«پرونده عجمیان»؛ از تشکیل تا اعدام
12 آبان 1401، در مراسم چهلم حدیث نجفی، از جان باختگان حوادث سال گذشته، به دنبال درگیریهای ایجاد شده، «بسیجی روحالله عجمیان» جان خود را از دست داد و یک روحانی با نام «یاسر اسماعیلی» مجروح شد. به دنبال این اتفاق، پروندهای در نوع خود بزرگ با «16 متهم» تشکیل اما در اولین جلسه رسیدگی که 9 آذر برگزار شد، کیفرخواست 15 نفر، قرائت شد. بنا به کیفرخواست صادره، اتهام هیچ یک از این افراد، قتل نبود بلکه به «افساد فی الارض» متهم و احکام اعدام و حبسهای طولانی مدت برایشان صادر شد. دیوانعالی کشور 13 دی احکام 13 نفر از متهمان را نقض کرد اما حکم اعدام سیدمحمد حسینی و محمد مهدی کرمی تایید و 4 روز بعد هر دوی آنان اعدام شدند.
دادگاه دوم؛ اصلاح اتهام، تاییدِ بدون ابلاغ دیوان
با نقض احکام برخی متهمان، پرونده به شعبه یک دادگاه انقلاب کرج برگشت اما موسی آصفالحسینی، قاضی، با تغییر عنوان اتهامی متهمان از «افساد فی الارض از طریق ارتکاب جرائم علیه امنیت ملی» به «محاربه»، برحبسهای طولانی مدت متهمان اصرار کرد. همچنین در این مرحله بهرام علی کناری و جواد زرگران که به «محاربه، افساد فی الارض، اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام» متهم بودند، از اتهامات «محاربه و افساد» تبرئه و بابت 2 اتهام دیگر مشمول عفو شدند. با اعتراض وکلای متهمان، پرونده 11 متهم دیگر به شعبه 39 دیوانعالی کشور ارجاع شد و نهایتا هفته گذشته نظر نهایی دیوان درباره متهمان صادر شد اما به وکلا ابلاغ نشد.
15 سال تبعید برای یک پزشک
حمید قره حسنلو در جریان «پرونده عجمیان» به عنوان متهم ردیف اول معرفی شده است. او که پیش از بازداشت به عنوان پزشک مشغول فعالیت بود، در ابتدا حکم اعدام دریافت کرده بود ولی پس از نقض حکم در دیوانعالی، شعبه یک دادگاه انقلاب کرج، او را به اتهام محاربه به 15 سال تبعید به زندان یزد محکوم کرد. این حکم عینا در دیوان عالی کشور تایید و به گفته محسن بیات، وکیل پرونده، به شعبه 7 اجرای احکام کرج ارجاع شده است.
3 متهم؛ 30 سال تبعید
براساس دادنامه شعبه 39 دیوانعالی کشور، رضا آریا، متهم ردیف دوم در کنار مهدی محمدی و حسین محمدی، متهمان ردیف چهارم و پنجم «پرونده عجمیان»، به 10 سال تبعید به کرمان متهم شدند. شهلا اروجی، وکیل مهدی محمدی در کنار وکلای متهمان ردیف دوم و پنجم پرونده، تایید حکم موکلانشان توسط دیوانعالی کشور را تایید کردند. در سامانه ثناء حسین محمدی نیز قید شده که پرونده برای اجرا به شعبه 7 اجرای احکام کرج ارجاع شده است. اروجی در گفتوگو با «شبکه شرق»، گفت که «احکام متهمان این پرونده به وکلا ابلاغ نمیشود و ما مجبور به اطلاع از آراء موکلان خود از طرقی دیگر هستیم.»
