به گزارش اکوایران، ماههاست بازار شیرخشک نوزاد با کمبود مواجه است. موضوعی که پیش از وقوع آن تولیدکنندگان شیرخشک نسبت به آن هشدار داده بودند. آنها اطلاع داده بودند که نیازمند ارز هستند تا بتوانند مواد اولیه مورد نیاز شیرخشک را وارد کنند تا چرخه کارخانهها بچرخد و بازار با کمبود مواجه نشود.
هشداری که وزارت بهداشت به آن اهمیتی نداد تا اینکه دو ماه قبل یکی از 5 کارخانه تولیدکننده شیرخشک کشور از چرخه تولید خارج شد و به گفته رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک نوزاد در ماه آینده مواد اولیه یکی دیگر از کارخانهها تمام و کارخانه دوم هم از رده خارج میشود . کارخانههایی که ظرفیت تولید آنها در مجموع 34 میلیون قوطی شیرخشک در سال است. (*واحد تولید شیرخشک قوطی است. ) میزان تولید شیرخشک در کشور 61 میلیون قوطی در سال است و در واقع این دو شرکت در صورتی که با توان کامل کار کنند، میتوانند در سال نیمی از نیاز کشور را تامین کنند.
اما درحال حاضر ظرفیت بالفعل این کارخانهها طبق اعلام هانی تحویلزاده رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک نوزاد در ماه 1700 قوطی شیر خشک است. شرکت «نیکسان سلامت بهبود» که 10 سال فعالیت میکند ظرفیت تولید ماهانهاش 500 قوطی شیرخشک است که دو ماه است به دلیل عدم تخصیص ارز از سوی سازمان غذا و دارو تولیدش متوقف شده است.
شرکت «بهداشت کار» هم با 20 سال سابقه، ماهانه 1200 قوطی شیرخشک تولید میکند که از ابتدای آبان آن نیز فعالیت متوقف میشود، چون دولت حاضر به پرداخت ارز به این شرکت نیست.
چندی پیش تحویلزاده به «اکوایران» گفت: سازمان غذا و دارو حاضر به پرداخت ارز به ما نیست و به ما اعلام کرده است، چون ما سال گذشته ارز گرفته بودیم امسال به ما ارزی تخصیص پیدا نخواهد کرد.
او گفت: وزارت بهداشت به ما ارز نمیدهد، اما در مقابل به گروهی از واردکنندگان شیرخشک در واقع به شرکتهای فوریتی که مورد تاییدش هست مجوز واردات با ارز دولتی را میدهد .
طبق دادههای موجود یکم شهریور سال جاری سازمان غذا و دارو فراخوان تولید شیرخشک را داد. فراخوانی که مورد استقبال واردکنندگان قرار گرفت. درحال حاضر هم 4 میلیون شیرخشک وارداتی به گمرک رسیده است و در روزهای آینده در بازار شیرخشک توزیع میشود. اما مساله مهم مشخص نبودن کیفیت این شیرخشکهاست. موضوعی که تحویلزاده در گفتوگو با «اکو ایران» آن را تایید میکند.
اما این تمام ماجرا نیست، مساله دیگری که در این رابطه وجود دارد این است که کودکانی که تاکنون شیرخشک شرکتهای تولید داخلی را مصرف میکردند، نسبت به شیرخشکهای جدید واکنش منفی نشان ندهند.
چندی پیش یکی از مادران کودکان شیرخوار که در داروخانه به سوالات «اکوایران» پاسخ میداد؛ گفته بود هر بار که مجبور میشوم شیرخشک فرزندم را به دلیل عدم موجودی شیرخشک اولیه عوض کنم؛ دچار دلهره میشوم؛ چون مشخص نیست، بدن فرزندم به شیرخشک جدید چه واکنشی نشان میدهد.
ورود 4 میلیون عدد شیرخشک به گمرک/ ارز واردات به جیب چه کسانی رفت؟
آژیر خطر «شیرخشک» به صدا در آمد
سرنخ کسری شیرخشک به کجا میرسد؟
نامه مهم علی آبادی به عین اللهی
ماجرای تخصیص ارز به تولیدکنندگان شیرخشک آنقدر مهم هست که وزیر صمت هم چهار روز پیش به وزیر بهداشت نامه زد و درخواست تخصیص ارز به تولیدکنندگان شیرخشک را کرد.
در نامه عباس علیآبادی وزیر صمت به بهرام عیناللهی وزیر بهداشت، از ظرفیت اسمی 45هزار تنی تولید شیر خشک سخن به میان آمده، در حالی که عنوان شده واحدهاث صنعتی تولیدکنننده توان تولید بیش از یکصد میلیون قوطی شیرخشک اطفال را دارند.
علیآبادی همچنین از عدم تخصیص به موقع ارز به واردات مواد اولیه موردنیاز واحدهای تولیدی را بزرگترین مشکل تولیدکنندگان داخلی شیرخشک دانسته و هشدار داده واردات 30 میلیون قوطی شیر خشک با ارز 4200 تومانی، تعطیلی واحدهای تولیدی و خروج منابع ارزی را در پی خواهد داشت.
او افزود: از آنجایی که شیرخشک اطفال مشمول فهرست دارو و تجهیزات پزشکی جهت دریافت ارز به نرخ دولتی به شرط تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است، بنابراین تخصیص ارز و تأمین به موقع مواد اولیه منجر به تولید و توزیع مناسب برای کشور خواهد شد که این امر بر عهده آن وزارتخانه است.
در ادامه وزیر صمت درخواست کرد که در اسرع وقت نسبت به تامین ارز مورد نیاز واحدهای تولید کننده این کالای استراتژیک اقدام شود.
او سپس پیشنهاد داد، در صورت صلاحدید وزیر بهداشت ارز ترجیحی جهت تامین مواد اولیه مورد نیاز صنعت مذکور حذف و یارانه مورد نظر به مصرف کننده نهایی در قالب کالابرگ اعطاء شود.
نامهای که مشخص نیست، وزیر بهداشت را از خواب خرگوشی بیدار میکند یا نه.
نامه وزیر صمت به وزیر بهداشت
فراخوان وزارت بهداشت برای واردات شیرخشک
منبع: ecoiran-47384