یک دانشجوی ۲۱ ساله علوم کامپیوتر برای خواندن اولین متن یک طومار کربنی از شهر روم باستان برنده جایزه شدهاست؛ این طومار از زمان فوران آتشفشانی در سال ۷۹ پس از میلاد قابل خواندن نبود و مدفون شده بود.
به گزارش خبرآنلاین به نقل از سایت nature، در نزدیکی پمپئی این پیشرفت میتواند صدها متن را از تنها کتابخانه دست نخوردهای که از دوران باستان یونانی-رومی باقی مانده است، بازخوانی کند.
این دانشجوی ۲۱ ساله که لوک فاریتور نام دارد، در دانشگاه نبراسکا-لینکلن به تحصیل مشغول است. وی یک الگوریتم یادگیری ماشینی ایجاد کرد که حروف یونانی را شناسایی کردهاست.
فدریکا نیکولاردی، پاپیروولوژیست در دانشگاه ناپل در ایتالیا و یکی از اعضای کمیته آکادمیک که یافتههای فاریتور را بررسی کرد، میگوید: «وقتی اولین تصویر را دیدم، شوکه شدم». او میگوید: این یک رویا بود. اکنون، طومار قابل خواندن شدهاست.»
صدها طومار در اکتبر سال ۷۹ پس از میلاد توسط کوه وزوویوس مدفون شد، زمانی که فوران، هرکولانیوم را زیر ۲۰ متر خاکستر آتشفشانی قرار داد.
تئا سامرشیلد، مورخ یونان و روم باستان در دانشگاه Ca" Foscari ونیز، ایتالیا، میگوید: «در نهایت دیدن حروف و کلمات درون یک طومار "بسیار هیجانانگیز" است.»
این طومارها در قرن هجدهم، زمانی که کارگران با بقایای یک ویلای مجلل روبرو شدند که احتمالاً متعلق به خانواده پدرزن ژولیوس سزار بود، کشف شدند.
حدود ۱۵۰۰ تیم از طریق پلتفرم Discord در حال گفتگو و همکاری بودند. جوایز به صورت مرحلهای طراحی شدهاند و با رسیدن به هر نقطه عطف، کد برنده برای همه منتشر میشود تا بر اساس آن بسازند. فریتور که همیشه به تاریخ علاقه داشت و در کودکی لاتین آموخته بود، از همان ابتدا وارد این ماجرا شد.
اولین کلمهای که در چالش وزوویوس رمزگشایی شد، یونانی πορφύρας به معنای "بنفش" است.
یک غروب در ماه اوت، او در یک مهمانی بود که هشداری دریافت کرد که بخش جدیدی منتشر شدهاست، او با اتصال از طریق تلفن خود، الگوریتم خود را روی تصویر جدید اجرا کرد. یک ساعت بعد که به خانه رفت، تلفنش را بیرون آورد و پنج حرف را روی صفحه دید. او میگوید: «من داشتم بالا و پایین میپریدم. اوه خدای من، این در واقع کار خواهد کرد.» از آنجا، اصلاح مدل و شناسایی ده حرف مورد نیاز برای جایزه فقط چند روز طول کشید.
منبع: fararu-673544