اين روزها كشور با تنشهاي اقتصادي بسيار زيادي دست و پنجه نرم ميكند. آشفتگي بازارها و سر درگمي مسئولان براي رسيدگي به وضعيت اقتصادي كشور بسيار چشم گير است تا جايي كه زمزمههاي ايجاد تغيير در كابينه اقتصادي دولت به گوش ميرسد. حتي برخي كارشناسان تحليلهايي در راستاي انجام اين تغييرات ارائه دادهاند. بسياري از اين التهابات در پي آشفتگيهاي بازار ارز و اعلام تك نرخي شدن آن از سوي دولت اتفاق افتاد، درست آنجايي كه قرار بر اين شد ارزي با نرخ 4200 تومان به كالاهاي اساسي تعلق گيرد. اينجا بود كه به صورت موازي بازار آزاد ارز ايجاد شد اما اين بازار تنها در دست دلالان ميچرخيد. از سوي ديگر بسياري از شركتها براي واردات، ارز دولتي دريافت كردند اما سود و منفعت بالا مجال اين را به صاحبان آنها نداد تا براي لحظهاي به شرايط اقتصادي كشور و هموطنان خود فكر كنند. اين افراد ارز دولتي را براي واردات دريافت كردند اما كالاي وارد شده را با قيمت ارز آزاد به مردم فروختند. در چنين شرايطي وزير ارتباطات با اعلام اسامي شركتهاي واردكننده گوشي تلفن همراه، تلاش كرد تا قدمي در راستاي مبارزه با فساد و ايجاد شفافيت در جامعه بردارد. شفافيتي كه اين روزها به حلقهاي مفقوده در زمينه مبارزه با فساد در كشور ما ميماند. اقدام وزير ارتباطات در اين خصوص اقدامي شجاعانه و از روي مسئوليتپذيري بود كه مورد توجه همگان قرار گرفت. در چنين شرايطي جامعه انتظار افشاگري و ايجاد شفافيت از سوي مسئولان را دارد و حق مردم است كه بدانند چه كساني سود و منفعت خود را به منفعت كشور و جامعه ترجيح ميدهند. در اين ميان دارو، خودرو و كالاهاي ديگري نيز وجود داشت كه به آنها ارز دولتي تعلق گرفته بود اما اسامي شركتهاي واردكننده اين كالاها در ليست منتشر شده از سوي بانك مركزي موجود نيست. در تير سال گذشته بود كه به گفته مسئولان وزارت صنعت تعداد 6400 خودرو به صورت غيرقانوني و در زمان بسته بودن سايت ثبت سفارش خودرو وارد كشور شد كه وضعيت اين خودروها به طور كامل تعيين تكليف نشده است. در روزهاي گذشته وزير صنعت در نشست خبري خود به مناسبت روز صنعت در پاسخ به خبرنگار «قانون» مبني بر اينكه چه زماني قصد افشاي اسامي واردكنندگان دريافتكننده ارز دولتي را دارد، اقدام وزير ارتباطات را اشتباه دانست و گفت كه اين كار وزير ارتباطات بازار را به هم ريخته است و وزارت صنعت اسامي متخلفان را تنها در اختيار نهادهاي قضايي قرار خواهد داد و انجام چنين كاري را جنگ با بخش خصوصي دانست. اين در حالي بود كه شخص رييسجمهور از وزرا درخواست كرده بود كه اسامي متخلفان را فاش كنند. اين صحبت وزير صنعت واكنش وزير ارتباطات را در رسانهها و همچنين شبكههاي مجازي از جمله توييتر در پي داشت و در اين ميان لايك شخص رييس جمهور بر مطلب يكي از وزرا نيز واكنشهاي بسياري را از سوي كاربران رسانههاي مجازي به دنبال داشت و اين مسائل باعث شد كه در نهايت بانک مرکزی طبق دستور شخص رييسجمهور و درخواست وزير صنعت، معدنوتجارت با انتشار اطلاعیهای، لیست دریافتکنندگان ارز به نرخ مصوب را در راستای شفافسازی منتشر كند. جالب اينجاست كه پس از انتشار اين ليست مشخص شد كه گويا ارز دولتي تنها صرف واردات كالاهاي اساسي نشده است!
