هواپیمای ترابری سوخت رسان هوایی ای۳۳۰ (A330 Multi Role Tanker Transport) یا به اختصار ای۳۳۰ ام آر تی تی (A330 MRTT) یک نسخه نظامی از هواپیمای مسافربری ای۳۳۰ است که توسط شرکت چند ملیتی اروپایی ایرباس تولید می شود.
ای۳۳۰ ام آر تی تی یک هواپیمای چند منظوره محسوب می شود که به عنوان گزینه ای برای حمل و نقل بار یا نیرو یا به عنوان تانکر سوخت رسان هوایی قابل استفاده است.
این هواپیمای نظامی نخستین پرواز خود را در سال ۲۰۰۷ انجام داد و از سال ۲۰۱۱ خدمت خود را آغاز کرده است.
آشنایی با ویژگی های ای۳۳۰ ام آر تی تی
تقاضا برای ایرباس ای۳۳۰ ام آر تی تی بالا بوده و دلیل این امر ساده است. کشورهای بسیاری به یک هواپیمای نظامی قدرتمند نیاز دارند که توانایی حمل بار زیادی داشته باشد.
ای۳۳۰ ام آر تی تی ظرفیت حمل تا ۳۰۰ مسافر، ۸ پالت نظامی و همچنین دو کانتینر در عرشه بار پایینی خود را دارد. این هواپیما توانایی حمل محموله بار (باری غیر از سوخت) به وزن ۴۵ هزار کیلوگرم را دارد.
امکان پیکربندی هواپیما برای انجام ماموریت های تخلیه پزشکی نیز وجود دارد که در این حالت تا ۱۳۰ برانکارد می تواند در هواپیما جای بگیرد.
ایرباس ای۳۳۰ ام آر تی تی می تواند به عنوان یک تانکر سوخت رسان هوایی نیز عمل کند و بیشینه ظرفیت حمل سوخت آن ۱۱۱ هزار کیلوگرم است.
طول هواپیما، طول دو سر بال و ارتفاع آن به ترتیب برابر با ۵۸.۸۰ متر، ۶۰.۳ متر و ۱۷.۴ متر است. بیشینه سرعت ای۳۳۰ ام آر تی تی ۸۸۰ کیلومتر بر ساعت، شعاع رزمی آن ۱۸۰۰ کیلومتر و برد پرواز آن با بیشینه سوخت ۱۴۸۰۰ کیلومتر است. بیشینه وزن برخاست هواپیما ۲۳۳ هزار کیلوگرم است و می تواند تا ۴۲۷۰۰ پا اوج بگیرد.
این هواپیما دارای سه خدمه است که شامل دو خلبان و یک افسر مسئول سوخت گیری هوایی می شوند.
نسخه ویژه هواپیمای ای۳۳۰ ام آر تی تی نیروی هوایی پادشاهی بریتانیا
نیروی هوایی پادشاهی بریتانیا یکی از بزرگترین مشتریان ای۳۳۰ ام آر تی تی است و نسخه هایی از این هواپیما را استفاده می کند که به نام ویجر کیسی۲ (Voyager KC2) و ویجیر کیسی۳ (Voyager KC3) شناخته می شوند. استفاده از این هواپیمای سوخت رسان در نیروی هوایی بریتانیا تا سال ۲۰۳۵ برنامه ریزی شده است.
یک فروند از هواپیماهای ویجر بریتانیا دارای لیوری (رنگ آمیزی) پرچم یونیون جک و مجهز به صندلی های بیزینس کلاس برای جابجایی افراد ویژه مانند نخست وزیر و اعضای خانواده سلطنتی است. این هواپیما همچنان توانایی خود برای سوخت رسانی هوایی را نیز حفظ کرده است.
منبع: faradeed-159172