ارتودنسی نوعی درمان تخصصی در رشته دندانپزشکی است که علاوه بر اصلاح مشکلات مختلف دندان، میکوشد لبخندی زیبا برای بیماران و مراجعان ایجاد کند. درمان ارتودنسی از یک لحاظ به دو نوع ثابت و متحرک تقسیم بندی میشوند که هر کدام به روش های مختلفی به صاف کردن دندان ها کمک میکنند. ما در این مقاله درباره به معرفی ارتودنسی نامرئی و متحرک که این روزها بسیار پرطرفدار است خواهیم پرداخت.
ارتودنسی متحرک چیست؟
ارتودنسی متحرک یک روش درمانی و اصلاحی است که در آن از دستگاه های متحرک برای اصلاح و صاف کردن دندان های کج شده، ناصاف، فاصله دار و ... استفاده میشود. وسایل و ابزاری که در این درمان مورد استفاده قرار میگریند میتوانند از جنس پلاستیک و فلز یا ترکیبی از این دو باشند. این دستگاه ها میتوانند دندان ها را جابجا کرده و به صاف شدن آن ها کمک زیادی کنند.
تفاوت ارتودنسیهای ثابت و متحرک
برای حل مشکل ناصلفی دندان ها، دستگاههای ارتودنسی ثابت باید برای یک مدت طولانی به صورت تمام وقت به دندان ها متصل باشند و تا پایان مدت درمان آن ها را بر نداشت. اما دستگاه های متحرک را می توان حین غذا خوردن یا مسواک زدن برداشت و دوباره به دندان ها متصل کرد.
ارتودنسی متحرک برای چه کسانی تجویز میشود؟
از دستگاه های متحرکارتودنسی برای درمان و اصلاح مشکلات ارتودنسیکودکان و بزرگسالان استفاده میشود. استفاده از ارتودنسی متحرک برای کودکان در واقع به نوعی یک درمان پیشگیرانه است. با کمک این روش، میتوان مشکلات دندان ها را اصلاح کرد و نیاز کودکان به ارتودنسی ثابت را به حداقل رساند. زیرا در سنین کودکی لازم نیست برای صاف کردن دندان های کودکان از فشار زیادی استفاده کرد و ظرف مدت زمان کوتاهی دندان ها صاف میشوند.
بزرگسالان نیز برای درمان مشکلات مروبط به تراز و ناصاف بودن دندان های خود از ارتودنسی نامرئی و متحرک استافاده میکنند. به خاطر دلایل زیر، بزرگسالان بیشتر ترجیح میدهند برای اصلاح ناهمواری های دندانی خود به جای ارتودنسی ثابت از ارتودنسی نامرئی و متحرک استفاده کنند:
بیشتر بخوانید:
هرآنچه درباره ارتودنسی با پلاکهای شفاف باید بدانید
عادات غلطی که دندان هایتان را زرد میکند
- راحتی و سهولت در استفاده از دستگاه های متحرک و نامرئی
- شفاف بودن آن ها
- مناسب بودن شکل ظاهری
از ارتودنسی متحرک بیشتر برای درمان و اصلاح کدام دندان ها استفاده میشود؟
از دستگاه های متحرک تنها برای درمان مشکلات جزئی استفاده میشود. برای مثال زمانی که بین دندان ها فاصله وجود دارد میتوان به راحتی با ارتودنسی نامرئی و متحرک دندان ها را به هم متصل کرد و فضای خالی بین آن ها را بست. اما اگر دندان ها کج باشند و به دور محور عمودی چرخیده باشند ارتودنسی نامرئی و متحرک چندان کارسار نخواهد بود.
پس به طور کلی از این نوع ارتودنسی برای درمان مشکلات و ناهنجاری های جدی مانند عدم تراز فکین استفاده نمی شود. زیرا قابلیت و توانایی لازم برای اصلاح این مشکلات را ندارند. برای برطرف کردن مشکلات جدی تر، بهتر است از ارتودنسی ثابت استفاده شود. اما برای مشکلات جزئی تر و علی الخصوص برای مشکلات مربوط به دندان ها و فک بالا میتوان به راحتی از دستگاه های متحرک استفاده کرد.
مزایای ارتودنسی متحرک
دستگاه های ارتودنسی متحرک دارای ویژگی های مثبت زیرند:
- راحت جابجا میشوند
- شستشو و تمیز کردنشان آسان است
- باعث تحریک رشد دندان ها در کودکان میشوند
- همزمان به تعداد زیادی دندان نیرو وارد کرده و به تغییر موقعیت آن ها کمک میکنند
- تگیه گاه مناسبی برای سایر دستگاه های ارتودنسی به شمار میروند
معایب ارتودنسی متحرک
- از آنجایی که میتوان دستگاههای ارتودنسی متحرک را به راحتی در آورد، این احتمال وجود داد که بیمار فراموش کند آنها را به دندان های خود متصل کند و یا به طور کلی در استفاده از آن سهل انگاری خواهد کرد.
- میزان جابجایی و تغییر موقعیت دندان ها در مقایسه با ارتودنسی ثابت کمتر است.
- برخی از بیماران با وجود دستگاه های متحرک با مشکل در گفتار یا ادای برخی کلمات مواجه میشوند.
- تنها برای درمان مشکلات جزئی ارتودنسی از آن میتوان استفاده کرد.
- معمولا برای درمان مشکلات عدم تراز دندان ها در فک پایین از دستگاه های متحرک استفاده نمی شود. برای مثال چون برای زبان و جایگاه آن مشکل ایجاد می کند.
هزینه ارتودنسی متحرک
هزینه ارتودنسی نامرئی و متحرک به عوامل و فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. موارد زیر می توانند روی هزینه نهایی درمان با این روش ارتودنسی تاثیر بگذارند:
- نوع مشکل بیمار
- مدت زمان مورد نیاز برای اتمام درمان
- شدت مشکل موجود
- نوع و ویژگی های تجهیزات بکار رفته
- درمان های اضافه ای که ممکن است در طول درمان در نظر گرفته شوند
- تخصص و تجربه جراح
- هزینه های جانبی
طول مدت درمان با دستگاه های متحرک
در مقایسه با ارتودنسی ثابت، درمان های متحرک معمولا نیازمند مدت زمان بیشتری هستند. اما به طور معمول برای درمان مشکلات دندان ها، دست کم باید 6 ماه از دستگاه های ثابت استفاده کرد. هرچند که این مدت زمان تحت تاثیر عوامل مختلفی مثل نوع مشکل و پیچیدگی های درمان میتواند بیشتر شود.