اطلاعيه بانك مركزي
اين طور كه در اخبار آمده است، از ۲۱ فروردین سال جاری بانک مرکزی در راستای سیاست جدید ارزی اتخاذ شده به منظور مدیریت بهینه منابع ارزی کشور، ارز مورد نیاز را به کالاهای ثبت سفارش شده از سوی وزارت صنعت،معدن و تجارت، تخصیص داده و تامین کرده است. در اين خصوص در اطلاعیه بانک مرکزی چنین آمده است: نظر به اهمیت موضوع و با هدف شفافسازی و دسترسی آزاد شهروندان به اطلاعات و نیز با توجه به تاکید و دستور رییس جمهوری محترم، فهرست کالاها را به تفکیک شرکتها و افراد که در این مدت ارز رسمی به نرخ ۴۲۰۰تومان دریافت کردهاند، منتشر میکند. یادآوری میشود، این گزارش به درخواست وزارت صنعت برای کالاهایی که از سوی آن وزارتخانه مشخص شده، تهیه شده است؛ بنابراین دربرگیرنده تمام کالاهای تامینِ ارز شده توسط بانک مرکزی نیست. براساس اطلاعیهای که در وبسایت بانک مرکزی منتشر شده، این ارگان علاوه بر تخصیص و تامین ارز کالاهای مورد نظر، مقادیر قابل توجهی ارز به مسافران خارج از کشور، دانشجویان، بیماران و نیز خدمات ثبت سفارش شده اختصاص داده است.
واردکنندگان خودرو و دارو در ليست نيستند
گويي در ليست اسامي منتشر شده از سوي بانك مركزي اسامي واردكنندگان خودرو و دارو موجود نيست. اين در حالي است كه در خصوص اين دو كالا ابهامات بسيار زيادي وجود دارد. بانک مرکزی در خصوص ابهامات به وجود آمده مبنی بر کامل نبودن اسامی دریافتکنندگان دلار ۴۲۰۰ تومانی که در فهرست آن روز گذشته منتشر شد، گفت: اعلام اسامی بر مبنای فهرست درخواستی وزارت صنعت بود. محمدعلی کریمی در پاسخ به این سوال که چرا اسامی واردکنندگان خودرو و دارو در فهرست اعلامی دریافتکنندگان ارز که از سوی بانک مرکزی منتشر شده است قرار ندارد، تاکید کرد: فهرست اعلامی از سوی بانک مرکزی مبنی بر دریافتکنندگان ارز ۴۲۰۰ تومانی، بر مبنای فهرستی است که وزارت صنعت، معدن و تجارت در اختیار بانک مرکزی قرار داده و همان طور که وزیر صنعت، معدنوتجارت نیز در مصاحبه مطبوعاتی خود اعلام کرده، این فهرست را در نامهای رسمی به ريیس کل بانک مرکزی ارسال كرده است. اسامی درج شده در فهرست بانک مرکزی که مشمول ۱۵۰۰ قلم کالاست، درست بر مبنای درخواستی که وزارت صنعت، معدن و تجارت از بانک مرکزی داشته و بدیهی است که اگر اقلامی درون این لیست جای ندارد، در فهرست ارسالی از سوی وزارت صنعت، نام آن درج نشده بود. با اين حال بسياري از كاربران رسانههاي مجازي و مردم اين ليست را ناقص دانسته و با هشتگ شفافيت تخصيص ارز از مسئولان درخواست كردهاند كه ليست كامل را در اختيار مردم قرار دهند.
تخصيص ارز دولتي به كالاهاي اساسي
طبق تصميمي كه ددولت پيش از اين براي تنظيم وضعيت بازار و همچنين كنترل نرخ ارز گرفته بود، قرار بر اين بود كه ارز 4200 توماني از طريق سامانه نيما براي واردات به كالاهايي با تعريف كالاي اساسي تعلق گيرد اما وقتي به ليست اعلام شده از سوي بانك مركزي نگاه ميكنيم ميبينيم اين ارز به شركتهايي تعلق گرفته كه كالاهايي را وارد كردهاند كه در كشور توليد آن كالا با كيفيت خوب وجود دارد. به نظر ميرسد كه به جاي واردات اين كالاها بهتر بود تا به توليدشان كمك شود. اين مساله واكنشهاي بسيار زيادي را در ميان كاربران فضاي مجازي به دنبال داشت و مردم خواهان پاسخگويي مسئولان در اين خصوص بودند.
كالاهايي كه اساسي نيستند!
