هر کدام از این ضخامت ها، میزان مشخصی از بار را تحمل میکنند که این موضوع میتواند قیمت نبشی را تحت تاثیر قرار دهد. در صنعت ساخت و ساز مبحث میزان تحمل نبشی، بسیار مهم است؛ به همین دلیل در این مطلب قصد داریم مشخصات نبشی را شرح دهیم، شما را با فرمول آن آشنا نماییم و چند مورد از مزیتهای این مقطع را ارائه کنیم. با ما همراه باشید.
مشخصات نبشی
نبشیها معمولا با سه مشخصه قابل شناسایی هستند:
-
اندازه بال
-
ضخامت
-
وزن
مثلا عبارت 4*40*40 یعنی طول بالهای این نبشی 40mm است و ضخامت آنها 4 mm است. البته نبشیهایی که بال نامساوی دارند، با دو عدد مختلف نمایش داده میشوند؛ به عنوان مثال 20*32*4 نشان دهنده اندازه دو بال نامساوی با 4 mm ضخامت است. لازم به ذکر است شکل ظاهری این مقطع شبیه به شکل پیش رو است.
در ادامه شما را با فرمول محاسبه تحمل بار نبشی آشنا میکنیم.
محاسبه تحمل بار نبشی (فرمول)
پیش از این اشاره کردیم که میزان تحمل بار نبشی و اطلاع از آن هنگام خرید، اهمیت ویژهای دارد. به این منظور لازم است از جدول تحمل بار نبشی و فرمول آن استفاده نمایید. محاسبه تحمل بار نبشی توسط فرمول زیر به راحتی امکانپذیر است:
وزن نبشی × ضخامت دو بال × طول دو بال نبشی = میزان مقاومت و تحمل بار نبشی
فرمول فوق توسط طراحان بر اساس استاندارد ملی 1-13968 واستاندارد اروپا 1-10056 است.
5 کاربرد نبشی در ساختمان
نبشیها در بخشهای مختلفی از ساختمان استفاده میشوند، مهمترین کاربرد این کالا عبارتند از:
در چاله آسانسور
برای حرکت کابین آسانسور در بین طبقات، باید چالهای ساخته شود که با نبشی، جوشکاری و ساخته میشود. همه بار آسانسور را نبشیها تحمل میکنند. یکی از بخشهای استقرار نبشی، ریلهای آسانسور است که در چهار کنج ستون قرار میگیرند.
ساخت طاق
هنگام ساخت طاق و یا ساخت تکیهگاه از نبشیها استفاده میشود. از لبه نبشیها برای تکیهگاه و ساخت سقف استفاده میکنند. برای اینکه سقف بالکنها را مقاوم سازی نمایند، به جای گچکاری از نبشیها استفاده میشود و بین بال آنها را محل قرارگیری سرامیک یا کاشی در نظر میگیرند.
تقویت سازه
تقویت سازه از جمله مهمترین کاربردهای نبشی است. معمولا برای این کار، نبشیها را با استفاده از پیچ یا جوش به یکدیگر متصل میکنند. نبشی تحمل بار سازه را بالا برده و طول عمر آن را زیاد خواهد کرد.
ایجاد پوشش برای سینی کابل برق
برای هدایت کابلهای برق ساختمانها از سینی کابل استفاده میشود و از نبشیها برای پوشش سینی کابل استفاده میکنند. این پوششها استقامت بسیار زیادی در برابر خوردگی و رطوبت دارند زیرا عملیات گالوانیزاسیون، روی نبشیها انجام میگیرد.
ساخت چارچوب در و پنجره
برای ساخت چارچوب درب و پنجره، از انواع نبشی استفاده میشود. اتصالات متعددی در ساخت این چارچوبها باید انجام شود؛ به همین دلیل از نبشیهایی استفاده میشود که استحکام لازم را داشته باشند. ارتعاشات، لرزشها، طوفان و وزن وارده به ساختمان توسط این نبشیها مهار میشود.
مزایای استفاده از نبشی
در سازهها و پروژههای مختلف از انواع نبشیها استفاده میشود زیرا کاربرد و مزیت آنها بسیار زیاد است. در ادامه با مزایای استفاده از نبشی آشنا خواهیم شد:
مقاومت بالا
میزان مقاومت نبشی زیاد است، برای خم شدن (بدون هیچ آسیبی) توانایی بالایی دارند (تا زاویه 90 درجه). این محصول علاوه بر انعطافپذیری بالا، قادر است بار زیادی را تحمل نماید. بسیاری از انواع نبشی در پروژههای عظیم برای تحمل بارها، مورد استفاده قرار میگیرند.
وزن کم
میزان تحمل بار نبشی با وجود وزن کمی که دارد، بسیار زیاد است. استفاده از این کالا در سازهها مختلف باعث میشود وزن سازه در حد اعتدال باقی بماند و از آسیبهایی مانند نشست ساختمان و غیره جلوگیری شود.
نگهداری آسان
شکل ظاهری نبشیها و علامت اختصاری آن L است؛ به همین دلیل نگهداری از آنها نسبت به دیگر مقاطع فولادی نیاز به فضای زیادی ندارد. وزن کم آنها باعث میشود، اقدامات انتقال به راحتی انجام گیرد.
تنوع در سایز
سایزهای مختلفی از نبشی در بازار آهن آلات، وجود دارند. تنوع در سایز نبشی باعث شده هر کدام از آنها با ضخامت و ویژگیهای منحصر به فرد خود در بخشهای مختلفی از صنایع، کاربرد داشته باشند.
جمع بندی
هنگام خرید نبشی باید موارد مختلفی بررسی شود، یکی از این موارد، میزان تحمل این مقطع است؛ از همین رو در این مقاله شما را با فرمول محاسبه تحمل بار نبشی آشنا کردیم. استفاده از این فرمول به منظور جلوگیری از تخریب سازه و وارد آمدن آسیبهای احتمالی به ساختمان انجام میگیرد. همچنین با وجود این فرمول، می توانید با خیال آسوده از انواع نبشی در جهت مقاوم سازی سازه و صرفه جویی در هزینهها استفاده نمایید.
منبع: khabaronline-1758532