فردای اقتصاد: تورم سبد محصولات داخلی امروز از سوی دو نهاد آماری اصلی منتشر شد؛ مرکز آمار که این شاخص قیمت تولیدکننده را با تواتر فصلی منتشر میکند، آمار تابستان ۱۴۰۲ را اعلام کرده است. بانک مرکزی هم آن را با تواتر ماهانه و برای آبان منتشر کرده است. بر خلاف مرکز آمار، انتشار این آمار از سوی بانک مرکزی پس از یک سکوت آماری طولانی اتفاق میافتد که میتواند نویدبخش افزایش آمارهای انتشاری این نهاد سیاستگذاری در سایر حوزهها باشد.
برآورد ۴۵ درصدی مرکز آمار
امروز مرکز آمار ایران گزارش شاخص قیمت تولیدکننده را منتشر کرد. متوسط قیمت درب کارخانه محصولات داخلی ۴۵ درصد رشد را از تابستان گذشته تا تابستان امسال طی کرده است. این رشد که تورم تولیدکننده نامیده میشود، نسبت به فصل اول سال اندکی افزایش نشان میدهد.
بیشترین تورم تولیدکننده مربوط به بخش تولید برق است که ۷۲٫۳ درصد رشد قیمت نشان میدهد. محصولات بخش معدن و خدمات هم ۵۷ درصد تورم داشتهاند. همزمان تورم صنعت و کشاورزی زیر چهل درصد بوده است. در مجموع با توجه به سهم بخشها در سبد تولید داخلی، شاخص قیمت تولیدکننده ۴۵ درصد افزایش داشته است.
تورم تولیدکننده به روایت بانک مرکزی؛ شکاف ده واحد درصدی با محاسبات مرکز آمار
بانک مرکزی پس از مدتها شاخص قیمت تولیدکننده را منتشر کرده است. بر اساس شاخص برآوردی این نهاد، سطح قیمت سبد تولید داخل نسبت به میانگین سال ۱۳۹۵ ده برابر شده است. اتفاقی که تقریباً با محاسبات مرکز آمار هم میخواند.
اما تورم یک سال گذشته برای دو نهاد آماری اختلاف ده واحد درصدی دارد که با توجه به عدد تورم ۳۵ تا ۴۵ درصدی شکاف قابل توجهی است. اگر میانگین قیمت تابستان امسال را با تابستان گذشته مقایسه کنیم، مرکز آمار رشد ۴۵٫۳ درصدی را برآورد کرده و بانک مرکزی آن را ۳۳٫۶ درصد اعلام کرده است.
تورم تولیدکننده به روایت بانک مرکزی در چهار ماه گذشته در حدود ۳۵ درصد باقی مانده (آخرین آمار مربوط به آبان است که ۳۴٫۴ درصد بوده)، در حالی که آمارهای غیررسمی از تورم مصرفکنندهای که این نهاد سیاستگذار محاسبه میکند، خبر از تورم حدوداً ۵۳ درصدی میدهد. بنابراین تورم مصرفکننده در بانک مرکزی ده واحد درصد بیشتر از مرکز آمار است و درباره تورم تولیدکننده اوضاع برعکس است.
منبع: fardayeeghtesad-33696