به گزارش اکوایران، براساس تازه ترین گزارش معاونت بررسی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران، در  سال‌۲۰۲۲ ارزش کل صادرات اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی در جهان بالغ بر ۲/ ۱‌هزار‌میلیارد دلار بوده که سهم ۸/ ۴‌درصدی از کل ارزش صادرات کالاها را در این سال‌به خود اختصاص داده‌است.

بازیگران اصلی این بازار در سال‌۲۰۲۲، کشورهای آلمان، آمریکا، بلژیک، سوئیس و ایرلند هستند که بیش از نیمی از سهم بازار اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی را از آن خود کرده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند. در سال‌۲۰۲۲ حدود ۲۲۶ کشور صادرات اقلام دارویی وتجهیزات پزشکی داشته‌اند که ایران با سهم ۰۱/ ۰‌درصدی در جایگاه ۸۳ قرار گرفته‌است. مطابق با آمار شرکت «VERIFIED MARKET RESEARCH» اندازه بازار خدمات بهداشت و درمان در سال‌۲۰۲۱ حدود ۳/ ۱۰هزار‌ میلیارد دلار بوده‌است و پیش‌بینی می‌شود تا سال‌۲۰۳۰ به ۱/ ۲۱‌هزار ‌میلیارد دلار برسد.

صادرات اقلام دارویی

از طرفی خدمات بهداشت و درمان در جهان در حوزه گردشگری سلامت از ۳/ ۱۰‌هزار‌میلیارد دلار در سال‌۲۰۲۱ به ۱/ ۲۱‌هزار‌ میلیارد دلار در سال‌۲۰۳۰ خواهد رسید. در این بین  تعداد گردشگران سلامت ایران در سال‌۱۴۰۱ یک‌میلیون و ۲۰۰‌هزار نفر بوده‌است که در صورت هزینه حداقل هزار دلاری برای هر نفر درآمد حاصل از آن به بالای یک‌میلیارد در سال‌ خواهد رسید. از طرفی کل صادرات ایران به کشور همسایه افغانستان تنها بالغ بر ۷‌میلیون دلار است که کمتر از یک‌درصد از کل صادرات دارویی ۴/ ۱۰۶میلیون دلاری کشور را تشکیل می‌دهد.

سهم ناچیز ایران در بازار سلامت افغانستان

داده‌های موجود نشان می‌دهد، واردات اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی افغانستان در سال‌۲۰۲۲ حدود ۳۶۷‌میلیون دلار بوده‌است که حدود ۷۰‌درصد آن را دو کد تعرفه واکسن‌های پزشکی انسانی و داروهایی متشکل از محصولات مخلوط یا غیر‌مخلوط برای اهداف درمانی یا پیشگیری تشکیل می‌دهد. ۱۰ کالای عمده وارداتی در حوزه اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی در سال، ۲۰۲۲ حدود ۹۴‌درصد از کل ارزش واردات این اقلام را تشکیل می‌دهند که نشان‌دهنده تنوع پایین اقلام وارداتی این کشور در این حوزه است.

عمده کالاهای صادراتی ایران به افغانستان در حوزه اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی در سال‌۱۴۰۱ را اقلامی تشکیل می‌دهند که جزو کالاهای وارداتی بااهمیت مورد‌نیاز این کشور محسوب نمی‌شوند. ایران تنها در دو کد تعرفه داروهای حاوی آنتی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌بیوتیک در دوزهای اندازه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گیری شده و داروهای حاوی پروویتامین‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها، ویتامین‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها از جمله کنسانتره‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ طبیعی و مشتقات آن توانسته به ترتیب سهم حدود ۵/ ۶‌درصد و ۲/ ۱۰‌درصد از بازار وارداتی افغانستان را به خود اختصاص بدهد.

 

سهم ایران در بازار مهمترین اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی افغانستانصادرات ایران به افغانستان