در ميان فهرست 1500 شركت معرفي شده از سوي وزارت صنعت كه ارز دولتي دريافت كردهاند، حدود سه صفحه از اين فهرست به واردات چاي اختصاص دارد و اين امر نشان ميدهد كه ظرف دوماه اخير رقمي بيش از 20 ميليون يورو ارز دولتي براي واردات چاي اختصاص داده شده، اين در شرايطي است كه صنعت چاي در كشور ما رو به نابودي است و بيش از هر زمان ديگري چايكاران كشورمان به حمايت دولت نيازمندند. علاوه بر اين 12 ميليون يورو نيز به واردات كره اختصاص داده شده است و يك شركت واردكننده كره را وارد ميكند و در ايران بستهبندي شده و وارد بازار ميشود، در اين ميان تمام زيانها متوجه دامدار داخلي است. كالاي ديگري كه در اين ليست بسيار مورد توجه است، دريافت پنج ميليون يورو از سوي چند نفر و واردات موز بدون ثبت شركت بوده است.با اين نوع دريافت ارز و واردات اين كالاها به اين شكل جز دامن زدن به فساد در كشور اتفاق ديگري رخ نميدهد. سوال اينجاست كه وقتي براي كالاهاي اساسي دستورالعمل و تعريف مشخصي از سوي دولت ارائه شده و سامانههاي مشخصي براي دريافت ارز و ثبت سفارشات در نظر گرفته شده است، چرا بايد به اين اندازه و به راحتي در اين خصوص تخلف صورت گيرد آن هم در شرايطي كه كشور به دليل فضاي بد اقتصادي به همدلي و حمايت متقابل از سوي مردم و مسئولان به شدت نيازمند است.
پنج ميليارد يوروي سرگردان
از سوي ديگر طبق يك بررسي و استخراج برخي اطلاعات از گزارش منتشر شده بانك مركزي، در فهرست كالاهايي كه در ليست بانك مركزي منتشر شده و در سه ماهه نخست سال جاري به آنها ارز 4200 توماني اختصاص داده شده، مجموع ارز پرداختي در گزارش بانك مركزي 2.5ميليارد يورو اعلام شده كه نسبت به 7.5 ميليارد يورويي كه پيشتر اعلام شده بود، پنج ميليارد يورو تعيين تكليف نشده است. بر اساس گزارشهاي كلي منتشر شده پيشين در سه ماه نخست يعني پايان خرداد 97 از حدود مبلغ 17 ميليارد يورو ثبت سفارش براي واردات، حدود 7.5 ميليارد يورو بر مبناي يوروي 4900 تومان و دلار 4200 توماني تخصيص داده شده است. اين رقم براي دوماه نخست سال 97 يعني پايان ارديبهشت بر اساس اعلام سخنگوي دولت و رييس سازمان برنامه و بودجه 14 ميليارد دلار ثبت سفارش و 6.5ميليارد دلار پرداخت ارز 4200 توماني بوده است. با توجه به اين اعداد و ارقام به نظر ميرسد وزارت صمت در مورد پنج ميليارد يورو يعني معادل 66 درصد كل مبلغ، شفافسازي نكرده است.
ضربالاجل ۱۵ روزه روحانی برای شریعتمداری
با تمام اين اوصاف شايد در وضعيت كنوني انجام اقداماتي در راستاي ايجاد شفافيت از سوي مسئولان تا حد زيادي بتواند فضاي آشفته جامعه را آرام كند. شفافيت از اصول اساسي پذيرفتن مسئوليت مملكتي است و انتظار ميرود كه مسئولان در چنين شرايطي با مردم صادق باشند. طبق اخبار منتشره، روز گذشته ريیسجمهور به وزیر صنعت، معدن و تجارت دستور داد تا ظرف ۱۵ روز موضوع تخلف در واردات خودروی خارجی و نیز توزیع خودرو توسط خودروسازان داخلی را بررسی و هر گونه تخلف را به مردم و دستگاه قضایی اعلام كند. در پی تخلف اعلام شده از سوی مراجع نظارتی مبنی بر ثبت سفارش و واردات بیش از ۶۴۰۰ خودرو از مسیرهای غیر قانونی، و همچنین دریافت گزارشهایی مبنی بر نارضایتی مردم و مصرف کنندگان از نحوه توزیع یا قیمتگذاری محصولات خودروسازان داخلی؛ روحانی ضمن تاکید بر لزوم شفافیت و مقابله با هر گونه فساد، به وزیر صنعت،معدنو تجارت دستور داد تا ظرف ۱۵ روز هر دو موضوع را بررسی و چنانچه هر گونه تخلفی صورت گرفته، متخلفان را هر چه سریعتر به مردم و دستگاه قضایی معرفی کند.
شفافيت ناتمام
اسامی واردکنندگان خودرو و دارو در فهرست اعلامی دریافت کنندگان ارز از سوی بانک مرکزی منتشر نشده است
روحاني به شريعتمداري دستور داد تا ظرف ۱۵ روز موضوع تخلف در واردات خودروی خارجی و نیز توزیع خودرو توسط خودروسازان داخلی را بررسی و هر گونه تخلف را به مردم و دستگاه قضایی اعلام كند
بیشتر بخوانید
امتیاز: 0
(از 0 رأی )
نظرهای دیگران