ربکا کوفلر، تحلیلگر سابق سیآیای مدعی شد که شورش اخیر شبهنظامیان واگنر در روسیه «عملیات پرچم دروغین کلاسیک» بوده است.
شنبه صبح، گروهی از مزدوران شبهنظامی واگنر که برای کمک به ارتش روسیه به اوکراین اعزام شده بودند با عبور از دو ایستگاه مرزی وارد خاک روسیه شدند و شهر مرزی روستوف-آن-دون را تسخیر کردند.
کوفلر در گفتوگو با فاکسنیوز، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه را متهم کرد که در همکاری با یوگنی پریگوژین، رهبر واگنر، کودتایی را از پیش برنامهریزی کرده است. یوگنی پریگوژین ۶۲ ساله، بنیانگذار گروه واگنر و از الیگارشهای روس است که پیش از این نزدیک به کانون قدرت در مسکو بود. او در سالهای اول به قدرت رسیدن پوتین مجموعهرستورانهایی داشت که رئیسجمهوری روسیه هم از مشتریان او بود و بعدها به «آشپز پوتین» معروف شد. پریگوژین روز شنبه گفته بود «برای پاکسازی فرماندهی ارتش روسیه به سمت مسکو حرکت میکند». در نهایت، درحالی که این گروه به نزدیکی مسکو رسیده بود، با به میان آمدن نام بلاروس غائله ختم شد و نیروهای واگنر عقبنشینی کردند.
ربکا کوفلر در گفتگو با فاکس نیوز با ادعای اینکه رهبر روسیه از این کودتا در جهت افزایش قدرت سیاسی خود استفاده کرده است، گفت: «او در نهایت با بسیج تعداد بیشتری نیرو حمله به اوکراین تشدید میکند.»
کوفلر معتقد است که پوتین میخواهد غربیها فکر کنند ضعیف شده است و در تهدید مستمر شورش نظامی به سر میبرد. او افزود: «در ساعات پایانی این شورش چه چیزی تغییر کرد؟ واقعا فکر میکنید پریگوژین ناگهان با پوتین معامله کرد و تصمیم به عقبنشینی گرفت؟ نه، همه اینها صحنهسازی است.»
کوفلر شورش اخیر را بهانهای برای اعلام حکومت نظامی خواند و گفت: «پوتین در بیانیهای گفت که هر کس حکومت نظامی را نقض کند، ۳۰ روز زندانی خواهد شد. نکته بسیار جالب دیگر این است که پوتین به تازگی مجوز پیوستن مردان سابقهدار به ارتش روسیه را صادر کرده است. به همین دلایل من فکر میکنم که پوتین میخواهد نیروهای بیشتری را به میدان مرگ جبهه اوکراین روانه کند. او همچنین قصد دارد حواس بایدن را پرت کند و به او اینطور وانمود کند که روسیه تهدید نیست و درواقع درگیر مشکلات داخلی است.»
کوفلر همچنین اذعان کرد: «پریگوژین هم نه تنها آدم احمقی نیست، بلکه یک محکوم سابق فوقالعاده زیرک است. او از یک زندانی به تاجر میلیونری تبدیل شده که به کرملین و شخص پوتین خدمت میکند.»
چهرههای سیاسی و تحلیلگران دیدگاههای بسیاری متفاوتی نسبت به شورش شبهنظامیان واگنر دارند. در این بین دولتهای غربی عمدتا معتقدند که این شورش بیانگر کاهش قدرت و تسلط پوتین بوده است.
برخی تحلیلگران نیز با دلایل مختلف این سناریوها را «ساختگی» عنوان میکنند.
یوگنی پریگوژین اقدام اخیر خود را «راهپیمایی برای عدالت» عنوان کرده است. اما پوتین آن را «اقدامی جنایتکارانه» و «شورش مسلحانه» میخواند. برخی هم نام «کودتا» روی آن گذاشتهاند.
در همین حال "اوگه میره"، روزنامهنگار و تحلیلگر نیز رویدادهای اخیر روسیه را بازی از پیش برنامهریزی شده میان پوتین، پریگوژین و لوکاشنکو در جهت یافتن بهانهای برای استقرار نیروهای روسیه در بلاروس و در مجاورت با مرزهای لیتوانی، لهستان و غرب اوکراین میداند و میگوید: «در وهله اول با این اقدام واگنر در پشت مرزهای اوکراین قرار دارد و میتواند بسیار قدرتمندتر به کییف و لویو حمله کند. بسیار راحتتر از زمانی که در شرق اوکراین مستقر بود. از منظری دیگر حضور واگنر در بلاروس ایمنی تاسیسات و تسلیحات هستهای روسیه که پوتین قصد دارد به زودی در بلاروس و در نزدیکی مرز لهستان و لیتوانی مستقر کند را تضمین میکند.»
311311
منبع: khabaronline-1782609