به گزارش اکوایران، اگرچه در چهارماهه نخست سال سهم صادرات به غرب آسیا در سبد صادرات غیرنفتی 45 درصد شده است؛ اما ارزش صادرات ایران به سوریه و پس از آن قطر و لبنان به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
بر اساس دادههای گمرک در دوره مورد بررسی، ارزش صادرات تهران به دمشق با کاهش ۴۳ درصدی از جهت ارزشی مواجه بوده است. البته درهمین مقطع صادرات به این کشور رشد 2 درصدی را در وزن هم تجربه کرده است؛ رویدادی که نشان میدهد که کالاهای صادراتی در این دوره ارزش کمتری نسبت دوره های قبل داشته است؛ اتفاقی که در جریان صادرات به قطر نیز تکرار شده است. در چهار ماهه نخست ارزش کالاهای صادراتی تهران به دوحه 11 افت کرده است. در مقابل صادرات ایران به قطر از لحاظ وزنی 5 درصد رشد داشته است.
مرور صادرات ایران با کشورهای غرب آسیا نشان میدهد، صادرات تهران به بیروت هم با افت ۱۰ درصدی از نظر ارزش و همچنین افت ۲۹ درصدی از نظر وزنی نسبت به مدت مشابه سال گذشته مواجه بوده است.
کمترین افت صادرات در ارزش، صادرات ایران به کویت بود که کاهش ۳ درصدی از نظر ارزشی و کاهش یک درصدی از نظر وزنی داشته است.
صادرات مبهم ایران به عربستان
دادههای گمرک ایران نشان میدهد، صادرات به کشورهای حوزه غرب آسیا یعنی کشورهای حوزه خلیج فارس، سوریه، لبنان، اردن و ترکیه در 4 ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر ارزشی حدود ۳ میلیون دلار و از نظر وزنی حدود ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تن افزایش داشته است. در واقع در ۴ ماه نخست سال ۱۴۰۲ صادرات ایران به این کشورها حدود ۲۰ میلیون ۸۵۰ هزار تن به ارزش حدود ۷ میلیارد و ۲۳۰ میلیون دلار بوده است.
طبق دادههای موجود ارزش صادرات ایران به عراق شاید بیشترین سهم را در جریان رشد ارزشی صادرات ایران به کشورهای غرب آسیا نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است. در این دوره صادرات تهران به بغداد رشد ۲۳ درصدی از نظر ارزش و رشد ۳۳ درصدی از نظر وزن را تجربه کرده است. در مقابل ارزش صادرات به ترکیه، امارات و عمان روند کاهشی را دنبال کرده است.
دادههای موجود نشان میدهد، در این دوره صادرات ایران به ترکیه افت ۳ درصدی از نظر ارزش و افزایش ۳۵ درصدی از نظر وزن را تجربه کرده است. این وضعیت در مورد صادرات به امارات هم تکرار شده است. البته ایران در جریان صادرات به امارات با افت ۱۸ درصدی از نظر ارزش و افزایش ۷ درصدی از نظر وزنی روبرو بوده است. در این بین صادرات به عمان افت ۸ درصدی از جهت ارزش و افزایش ۱۹ درصدی از نظر وزن داشته است.
در بین کشورهای مورد بررسی وضعیت صادرات به عربستان مبهم است. این موضوع را فرزاد پیلتن، مدیرکل غرب آسیای سازمان توسعه تجارت تایید میکند. به نقل از سازمان توسعه تجارت پیلتن در این باره اعلام کرد: تجارت با عربستان، با وجود شروع روابط دیپلماتیک دو کشور، هنوز به صورت رسمی و مستقیم بین دو کشور شکل نگرفته، بنابراین در این مدت گزارشی از صادرات ایران به عربستان منتشر نشده است.
منبع: ecoiran-43685