاههای قالبگیری یا پرسکاری قرار میگیرند تا به شکل ناودانی فرم داده شوند.
ناودانیهای پرسی در ظاهر، گوشههای بیرونی گردی دارند و به دلیل فشار وارد شده در نقاط اتصال بال به جان، در آن نقاط از ضخامت کمتری برخوردار هستند. این نوع ناودانیها براساس جنس ورق مورد استفاده در تولید، برای مصارف مختلف استفاده میشوند.
ناودانی فابریک
ناودانی فابریک، برخلاف ناودانی پرسی از روش نورد گرم ساخته می شود. به این صورت که فولاد وارد کوره شده، تحت حرارت و دمای بالا و با کمک غلتک های مختلف به شکل ناودانی درمی آید و از خط تولید خارج می شود. در این نوع فرآیند، از همان ابتدای کار با توجه به شکل مورد نظر تولید انجام می شود. در تولید ناودانی های فابریک همانند شیوه های تولید میلگرد از شمش های فولادی به عنوان مواد اولیه استفاده می شود.
آنچه که در این فرآیند، مهم است، گرفتن اعوجاج از شمش های گداخته شده است که این کار پس از نورد ابتدایی انجام می شود. پس از نورد گرم، قطعه سرد شده و موجب انقباض آن می شود به همین جهت گوشه های بیرونی ناودانی فابریک تیز است و ابعاد دقیقی ندارد. استفاده از کلمه فابریک، در تولید ناودانی فابریک؛ یک اصطلاح فنی است که به تولیدات ساخته شده در کارخانه سازنده اصلی مربوط می شود.
انواع ناودانی براساس جنس
ناودانی آلومینیوم
ناودانی آلومینیوم نوعی ناودانی است که از آلومینیوم یا آلیاژهای آلومینیوم ساخته میشود . این نوع ناودانی به دلیل وزن سبک، مقاومت بالا در برابر خوردگی و شکل پذیری خوب، در طیف گستردهای از کاربردها استفاده میشود.
ناودانی استیل
ناودانی استیل نوعی ناودانی است که از فولاد ضد زنگ یا استنلس استیل ساخته میشود. این نوع ناودانی به دلیل مقاومت بالایی که در برابر زنگ زدگی و خوردگی دارد، در طیف گستردهای از کاربردها استفاده میشود.
ناودانی گالوانیزه
ناودانی گالوانیزه نوعی ناودانی است که با روکش فلز روی پوشانده شده است. این روکش باعث افزایش مقاومت ناودانی در برابر زنگ زدگی و خوردگی میشود و عمر مفید آن را به طور قابل توجهی افزایش میدهد. ناودانیهای گالوانیزه به دلیل مقاومت بالا و طول عمر زیاد، در طیف گستردهای از کاربردها استفاده میشوند.
ناودانی برنجی
ناودانی های برنجی اجسامی کوچک و اغلب استوانه ای یا مخروطی شکل هستند که از آلیاژ برنج تشکیل شده است. این ناودانی ها معمولاً به عنوان عناصر تزئینی یا بست های کاربردی در کاربردهای مختلف استفاده می شوند. آنها در اندازهها، شکلها و طرحهای مختلف میآیند که تطبیق پذیری را در استفاده از آنها ارائه میکنند.
انواع ناودانی براساس سایز
ناودانی 4
از نظر وزن، ناودانی 4 سنگین تطبیق کامل با وزنی است که در جدول اشتال و استانداردهای مهندسی مشخص شده است. این به این معناست که وزن و ترکیب آن با استانداردهای مربوطه، مانند جداول و استانداردهای مهندسی، همخوانی دارد.
ناودانی 6
استفاده از ناودانی 6 باعث استحکام سازه شده و باعث گسترش گسترده آنها می شود. یکی از مزایای اصلی ناودانی 6 نصب آسان آنها به دلیل روش ساخت آنها می باشد. استفاده از ناودانی 6 با طول 6 متری در ساختمان ها می تواند از آسیب ها جلوگیری کرده و یکپارچگی سازه را تضمین کند. ساخت آنها با بالاترین استانداردهای کیفی حداکثر طول عمر ممکن را تضمین می کند. ناودانی 6 از فولاد ساخته شده اند که مقاومت بالایی در برابر خوردگی و رطوبت دارند.
ناودانی 8
ارتفاع پروفیل سبک ناودانی8، 80 میلی متر و عرض بال 40 میلی متر است. بسته به نوع طراحی سازه با رعایت مقررات ملی ساختمان ایران یا مقررات فولاد ایران و با در نظر گرفتن ظرفیت برشی مورد نیاز می توان از دو نوع پروفیل ناودانی استفاده کرد.
وزن ناودانی سبک 8 تقریباً 7.05 کیلوگرم بر متر است. از آنجایی که قیمت ناودانی بر اساس وزن آن تعیین می شود، می توان وزن تقریبی برای هر بخش از پروفیل را با ضرب طول هر بخش در وزن هر متر محاسبه کرد. برای ناودانی سنگین 8 این مقادیر ضخامت جان 5/4 سانتی متر و وزن آن 52 کیلوگرم محاسبه می شود.
ناودانی 10
ناودانی 10 معمولاً به عنوان یک نوع پروفیل فولادی استفاده می شود که مشخصات فنی آن شامل ارتفاع بال 10 سانتی متر و ضخامت حدود 6 میلی متر می باشد. وزن هر شاخه 6 متری این نوع ناودانی حدود 63 وزن است. معمولاً برای تولید این نوع پروفیل، از کربن استفاده می شود. ارتفاع بال 10 سانتیمتر، عرض ناودانی 6/4 سانتیمتر و ضخامت 6 میلی متر با وزن حدودی 5/51 برای هر شاخه 6 متری در نظر گرفته میشود.
ناودانی 12
ناودانی 12، شکلی 12 ضلعی است که از میله ای به طول 12 میلی متر و دو بال هر کدام به طول 2/5 میلی متر تشکیل شده است. چون ناودانی 12 در کاربردهای متعددی مورد استفاده قرار میگیرد، قیمت ناودانی به صورت سنگین و یا سبک بسیار مهم است و بر بازار آن تأثیر میگذارد.
ناودانی 14
پروفیل ناودانی 14 یا همان ناودانی 140 سبک، یکی از مقاطع فولادی پرکاربرد در صنعت در ایران است. وزن هر متر طول از پروفیل ناودانی 14 سبک برابر با 12.3 کیلوگرم است. این نوع پروفیل از دو بال و یک جان تشکیل شده است و به دلیل شکل ظاهری آن به حرف U شباهت دارد.
ناودانی 16
ناودانی 16 نوع خاصی از کانال فولادی است. با توجه به این افزایش تقاضا، تنوع در تولید فولاد و نرخ تولید محصولات فولادی به طور قابل توجهی افزایش یافت. کانالهای ناودانی بخشهای باز محسوب میشوند که به تنوع و تولید فولاد پروفیل کمک میکنند.
ارتفاع پروفیل ناودانی 16 سبک در نوع نورد گرم حدود 160 میلیمتر است و پهنای بال آن تقریباً 64 میلیمتر میباشد. این ابعاد میتواند بسته به نوع نورد (گرم یا سرد) و استفادههای خاص، متغیر باشد.
ضخامت جان پروفیل ناودانی 16 سبک به میزان 5 میلیمتر و ضخامت بال آن به اندازه 8.4 میلیمتر میباشد. وزن پروفیل ناودانی 16 سبک برابر با 14.2 کیلوگرم در هر متر طول است.
برای اطلاعات بیشتر به سایت https://hamiransteel.com/ مراجعه نمایید.