به گزارش اکوایران، یکی از شاخصهای مهم بازار کار که استفاده ناکافی از نیروی کار عرضه شده را نشان میدهد، نرخ بیکاری است. این نرخ نشان میدهد از مجموع افرادی که در جست و جوی شغل بودهاند، چه تعداد بیکار ماندهاند.
آمار منتشر شده توسط مرکز آمار حاکی از آن است که در پاییز امسال 7.6 درصد از افراد جویای کار موفق به پیدا کردن شغل نشدهاند. البته این نرخ مربوط به بیکاری زنان و مردان کل کشور بوده است. بررسیهای بیشتر نشان میدهد نرخ بیکاری بانوان کل کشور بیشتر از نرخ بیکاری مردان بوده است. به بیان دقیق تر موفقیت زنانی که به دنبال کار هستند، در پیدا کردن شغل نسبت به مردان کمتر بوده است.
البته این نرخ در استانهای مختلف یکسان نبوده است. شواهد خبر از آن میدهد که نرخ بیکاری زنان در استان کرمان بیشترین میزان خود را داشته است. به بیان دیگر در کرمان از مجموع زنانی جویای کار، تعداد بیشتری موفق به یافتن شغل شدهاند. در مقابل بانوان همدانی کمترین نرخ بیکاری زنان را در پاییز امسال به خود اختصاص دادهاند.
موفقیت زنان در جستوجوی کار، کمتر از مردان است
نرخ بیکاری یکی از شاخصهای مهم بازار کار است. این نرخ نشاندهنده عدم استفاده کافی از نیروی کار عرضه شده به بازار است. در جامعه شماری از افراد در جستوجوی شغل به سر برده و تمایل به حضور و مشارکت در بازار کار دارند. به این افراد جمعیت فعال گفته میشود. شماری از جمعیت فعال موفق به پیدا کردن کار شده و شاغل میشوند. اما برخی در این جستوجو ناکام مانده و بیکار می مانند. از محاسبه نسبت افراد بیکار به کل افراد فعال، نرخ بیکاری حاصل میشود.
در واقع بیکاران شماری از جمعیت 15 ساله و بیشتر هستند که تمایل به حضور در بازار کار داشته و در راستای پیدا کردن شغل تلاش کردهاند. اما در پایان نتوانستهاند شغلی برای خود دست و پا کنند. آخرین دادههای منتشر شده توسط مرکز آمار نشان میدهد در پاییز امسال 7.6 درصد از افراد جویای کار موفق به پیدا کردن شغل نشدهاند. برخی از این افراد زنان و شماری را مردان تشکیل دادهاند.
بررسیها حاکی از آن است که نرخ بیکاری در میان زنان بیشتر از مردان بوده است. به بیان دیگر در میان جمعیت فعال زنان، 14.2 درصد بیکار ماندهاند. این در حالی است که از میان مردان فعال، تنها 6.2 درصد نتوانستهاند برای خود شغلی دست و پا کنند. بنابراین موفقیت زنان جویای کار در پیدا کردن شغل نسبت به مردان، کمتر بوده است.
آنچه تا کنون گفته شده ، تصویر بیکاری کل کشور است. اما بیکاری در استانهای مختلف با یکدیگر یکسان نیست. بررسیها نشان میدهد نرخ بیکاری زنان در برخی استان ها از میانگین این نرخ برای کل کشور بیشتر بوده است. در ادامه به این موضوع پرداخته شده است که در کدام استانها تعداد بیشتری از زنان در جست و جوی شغلی موفق شده و در چه استان هایی زنان بیشتری ناکام مانده اند؟
از هر 100 زن جویای کار کرمانی، 30 نفر بیکار مانده
در پاییز امسال، از هر 100 بانوی کرمانی که تمایل به کار داشتهاند، تقریبا 30 نفر موفق به پیدا کردن شغل نشده و به دایره افراد بیکار پیوستهاند. بدین ترتیب کرمان با نرخ بیکاری 29.9 درصدی، بالاترین رده نرخ بیکاری بانوان را میان استان های ایران به خود اختصاص داده است.
زنان خوزستانی، دومین گروه بزرگ زنان بیکار را در کل کشور داشتهاند. به بیان دقیقتر نرخ بیکاری در خوزستان طی پاییز امسال 24.6 درصد بوده است. بانوان لرستانی نیز در جایگاه سوم بیشترین نرخ بیکاری زنان قرار داشته اند. نرخ بیکاری زنان این استان در سومین فصل سال جاری، 22.6 درصد گزارش شده است.
در بازه زمانی مورد بررسی، 19 استان کشور نرخ بیکاری بالاتر از میانگین نرخ بیکاری کل کشور داشتهاند. این بدان معنا است که در پاییز سال جاری در 19 استان کشور از هر 100 نفر حداقل بیش تر از 14 نفر بیکار بودهاند. حال این سوال مطرح میشود که در کدام استان موفقیت زنان در جست و جوی شغل بیشتر بوده است؟
کوچکترین دایره بیکاری بانوان در همدان
در 12 استان کشور، نرخ بیکاری بانوان کمتر از میانگین نرخ بیکاری کل کشور بوده است. در همدان نرخ بیکاری طی پاییز امسال به 6.3 درصد رسیده است. به بیان دیگر در این استان از مجموع زنان در جست و جوی کار، 6.3 درصد بیکار مانده اند. این استان کمترین نرخ بیکاری زنان را در بازه مورد بررسی داشته است.
قزوین نیز با ثبت نرخ بیکاری 7.9 درصدی برای بانوان، دومین استانی است که تعداد کمتری از زنان فعالش در فرایند پیدا کردن شغل، موفق بوده اند.
نرخ بیکاری زنان در خراسان رضوی و آذربایجان غربی به 8.7 درصد رسیده است. بدین ترتیب در پاییز 1402 دو استان بر سومین جایگاه کمترین نرخ بیکاری زنان قرار گرفته اند.
منبع: ecoiran-56924