به گزارش اکوایران، قیمت نفت به دنبال نخستین هفته از روند صعودی پس از ماه اکتبر، باز هم افزایش یافت چراکه شرکتهای اصلی کشتیرانی فعالیت خود در دریای سرخ را به حالت تعلیق درآوردهاند؛ اتفاقی که نشان از افزایش ریسکها برای یک شریان حیاتی تجارت بینالمللی نفت خام است.
به نوشته بلومبرگ، قیمت نفت برنت به دنبال 0/9 درصد افزایش در هفته گذشته که به روند کاهشی 50 روزه قیمت طلای سیاه پایان داد، در تازهترین معاملات خود حدود 77 دلار به ازای هر بشکه خریداری شد. نفت وست تگزاس اینترمدیت نیز حدود 72 دلار به ازای هر بشکه معامله شد.
مقامات کانال سوئز مصر نیز گفتهاند پس از آنکه آمریکا 14 پهپاد حوثیها را در دریای سرخ سرنگون کرد، تنشهای این منطقه از نزدیک رصد میکند.
همچنین شرکتهای اصلی کشتیرانی مانند «مدیترانه» (MSC Mediterranean Shipping Co.) و «سیامای سیجیام» (CMA CGM SA)، تازهترین شرکتهایی هستند که عبور کشتیهای خود از مسیر دریای سرخ را ممنوع کردهاند. با ادامه جنگ در غزه، حملات حوثیها به کشتیهای مرتبط با اسرائیل افزایش پیدا کرده است.
قیمت نفت در مقایسه با اواخر سپتامبر که با افزایش همراه شده بود، اکنون یکپنجم از ارزش خود را از دست داده است؛ در واقع قیمت نفت در سال جاری میلادی حدود 10 درصد کاهش پیدا کرده است. افزایش تولید بیش از حد انتظار در آمریکا و تردید نسبت به این موضوع که آیا تمام اعضای اوپک پلاس به کاهش تولید نفت متعهد میمانند، از عوامل کاهش قیمت نفت در هفتههای گذشته بوده است.
در حالیکه روند صعودی صندوقهای پوشش ریسک به کمترین میزان از سال 2011 رسیده است، تحلیلگران والاستریت فرصتهایی را برای بازیابی قیمتها در سال آینده میبینند.
شرکت گلدمن ساکس پیشبینی خود از قیمت نفت برنت در سال 2024 را 10 دلار کاهش داده و به محدوده 70 تا 90 دلار به ازای هر بشکه رسانده است. این اتفاق پس از آن رخ داد که اقتصاددانهای گلدمن ساکس چشمانداز عرضه نفت در آمریکا برای سال 2024 را از نیم میلیون بشکه در روز به 0/9 میلیون بشکه تغییر دادند.
رابرت رنی، رئیس تحقیقات کالا و کربن در شرکت (Westpac Banking Corp) اعلام کرده: «تمرکز اصلی بر میزان عرضه نفت است و در این میان، تولید نفت خام آمریکا در پایان سال به رکورد جدیدی رسید. مشخص نیست که آیا افزایش تنشها در دریای سرخ تأثیری بر قیمت نفت داشته باشد یا خیر، اما هزینه حملونقل افزایش خواهد یافت».
بلومبرگ در گزارشی دیگر اعلام کرده سهامهای شرکتهای کشتیرانی در آسیا با افزایش قابل توجهی همراه شدهاند زیرا این انتظار وجود دارد که اختلال در مسیر دریای سرخ باعث افزایش هزینههای مربوط به حملونقل میشود.
در این میان یکی از شاخصهای اندازهگیری سهام در ژاپن با افزایش 5/8 درصدی همراه شده است. همچنین سهام شرکت حملونقل کره جنوبی موسوم به (Korea Line) و شرکت کشتیرانی چین به نام «نینگبو اُشِن» (Ningbo Ocean Shipping Co.)، 10 درصد رشد داشته است.
ریسکها برای شرکتهای کشتیرانی در اطراف کانال سوئز مصر ممکن است قیمتهای حملونقل از آسیا گرفته تا اروپا یا حتی سواحل شرقی آمریکا را با افزایش همراه کند زیرا کشتیها مجبور میشوند مسیرهای جایگزین و طولانیتری را طی کنند.
اگر مسیرهای تجارت از کانال سوئز تغییر پیدا کند، کاهش عرضه موثر در صنعت کانتینر به صورت سالانه حدود 6 درصد خواهد بود.
یک معامله گر سهام در شرکت (NH Investment & Securities Co) در سئول به بلومبرگ اعلام کرده: « با توجه به اینکه کشتیها مسیر خود را تغییر میدهند و در نتیجه نرخ حملونقل افزایش پیدا میکند، این موضوع برای سهام شرکتهای کشتیرانی مثبت است».
در ژاپن، شرکت «نیپون یوسِن» (Nippon Yusen KK) با رشد 6/6 درصدی شاهد بیشترین رشد سهام بود که بهترین عملکرد این شرکت در پنج ماه گذشته است. رشد سهام دیگر شرکتهای حملونقل ژاپنی مانند «میتسوئی اُ اِس کِی» (Mitsui OSK Lines Ltd.) و «کاوازاکی کیسِن کایشا» (Kawasaki Kisen Kaisha Ltd.) نیز به ترتیب 5/6 و 6/5 درصد بوده است.
در چین شرکت «نفتکش نانجینگ» (Nanjing Tanker Corp.)، شرکت کشتیرانی انرژی بازرگانان چین و شرکت حملونقل انرژی کشتیرانی کاسکو، همگی 8 درصد یا بیشتر با افزایش ارزش سهام روبهرو شدند.
در این میان، شرکت حملونقل «ایپی مولر-مِرسک» - دومین دارنده بزرگ کشتیهای کانتینری در جهان - به کشتیهای خود در دریای سرخ اعلام کرده فعالیت خود در آن منطقه را متوقف کنند.
تغییر مسیر ترانزیت کانال سوئز برای تجارت آسیا-اروپا به اطراف دماغه امید نیک، 10 تا 14 روز به سفرهای دریایی اضافه میکند.
منبع: ecoiran-52889