به گزارش اکوایران، به گفته رئیس کل گمرک ایران، وضعیت ارزش دلاری صادرات و واردات در ۶ ماهه ابتدایی امسال نسبت به بازه زمانی مشابه در سال گذشته افت داشته است. بر اساس آمارهای داده شده حجم تجارت خارجی کشور دچار کاهش شدید شده است. همچنین کسری تجاری کالاهای غیر نفتی ایران در نیمه نخست امسال نسبت به نیمه نخست سال گذشته به اندازه ۴ میلیارد دلار بدتر شده است.

ریزش ۴۲ درصدی صادرات در نیمه نخست امسال نسبت به ۱۴۰۱

به نقل از رئیس کل گمرک ایران، ارزش دلاری صادرات در ۶ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲ به ۲۴ میلیارد و ۱۴۴ میلیون دلار رسیده است. این آمار نشان می‌دهد ارزش دلاری صادرات کالاهای غیر نفتی ایران در نیمه نخست امسال نسبت به موقعیت مشابه خود در سال گذشته بیش از ۴۲ درصد افت کرده است. به طوریکه به کمترین میزان خود در سه سال اخیر رسیده است.

روند ارزش دلاری صادرات از ۶ ماهه نخست سال ۱۳۸۸ تا همین بازه در سال جاری نشان می دهد دو قله صادراتی در سال‌های ۹۲ و ۱۴۰۱ ثبت شده است. قله صادراتی ثبت شده در سال گذشته با ۴۲ میلیارد دلار بالاترین سطح ارزش دلاری صادرات در ۶ ماهه‌های نخست بازه زمانی بررسی شده بوده است. از سوی دیگر کمترین میزان صادرات کشور مربوط به سال ۹۸ بوده که ارزش دلاری صادرات در نیمه نخست این سال به ۱۲ میلیارد و ۳۳۰ میلیون دلار رسیده است.

تجارت

ارزش دلاری واردات کشور به ۳۰ میلیارد دلار کاهش یافت

آمار اعلام شده از میزان ارزش دلاری واردات کشور در نیمه نخست امسال نیز نشان می‌دهد این شاخص  از ۴۴ میلیارد و ۳۹۰ میلیون دلار در نیمه نخست سال گذشته به ۳۰ میلیارد و ۴۴۳ میلیون دلار در ۶ ماهه ابتدایی امسال رسیده است. به عبارت دیگر در این مدت ارزش دلاری واردات کشور بیش از ۳۱ درصد کاهش یافته و به حداقل خود در 5 سال اخیر رسیده است.

روند ارزش دلاری واردات از ۶ ماهه‌های ابتدایی ۱۴ سال گذشته نشان از دو قله مهم در سال‌های ۹۸ و ۱۴۰۱ در کشور دارد. طبق آمارها بالاترین سطح ارزش دلاری واردات در این بازه زمانی متعلق به سال ۸۸ بوده و پس از آن در سال گذشته بیشترین ارزش وارداتی کشور در شش ماهه نخست سال رخ داده است. در سمت دیگر ماجرا کمترین میزان واردات در ۱۴ سال گذشته قرار دارد که مربوط به سال ۱۳۹۲ می‌شود. میزان واردات در این سال ۱۹ میلیارد و ۸۴۰ میلیون دلار گزارش شده است.

آشنایی با مفهوم تراز تجاری و حجم تجارت خارجی

از میزان صادرات و واردات یک کشور دو متغیر مهم دیگر استخراج می‌شود که برای بررسی بهتر عملکرد بازرگانی کشورها اهمیت دارد. یکی از این متغیر‌ها ارزش تجارت خارجی است که از مجموع ارزش صادرات و واردات یک کشور به دست می‌آید. این متغیر نشان می‌دهد کل میزان تجارت یک کشور با دنیا چه میزان بوده است.

متغیر دوم تراز تجاری است. این متغیر از اختلاف میان ارزش صادرات و ارزش واردات بدست می‌آید. مثبت بودن این متغیر نشان از این دارد که ارزش صادرات یک کشور از ارزش وارداتش بیشتر بوده و منفی بودن آن از سبقت ارزش واردات نسبت به صادرات گزارش می‌دهد. 

کمترین حجم تجارت خارجی نیمه نخست سال در 5 سال گذشته

طبق گفته‌های رئیس کل گمرک کشور، حجم تجارت خارجی در نیمه نخست امسال به بیش از ۵۴ میلیارد دلار رسیده که نسبت به نیمه نخست سال گذشته ۳۶.۸ درصد افت کرده است. آمارها حاکی از آن است که حجم تجارت کشور به کمترین میزان خود در ۶ ماهه‌های ابتدایی پنج سال گذشته رسیده است.

روند ارزش تجارت خارجی کشور در نیمه نخست سال‌ها در ۱۴ سال گذشته نشان می‌دهد در سال ۱۴۰۱ بیشترین حجم تجارت خارجی کشور در سال های اخیر اتفاق افتاده است. ارزش صادرات در این سال بیش از ۸۶ میلیارد دلار بوده که از حجم تجارت خارجی در زمان برجام نیز بیشتر بوده است.

نیمه نخست ۱۴۰۲؛ واردات نسبت به صادرات شتاب بیشتری گرفت

طبق یافته‌ها، میزان تراز تجاری کشور در نیمه نخست امسال به منفی ۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار رسیده که نسبت به ۶ ماهه ابتدایی سال گذشته ۴ میلیارد دلار بدتر شده است. به بیان دیگر در ۶ ماهه ابتدایی سال جاری ارزش واردات کشور در حدود ۶ میلیارد دلار بیشتر از ارزش صادرات بوده و بالاترین کسری تجاری شش ماهه ایران را در سه سال اخیر رقم زده است.

اگر روند ۱۴ ساله تراز تجاری کشور را در نیمه نخست‌ سال‌ها بررسی کنیم بهترین وضعیت تراز تجاری کشور متعلق به سال ۹۲ بوده است. در این سال میزان صادرات کشور ۱۱.۷ میلیارد دلار بیشتر از میزان واردات بوده است. در سمت مقابل نامناسب‌ترین وضعیت تراز تجاری با منفی۳۳.۴ میلیارد دلار مربوط به سال ۱۳۸۸ بوده است.

تجارت