hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > استان ها > فقرآهن در دانش‌آموزان را باید جدی گرفت

یک کارشناس تغذیه:

فقرآهن در دانش‌آموزان را باید جدی گرفت

یک کارشناس تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز با اشاره به مشکلاتی که فقر آهن در هر فردی ایجاد می‌کند، اثرات این کمبود را در دوران رشد و بلوغ، عمیق‌تر دانست و لزوم جدی‌ گرفتن این مشکل در دانش‌آموزان به ویژه دختران را متذکر شد.

مهسا میرشکاری در یک کارگاه آموزش تغذیه گفت: کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن از مشکلات عمده تغذیه ای و بهداشتی در کودکان زیر 6 سال و نوجوانان به ویژه دختران نوجوان است.

او ادامه داد: در دوران بلوغ به دلیل افزایش سرعت رشد، نیاز به بعضی از مواد مغذی افزایش می یابد. در دختران نوجوان علاوه بر افزایش نیاز، دفع آهن در دوران عادت ماهانه نیز باعث شیوع بیشتر کمبود در این گروه می شود. همچنین دریافت کافی این ریزمغذی در این دوران ذخایر کافی آهن را برای دوران بارداری در آینده فراهم می کند.

عوارض کم‌خونی فقر آهن در کودکان و نوجوانان

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز گفت: کم خونی فقر آهن در نوجوانان سنین مدرسه موجب کاهش قدرت یادگیری می شود.

میرشکاری افزود: در نوجوانان با کم خونی فقر آهن ضریب هوشی 5 تا 10 امتیاز کمتر از حد طبیعی برآورد و با توجه به نتایج مطالعات انجام شده در این نوجوانان میزان ابتلا به بیماری های عفونی بیشتر گزارش شده است.

او با بیان اینکه دانش آموزانی که دچار کم خونی فقر آهن هستند، همیشه احساس خستگی و ضعف می کنند، گفت: این افراد اغلب از ورزش و فعالیت های بدنی دوری کرده یا هنگام ورزش خیلی زود احساس خستگی می‌کنند.

میرشکاری اضافه کرد: در این افراد تغییرات رفتاری به صورت بی حوصلگی و بی تفاوتی مشاهده می شود. کم خونی فقر آهن به علت تاثیر بر قدرت یادگیری وکاهش آن، باعث افت تحصیلی دانش آموزان می شود.

علل ایجاد کم خونی فقر آهن

این کارشناس تغذیه گفت: تغییرات خلق و خو در دوران بلوغ ممکن است موجب کم اشتهایی یا افزایش مصرف غذای خارج از خانه شده و به علت مصرف ناکافی غذا، دریافت آهن و سایر مواد مغذی محدود می شود.

او ادامه داد: مصرف ناکافی گروه گوشت به ویژه گوشت قرمز که قابلیت جذب آهن آن بیشتر است و مصرف چای همراه با غذا و یا پس از غذا سبب کاهش جذب آهن می شود.

میرشکاری گفت: مشکلات دندانی که در اثر مصرف بی رویه شکلات و شیرینی ایجاد شده و منجر به کم اشتهایی و کاهش دریافت مواد مغذی از جمله آهن می شود.

او گفت: آلودگی های انگلی مانند «شیستوزومیا» و کرم قلابدار و «ژیاردیا» نیز موجب بروز کم خونی فقر آهن می شود. آلودگی به شیستوزومیا و کرم قلابدار در کشور ما شایع نیست، اما آلودگی به ژیاردیا که در سنین مدرسه شایع است می تواند باکاهش اشتها و کاهش جذب آهن موجب کمبود آهن شود.

نشانه‌های کم خونی فقرآهن

به گفته این کارشناس تغذیه؛ رنگ پریدگی دائمی زبان و مخاط، داخل پلک چشم و لب ها، کمرنگ شدن خطوط کف دست، احساس ضعف و خستگی، سیاهی رفتن چشم، بی تفاوتی، سرگیجه، سردرد، بی اشتهایی، حالت تهوع و خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست ها و پاها از علائم کم خونی فقر آهن است.

منابع غذایی آهن

میرشکاری خاطرنشان کرد: گوشت، مرغ، ماهی به علت دارا بودن آهن هم (Heme) بیشترین جذب را دارد. علاوه بر آن زرده تخم مرغ، غلات و حبوبات مثل عدس، لوبیا، سبزی هایی مثل جعفری و اسفناج، انواع خشکبار مثل توت خشک، انجیر، کشمش، خرما و انواع مغزها مثل پسته، بادام، فندق و گردو از منابع خوب آهن به شمار می رود.

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز گفت: بعضی از سبزی ها مثل گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، کلم، گل کلم، دارای ویتامین C است و اگر با غذا مصرف شود باعث افزایش جذب آهن غذا می شود. میوه ها به ویژه مرکبات نیز در صورت مصرف پس از غذا، باعث افزایش آهن وعده غذا می شود.

انتهای پیام

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
برچسب ها
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو