باستانشناسان طی حفاریهای اخیر در شهر فرایزینگ واقع در باواریای آلمان، به اسکلت یک مرد قرون وسطایی برخورد کردند که دست مصنوعی آهنی داشت.
طبق بررسیهای انجام شده، این اسکلت مربوط به قرن پانزدهم میلادی بوده و حاوی شواهدی در مورد فناوری ساخت اندامهای مصنوعی و پیشرفتهای پزشکی در آن دوران است.
با تاریخگذاری رادیوکربن، مشخص شد که این مرد بین ۳۰ تا ۵۰ سال سن داشته و در دورهای میزیسته که ساخت اندامهای مصنوعی در اروپا در حال گسترش بوده است. جنگها و درگیریهای متعدد، باعث آسیبدیدگی و قطع عضو بسیاری از افراد میشد که نیاز به اندامهای مصنوعی را افزایش داده بود.
خود شهر فرایزینگ نیز در قرون وسطی از اهمیت ویژهای برخوردار بود و میدان جنگها و لشکرکشیهای متعددی بهشمار میرفت. این شهر، بعدها به یک حکومت مستقل تبدیل شد.
دست مصنوعی کشف شده، دارای چهار انگشت ساخته شده از ورقهای آهنی است که به صورت ثابت و بدون قابلیت حرکت، کنار هم قرار گرفتهاند.
انگشتان اشاره، وسط، حلقه و کوچک به طور جداگانه ساخته شده و اندکی خمیده هستند. همچنین، یک استخوان شست در داخل دست مصنوعی به چشم میخورد که نشان میدهد صاحب دست، پس از قطع عضو، انگشت شست خود را از دست نداده است.
به گفته دکتر والتر ایرلینگر از اداره حفاظت آثار تاریخی باواریا، این دست مصنوعی توخالی بسیار قابل توجه است و نشاندهنده دانش پزشکی و توانایی ساخت پروتز در آن دوران میباشد. علاوه بر این، پارچهای شبیه گاز نیز در داخل دست یافت شد که احتمالا به عنوان بالشتک محافظ برای قسمت قطع شده دست استفاده میشده است.
اگرچه این یافته استثنایی به نظر میرسد، اما تنها نمونه دست مصنوعی قرون وسطی نیست. حدود ۵۰ مورد دیگر نیز تاکنون در اروپای مرکزی و اوایل دوران مدرن کشف شده است.
این دستها از مدلهای ساده و بدون حرکت تا انواع پیشرفته مکانیکی متنوع هستند و نشان از پیشرفتهای علم پزشکی و ساخت اندام مصنوعی در آن دوران دارند.
یکی از مشهورترین افراد دارای دست مصنوعی، شوالیه گتس فن برلیشینگن بود که به خاطر قطع شدن دست راستش در جنگ، از دست آهنی استفاده میکرد.
همچنین در سال ۲۰۱۸ در گورستانی در ورونای ایتالیا، باستانشناسان به اسکلت یک جنگجوی قرون وسطایی با بازوی قطع شده برخورد کردند که احتمالا از یک چاقو به جای دست استفاده میکرده است.
کشف دست مصنوعی فرایزینگ، نشان پیشرفتهای چشمگیر پزشکی و سازگاری افراد با ناتوانیهای جسمی در آن دوران تاریخی است.
منبع: روزیاتو
منبع: faradeed-159725