3 متهم؛ 15 سال تبعید
محسن بیات، وکیل فرزانه قره حسنلو، همسر حمید قره حسنلو، در گفتوگو با «شبکه شرق»، خبر از تایید حکم 5 سال تبعید موکلش به زندان مشهد توسط دیوان عالی کشور داد. به او هم مانند دیگر وکلا پرونده، حکمی ابلاغ نشده است. فرزانه قرهحسنلو، متهم ردیف هفتم «پرونده عجمیان» است که حکمی مشابه محمد امین اخلاقی ساوجبلاغی و امین مهدی شکرالهی، متهمان ردیف 6 و 8 پرونده دریافت کرده است. شکرالهی یکی از 3 متهم زیر 18 سال این پرونده است. حکم تبعید به زندان مشهد هر 3 آنان به شعبه 7 اجرای احکام کرج ارجاع شده است.
تبعید یک متهم به زندان قم
براساس دادنامه شعبه یک دادگاه انقلاب کرج، علی معظمی گودرزی به عنوان متهم ردیف نهم پرونده معرفی شده و به 3 سال تبعید به زندان قم محکوم شده است. اتهام او محاربه ذکر شده که عینا مورد تایید شعبه 39 دیوانعالی کشور قرار گرفته و برای اجرا، به شعبه 7 اجرای احکام کرج ارجاع شده است. حکم او نیز مطابق دیگر متهمان به وکلا پرونده ابلاغ نشده و وکلا مجبورند برای دریافت حکم، به شعبه اجرای احکام مراجعه کنند. این شعبه، امروز، به وکلاء یکی از متهمان گفته که «چون پایان ماه است، ابتدای ماه آینده برای دریافت متن حکم مراجعه کنند.» شعبه 7 اجرای احکام به طور شفاهی احکام را به اطلاع وکلاء رسانده است.
نقض یک حکم به دلیل نقص تحقیقات
آرین فرزامنیا، یکی از 3 متهم زیر 18 سال «پرونده عجمیان» است. براساس دادنامه شعبه یک دادگاه انقلاب کرج، او به عنوان متهم ردیف سوم معرفی و به 10 سال تبعید به زندان کرمان با اتهام محاربه محکوم شده است. شعبه 39 دیوانعالی کشور اما این حکم را به دلیل «نقص تحقیقات» نقض کرده است. محمدرضا محمدی بناکوکی که به عنوان وکیل تسخیری آرین مشغول فعالیت است، در گفتوگو با «شبکه شرق»، نقض حکم موکل خود را تایید کرد. دلیل این نقض، «درخواست حجر» آرین فرزامنیا و وکلاء او به دلیل «مشکلات روحی و روانی» است.
عفو و آزادی 2 متهم
براساس دادنامه شعبه یک دادگاه انقلاب کرج، شایان چارانی و امیرمحمد جعفری به عنوان متهمان ردیف دهم و یازدهم این پرونده معرفی شدهاند. امیرمحمد جعفری سومین متهم زیر 18 سال این پرونده است. دادگاه انقلاب کرج، هر 2 آنان را به 3 سال تبعید به زندان قم محکوم کرده بود که از قرار معلوم و بنا به پیگیریهای خانوادههایشان، دیوان عالی کشور، هر دوی این متهمان را مشمول عفو دانسته است. این مهم، همچون دیگر احکام صادره از سوی دیوانعالی کشور در این پرونده، به وکلاء ابلاغ نشده اما شفاها از سوی شعبه 7 اجرای احکام به خانوادهها اعلام شده است. این دو متهم امروز از زندان آزاد شدند.
گام آخر؛ اعاده دادرسی
قانونا پس از تایید احکام در دیوانعالی کشور، تنها راه باقی مانده برای متهمان و وکلای آنان، ثبت درخواست اعاده دادرسی براساس مواد 474 یا 477 قانون آیین دادرسی کیفری است. اکثر وکلاء فعال در «پرونده عجمیان»، در گفتوگو با «شبکه شرق» تاکید کردند که به زودی برای ثبت درخواست اعاده دادرسی اقدام خواهند کرد. شهلا اروجی، وکیل مهدی محمدی در گفتوگو با «شبکه شرق»، «رای صادره را دارای ایرادات بسیار» دانست و «از بی توجهی دیوانعالی کشور و دادگاه انقلاب کرج» به «مستندات موجود در پرونده» انتقاد کرد.
منبع: sharghdaily-893576