hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > استان ها > لرستان| چشم‌انتظار جهانی‌شدن

لرستان| چشم‌انتظار جهانی‌شدن

لرستان را پایتخت پل‌های تاریخی کشور می‌نامند. پل‌های گاومیشان، شاپوری، پل آجری، پل‌دختر، کلهر، کشکان و شکسته ازجمله پل‌های تاریخی لرستان هستند که بیش از هزار و ۴۰۰ سال قدمت تاریخی دارند و از معماری و هنر و پل‌سازی منحصربه‌فرد برخوردارند.

این در حالی است که این استان سال‌هاست چشم‌به‌راه تحقق وعده جهانی‌شدن این پل‌های شگفت‌انگیزاست و به‌رغم گذشت سال‌ها از قرارگیری این آثار در فهرست موقت جهانی هنوز استان لرستان باوجود ظرفیت غنی میراث تاریخی و فرهنگی موفق به ثبت هیچ اثری در فهرست جهانی نشده است. ثبت جهانی پل‌های تاریخی لرستان که در جریان سفرهای مختلف هیئت دولت به‌عنوان مصوبه در حوزه میراث فرهنگی اعلام شد همچنان درگیر اماواگرهایی است که تاکنون کار ثبت جهانی این آثار را با مشکلاتی مواجه کرده است.

۱۲ سال از مصوبه ثبت جهانی پل‌های تاریخی لرستان گذشت

در حالی مصوبه مربوط به ثبت جهانی پل‌های تاریخی لرستان مربوط به سال ۸۵ است که به نظر می‌رسد طی حدود ۱۲ سال گذشته عزم چندانی در مسئولان استان برای جهانی شده این میراث شگفت‌انگیز وجود نداشته است.

کارشناسان حوزه میراث فرهنگی استان با گلایه‌مندی از عدم معرفی استان لرستان به‌عنوان استانی با ظرفیت‌های فراوان تاریخی، گردشگری و توریستی معتقد هستند که تاکنون عزم جدی نسبت معرفی و ثبت آثار تاریخی لرستان در سطح جهانی صورت نگرفته است که البته عوامل مختلفی در ناکامی در ثبت جهانی آثار تاریخی لرستان دخیل هستند.

عدم ثبت جهانی پل‌های تاریخی لرستان در حالی رخ می‌دهد که عمده این بناهای تاریخی مربوط به دوره ساسانی بوده درحالی‌که برخی بناهای تاریخی استان‌های هم‌جوار که ثبت جهانی نیز شده‌اند مربوط به دوره صفویه هستند.

پل‌هایی که از نوساخته می‌شوند!

در راستای ثبت جهانی پل‌های تاریخی لرستان ابتدا باید پرونده این بناهای تاریخی تشکیل و کار مرمت این پل‌ها صورت گیرد؛ موضوعی که طی سال‌های گذشته مغفول مانده تا حرکت‌هایی که در مسیر مرمت این بناهای تاریخی نیز صورت گرفته با انتقادات کارشناسان مواجه شود و مدیرکل سابق میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری لرستان در سخنانی بگوید: برای مرمت پل‌های تاریخی استان هرکسی به سلیقه خودش اقدام کرده و کارهای صورت گرفته در برخی پل‌های تاریخی مرمت نبوده بلکه نوسازی پل بوده است.

سید امین قاسمی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری لرستان در این رابطه با اشاره به مرمت آثار تاریخی لرستان با استفاده از مصالح غیراستاندارد عنوان کرد: این امر مربوط به سال‌های گذشته بوده است.

او با اشاره به مرمت پل تاریخی «گپ» بیان داشت: مصالحی که بد و غیراستاندارد است در مرمت این پل تاریخی به‌کاررفته و با تائید شورای عالی آن‌ها را خارج می‌کنیم.

قاسمی بابیان اینکه این پل تاریخی به نحو اصولی مرمت خواهد شد، افزود: ممکن بوده که زمانی در میراث فرهنگی به این موضوع اهمیت نمی‌داده‌اند، نیروی متخصص این کار وجود نداشته یا مصالح موردنیاز این کار وجود نداشته است.

او با تأکید بر اینکه مرمت غیراصولی آثار تاریخی استان دلایل متعددی ممکن است داشته باشد، افزود: بااین‌وجود ما سعی خواهیم کرد از مصالحی که بومی بوده و با طرحی که درگذشته همخوانی داشته استفاده کنیم.

معاون رئیس‌جمهور: منابع مرمت آثار تاریخی محدود است

علی‌اصغر مونسان معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در جریان سفر به لرستان در سخنانی با اشاره به مرمت پل‌های تاریخی لرستان اظهار داشت: ایران، یک کشور تاریخی است و به هر شهری که می‌رویم با بناهای تاریخی متعددی مواجه می‌شویم و همه نیز انتظار دارند که آثار تاریخی آن‌ها مرمت شود، اما منابع ما محدود است.

او با تأکید بر اینکه با همین منابع تلاش کرده‌ایم که موضوعات را با اولویت‌بندی مورد رسیدگی قرار دهیم، عنوان کرد: ترمیم برخی از پل‌های تاریخی لرستان انجام‌شده و برخی نیز در حال انجام است.

رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور گفت: به‌زودی صدمین پل تاریخی لرستان به ثبت ملی خواهد رسید و قرار است یک برنامه ویژه برای آن در سطح استان برگزار شود.

مونسان با اشاره به ثبت جهانی پل‌های تاریخی لرستان گفت: همه کشورها سالانه یک سهمیه برای ثبت جهانی آثار تاریخی دارند و مردم لرستان توقع دارند که قلعه فلک الافلاک را در اولویت برای ثبت جهانی داشته باشیم و درنتیجه به‌شرط آزادسازی کامل حریم قلعه فلک الافلاک، پرونده آن را برای ثبت جهانی تکمیل خواهیم کرد.

کار پایش و به‌روز شدن مطالعات پل‌های تاریخی انجام گیرد

معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور نیز در سخنانی گفت: در لرستان مجموعه بی‌نظیری از پل‌های تاریخی وجود دارد که زنجیره‌ای هستند و به این خاطر ما پایگاهی در این زمینه ایجاد کرده‌ایم.

محمدحسن طالبیان با تأکید بر اینکه علاوه بر بنای این پل‌های تاریخی، بحث آزادسازی حریم این بناها نیز مهم است، تصریح کرد: باید کار پایش و به‌روز شدن مطالعات پل‌های تاریخی انجام گیرد.

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو