به گزارش رویداد ایران همزمان با استقرار دولت سیزدهم در نیمه دوم سال 1400, توسعه و بهبود زیرساختهای آبرسانی در اولویت اصلی قرار گرفت.
در همین راستا وزارت نیرو با تدوین یک برنامه مدون جهت پایدارسازی وضعیت آب و رفع عطش آبی نقاط محروم کشور وارد میدان شد، تا بتواند دغدغه دیرینه مردم را در حوزه آب برطرف کند.
پایان پروژههای ناقص و طرحهای بر زمین مانده در دستور کار قرار گرفت و به منظور تامین آب و رفع تنش آبی از نقاط روستایی کشور، طرح جهاد آبرسانی توسط وزارت نیرو کلید خورد.
طرحی که در سیستان و بلوچستان ویژه دنبال شد و با برنامهریزی انجام شده قرار است مجموعا از محل اعتبارات محرومیتزدایی با 1751 روستا، طرح آبرسانی ملی روستایی با 600 روستا و مجمع خیرین وزارت نیرو با 500 روستا مشکل آب شرب دو هزار و 851 روستا مرتفع شود.
نتیجه ارزیابیها حاکی از آن است، با تکمیل این طرح، شاخص بهرهمندی از آب شرب روستایی در استان سیستان و بلوچستان به بیش از 95 درصد خواهد رسید.
ابر پروژهای که به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان، بزرگترین طرح آبرسانی به لحاظ حجم عملیات اجرایی و گستردگی جغرافیایی است، به گونهای که تمام شهرستانهای این استان را در بر خواهد گرفت.
به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان سیستان و بلوچستان، در قالب این طرح، هزار و 175 کیلومتر لولهگذاری خطوط انتقال و شبکه توزیع انجام شده و تاکنون برای 326 روستا شبکه توزیع اجرا که از این تعداد 95 روستا وارد چرخه آبرسانی شده است.
علیرضا قاسمی رشد پنج برابری اعتبارات را حاصل نگاه ویژه دولت سیزدهم دانست و گفت: طی دو سال فعالیت دولت بیش از 5 هزار و 150 میلیارد تومان اعتبار برای پیشبرد طرحهای آب و فاضلاب تخصیص یافته است، این در حالی است که طی سالهای 98 و 99 این مبلغ 1000 میلیارد تومان بوده است.
اجرای طرحهای اضطرای برای رفع تنش آبی از شهرها
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان با اشاره به اجرای طرحهای آبرسانی در حوزه شهری نیز گفت: رفع تنش آبی از شهرها نیز در دولت سیزدهم با جدیت دنبال میشود به گونهای که در طرح اضطراری تأمین آب زاهدان و منطقه سیستان از دشتهای هامون هیرمند، حرمک، شیله و لواریاب مقرر شده با حفر و تجهیز چاههای جدید، اجرای خطوط انتقال آب و برق، احداث آبشیرینکن و ایستگاههای پمپاژ مربوطه حدود 2000 لیتر در ثانیه آب تأمین شود.
قاسمی طرح آبرسانی به شهر خاش با اجرای خط انتقال به طول 72 کیلومتر، اجرای خط انتقال از آبشیرینکن کنارک به شهر چابهار به منظور افزایش ظرفیت انتقال و کاهش هدررفت آب در خط انتقال و همچنین اجرای 6 کیلومتر خط انتقال به همراه حفر دو حلقه چاه برای رفع تنش آبی شهر پیشین را دیگر پروژههای مهم در دست اجرای این شرکت اعلام کرد.
اتصال 232 روستا به شبکه آب شرب طی 2 سال فعالیت دولت
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان، در ادامه تشریح اقدامات انجام شده در حوزه آب روستایی از ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم گفت: طی این مدت مجموعا 232 روستا از محل اعتبارات استانی، ملی و جهاد آبرسانی به شبکه آب شرب متصل شده است.
قاسمی افزود: با وارد مدار شدن شبکه آب این تعداد روستا، 103 هزار نفر از نعمت آب شرب پایدار بهرهمند شدند.
وی، بیان کرد: با مجموع اقدامات انجام شده در دولت سیزدهم، شاخص بهرهمندی از آب شرب روستایی این استان با جهش دو و نیم درصدی به 72.5 درصد رسیده است.
رفع تنش آبی از 413 روستا
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان اظهار داشت: تنش آبی 413 روستای استان با اقداماتی از جمله اجرای خطوط انتقال جدید، حفر و تجهیز چاه، نصب پمپ، ترانس برق و اصلاح و توسعه شبکه برطرف شده است.
وی با اشاره به اینکه تامین آب شرب نیمی از جمعیت استان وابسته به منابع زیرزمینی است، گفت: این در حالی است که سیستان و بلوچستان پایینترین میانگین سالانه بارندگی را دارد و تامین آب این نقاط وابستگی مستقیمی به نزولات آسمانی دارد.
قاسمی افزود: در همین راستا، کفشکنی، لایروبی و ادامه حفاری 123 حلقه چاه در سطح شهرها و روستاهای استان تکمیل و یا در حال انجام است.
تأمین آب پایدار با انتقال آب از دریای عمان
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان، با اشاره به طرح انتقال آب از دریای عمان به عنوان یکی دیگر از طرحهای مهم دولت در این استان گفت: وضعیت فراخشک و فقر منابع آبی در سیستان و بلوچستان ایجاب میکرد، طرح انتقال آب از دریای عمان به منظور تأمین آب پایدار و جبران بخشی از کمبود آب شرب عملیاتی شود که خوشبختانه این طرح آغاز و تاکنون سه کارگاه در بخش لولهگذاری ایجاد شده و در حال تجهیز است.
وی ادامه داد: در همین راستا چهار کارگاه دیگر هم به زودی شروع به فعالیت خواهد کرد و علاوه بر این احداث آبگیر در سواحل مکران نیز در حال انجام است.
قاسمی، با بیان اینکه ریلگذاری لازم برای توسعه و بهبود وضعیت آب در کلیه نقاط استان انجام شده است، ابراز امیدواری کرد با تکمیل کلیه این طرحها دیگر نگرانی بابت تأمین و توزیع آب وجود نخواهد داشت.