کمآبی علاوه بر تهدید سرمایههای دامی و تولیدات این قشر، خود خانوارهای عشایری را هم برای تأمین آب شرب بهزحمت انداخته است؛ قطعا با این روند نامناسب خدمتدهی به عشایر، کاهش جمعیت این قشر در سالهای آینده دور از انتظار نخواهد بود و آنها هم از جامعهای مولد به جامعهای مصرفکننده و حاشیهنشین تبدیل میشوند.
عشایر در نقاط مختلف استان از مختل شدن روند آبرسانی ابراز گلایه دارند و عنوان میکنند که چند هفته است تانکرهای آبرسانی به بهانه نداشتن لاستیک آب نمیبرند و حتی برخی از رانندگان بهصراحت از آنها درخواست انعام دارند.
تعدادی از عشایر ضمن انتقاد شدید از مدیریت آبرسانی به این قشر گفتند که در حال حاضر نیز تانکرهای ارتشی با هزار مشکل با دریافت هزینه ۱۰۰ هزارتومانی برای هر بار آبرسانی، نسبت به توزیع آب میان این عشایر اقدام میکنند.
مشکلها در اسرع وقت حل میشوند
مسئول آبرسانی امور عشایری کرمانشاه قبلا اعلام کرده بود که مشکلی درباره عدم آبرسانی به تنگه کنشت گزارش نشده است و ازآنجاکه تعداد عشایر بسیار زیاد است و در این فصل بیشتر به شهرستان کرمانشاه کوچ میکنند برای توزیع آب میان عشایر چرخه آبرسانی ۲ یا ۳ روز در هفته داریم. کاظمی با بیان اینکه در این میان تقسیمکار انجامشده است، گفت: علیالقاعده نباید وقفه آنچنانی وجود داشته باشد مگر اینکه بهصورت اتفاقی ماشینی خراب شود که البته اکثرا هم جایگزین و زاپاس دارند. مسئول آبرسانی امور عشایری کرمانشاه بیان داشت: ممکن است موارد استثنایی پیش آید، معمولا اگر عشایر نیاز به آبرسانی خارج از چرخه توزیع آب داشته باشند تماس میگیرند. وی با اشاره به اینکه تاکنون گزارشی از وجود مشکل آبرسانی در منطقه تنگه کنشت گزارش نشده است، افزود: از سوی عشایر این منطقه تماسی با مسئولین شهرستان و استان برقرار نشده است. کاظمی گفت: رانندگان از طریق سیستم جی پی اس بهصورت اتوماتیک از سوی ما کنترل میشوند و ساعت حرکت و مقصد آنان تحت نظارت است. مسئول آبرسانی امور عشایری کرمانشاه با اشاره به اینکه عشایر هم در کنار ما نظارت میکنند، ادامه داد: درصورتیکه رانندهای در بحث آبرسانی کوتاهی کرد باید مراتب به اطلاع مسئول آبرسانی شهرستان و در بعد در مرحله بعدی به استان گزارش شود. کاظمی با تأکید بر اینکه پیگیر موضوع هستیم و اگر مشکلی باشد در اسرع وقت حل خواهد شد گفت: آبرسانی اقدامی ویژه است و نمیتوان عشایر را بدون آب گذاشت.
مشکل اصلی به کمبود اعتبار و عدم امکانات مربوط میشود
حسن احمدی، مدیرکل امور عشایری استان کرمانشاه نیز اظهار داشت: شهر کرمانشاه حدود دو هزار خانوار عشایر دارد که پراکندگی آنان بهگونهای نیست که شمار زیادی از آنان در یک نقطه باشند و بتوان بهسادگی آنان را تحت پوشش قرارداد. وی افزود: علاوه بر توزیع نامتقارن جمعیت، ما هم بااعتبار کم نمیتوانیم همه را پوشش دهیم درواقع امکانپذیر نیست، هرکسی هم بگوید آبرسانی بهموقع انجام میشود دروغ گفته درنتیجه بهطور طبیعی چرخه آبرسانی طولانی میشود و امکان ارائه خدمات هرروز و رفع بهموقع نیازهای عشایر نیست.
احمدی گفت: بسیاری از عشایر هم در سنوات گذشته تانکر چرخدار دریافت کردند و تعهد دادند از طریق ما تأمین آب نشوند بلکه خودشان با نیسان و تراکتوری که در اختیاردارند آب موردنیاز خود را تهیه کنند.
این مسئول افزود: تنگه کنشت آب فراوان دارند و اینگونه نیست که عشایر دسترسی نداشته باشند زیرا در آنجا چشمهای نظیر طاقبستان با همین دبی وجود دارد و آب در دسترس دارند اما جاهای دیگری که آب ندارند ما در تلاش برای پوشش آن مناطق هستیم. مدیرکل امور عشایری استان کرمانشاه گفت: در جلسات برنامهریزی که با حضور نمایندگان برگزار میشد، اعتراض کردیم که این اعتبار کفاف نیازهای عشایر را نمیدهد. وی افزود: کل اعتبار برای شهرستان کرمانشاه ۵۵۰ میلیون تومان است که برای ۲ هزار خانوار پول یک واحد آپارتمان در این شهر نیست و دردی را از این جامعه دوا نمیکند. اعتبار نیست و ما هم بدون اعتبار نمیتوانیم قدمی برداریم کاری نمیشود کرد زیرا آبرسانی وسیله و زمینه نظیر لاستیک و تعمیرات موتور میخواهد اما اعتبارات برای خیلی از ملزومات آبرسانی کافی نیست.