فردای اقتصاد: رشد سالانه نقدینگی تا پایان دیماه به ۲۵٫۳ درصد کاهش یافته که نشان میدهد سیاست کنترل مقداری و محدودیت رشد ترازنامه بانکها باعث شده بانک مرکزی به هدف خود در پایان سال نزدیک شود.
همانطور که روابط عمومی بانک مرکزی اشاره کرده، دستیابی به این رقم برای اولین بار از خردادماه ۱۳۹۸ (پس از ۵۵ ماه) محقق شده است.
نرخ رشد دوازدهماهه پایه پولی در پایان دیماه ۱۴۰۲ با ۶٫۵ واحد درصد کاهش نسبت به ماه قبل، (۳۸٫۲ درصد در دیماه ۱۴۰۱) به ۳۱٫۷ درصد رسید. رشد پایه پولی از شهریور ۱۴۰۱ همواره در ارقام بالاتر از این قرار داشته است.
رشد ماهانه پایه پولی در دی ماه ۱۴۰۲ نیز معادل ۱ درصد بوده است. بانک مرکزی تأکید کرده که کاهش مذکور در پایه پولی این بار به خاطر کاهش ذخایر خارجی نبوده است؛ خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی در دی ماه ۱۴۰۲ نسبت به ماه قبل ۵٫۲ درصد رشد ثبت کرده است.
نقدینگی هم طی ماه دی تنها ۰٫۸ درصد افزایش داشته است. افت پایدار رشد نقدینگی و پایه پولی میتواند به تدریج اثرش را روی کاهش تورم بگذارد. اما گلوگاه اصلی این است که تداوم کسری بودجه دولت از جمله در بودجه تدوینشده برای سال آینده به ناچار میتواند دوباره رشد پایه پولی را افزایش دهد و در نتیجه مهار تورم را با مشکل روبهرو کند.
منبع: fardayeeghtesad-36304