مطالعات بسیار زیادی درباره تأثیر عوامل مختلف استرسزا و اضطرابآور بر روی سلامتی جسمی افراد انجام شده است. اما جدیدترین مطالعات و تحقیقات نشان داده که در میان عوامل مختلف استرسزا در زندگی، تجربه فشار مالی بیشترین تاثیر منفی و آسیب را بر سیستم ایمنی، عصبی و غدد درونریز بدن افراد دارد.
سیستمهای ایمنی، عصبی و غدد درونریز به طور فعال و دائمی برای حفظ فرایند خود تنظیمی که به عملکرد مطلوب بدن میانجامد با یکدیگر ارتباط برقرار میکند. این شبکه یکپارچه از سیستمهای بدن، فرایندهای فیزیولوژیکی مانند رشد، تمایز سلولی، متابولیسم و رفتار انسان را کنترل میکند و زمانی که با اختلال مواجه شود، میتواند منجر به بیماریهای جسمی و روانی، از جمله بیماریهای قلبی عروقی، افسردگی و پیری شود.
بهتازگی، محققان دانشگاه کالج لندن به بررسی ارتباط میان استرس روانی و پروفایلهای متمایز ایمنی و عصبی غدد درونریز پرداختهاند. اودسا همیلتون، سرپرست و نویسنده مسئول این مطالعه گفته: زمانی که سیستم ایمنی و عصبی غدد بهخوبی با هم کار میکنند، سلامتی حفظ میشود. اما استرس مزمن میتواند این تبادل بیولوژیکی را مختل کند و منجر به بیماری شود.
محققان میزان چهار بیومارکر خونی را در افراد ۵۰ساله و بالاتر (متوسط سنی 65 سال)، تجزیهوتحلیل کردند. در این مطالعه محققان بررسی کردند که قرارگرفتن در معرض شش عامل استرس زا روانی - فشار مالی، مراقبت، ناتوانی، بیماری، سوگ و طلاق چه تاثیری بر روی بدن افراد میگذارد.
در این تحقیق مشخص شد که در میان عوامل استرس زا، استرس مرتبط با فشار مالی قویترین عامل پرخطر ایمنی و عصبی غدد درونریز بوده است. بیماری طولانی مدت و سوگواری نیز در ردههای بعدی عوامل استرس زا با تاثیر منفی بر روی بدن گزارش شده اند. در میان شرکتکنندگان این مطالعه آن دسته از افرادی که فقط فشار مالی را به عنوان پراسترسترین عامل گزارش کردند، چهار سال بعد 59 درصد بیشتر از دیگران به بیماریهای عصبی و غدد درون ریز بدن مبتلا شدند.
همیلتون میگوید: ما دریافتیم که استرس مالی برای سلامت بیولوژیکی بسیار مضر است، اگرچه تحقیقات بیشتری برای اثبات این امر به طور قطعی مورد نیاز است. این ممکن است به این دلیل باشد که این شکل از استرس میتواند به بسیاری از جنبههای زندگی ما حمله کند و منجر به درگیری خانوادگی، طرد اجتماعی و حتی بی خانمانی شود.