در فیزیک نوین پادماده (Antimatter) مادهای است که ذرات بنیادین و زیراتمی سازنده آن، از ذراتی به نام پادذره (یا جفت کوانتومی ذرات عادی) تشکیل شده است.
پادذرهها در مدل استاندارد، به مفهومی مخالف ذرات زیراتمی تشکیل دهنده مواد قلمداد میشوند. در واقع آنها در مقابل ذرات معمولی قرار میگیرند. میزان بسیار اندکی از ذرات پاد ماده به شکل روزانه در آزمایشگاههای شتابدهنده ذرات تولید میشود.
میزان پادماده تولید شده توسط این سامانهها یا در موارد طبیعی مانند برخورد اشعههای کیهانی با جو زمین، یا واپاشی هستهای از چند نانوگرم بیشتر نمیشود.
در روشهای آزمایشگاهی از تمامی این تکنیکها برای ایجاد پاداتمها استفاده شدهاست. تاکنون به دلیل هزینه بسیار بالا، پیچیدگی تکنولوژیکی فراوان، و ناپایداری پادماده در مجاورت ماده، امکان ایجاد پادماده در اندازههای مایکروسکوپی فراهم نیامده است.
به لحاظ تئوری، یک ذره و پادذره مقابل آن (به عنوان مثال پروتون و پادپروتون) جرم یکسانی دارند، اما بار الکتریکی آنها مخالف یکدیگر است، همچنین دیگر اعداد و ویژگیهای کوانتومی آنها نیز با یکدیگر متفاوت است. به عنوان نمونه، یک پروتون بار مثبت دارد درحالی که پادپروتون دارای بار منفی است.
پاد ماده بهطور طبیعی در زمین یافت نمیشود، به غیر از موارد بسیار نادر و با عمر بسیار کوتاهی که از نتیجه تباهی هستهای و پرتوهای کیهانی به وجود میآیند.
منبع: همشهری
منبع: faradeed-167582