منطقه نیمه کوهستانی- جنگلی و پر از راههای صعب است و وسعت منطقه سختی کار را دوچندان میکند، امری که یکی از محیطبان این منطقه نیز بر آن صحه میگذارد و میگوید: طبق قانون، هر هزار هکتار باید یک محیطبان داشته باشد اما به علت کمبود نیرو ما در هر ۱۰ هزار هکتار یک محیطبان داریم و تمام شیفت کاری را باید در حال گشت زنی باشیم و تنها شبهنگام و به خاطر شرایط جوی و سرما به پایگاه بازمیگردیم، چنانچه خودتان نیز امروز مشاهده کردید که درب کانکس بسته بود و حتی در این فصل سال که هوا مناسب است، شب را هم شاید در کوهها به سر بریم و در فصل جفتگیری مرالها که شکارچی بهراحتی میتواند مرالها را شکار کند، ما در دل کوهها چادر میزنیم و هرکداممان در هر شیفت، سه شبانهروز در آنجا میمانیم تا بتوانیم مراقبت و نگهبانی بهتری داشته باشیم. محمدی عقیده دارد که افزایش نرخ جریمه شکار باید همگام با فرهنگسازی و ایجاد حس دوستی با حیاتوحش انجام بگیرد، چراکه افزایش ناگهانی قیمت جریمه پلنگ از ۵ میلیون به ۹۰ میلیون تومان بدون اینکه تغییری در نظر افراد راجع به شکار ایجاد شود، به ضرر جان محیطبان تمام خواهد شد، چراکه شکارچی در انتخاب میان گزینه تحویل شکار و پرداخت جریمه ۹۰ میلیونی یا شلیک به محیطبان، گزینه دوم را انتخاب میکند و همین باعث میشود که ما شاهد شهدای محیطبان باشیم، شهدایی که نه به دست افراد بیگانه که به دست یک هموطن شهید شدهاند.
کمترین امکانات، سختترین شرایط
ابراهیم فلاحی، رئیس سازمان حفاظت محیطزیست سوادکوه، بابیان اینکه محیطبانان در خط مقدم سازمان هستند و با بیشترین مخاطرات مواجهاند، افزود: محیطبانی کاری با سختترین شرایط و کمترین امکانات و درآمد است و برعکس قوانین کار، برای ۴۸ ساعت کار تنها ۲۴ ساعت استراحت دارند و به دلیل کمبود نیرو، پس از دریافت یک گزارش در زمان استراحت خود نیز به کار برمیگردند.
وی بابیان اینکه همسر محیطبان تمام مشکلات خانه را بهتنهایی بر دوش میکشد، گفت: آنها هم مادر و هم پدر خانوادهاند اما هیچ حقوحقوقی برای آنها در نظر گرفته نشده و همچنین، همسران آنها موقع شیفت آنها را از زیر قرآن رد میکنند و خبر ندارند که همسرشان سالم است یا خیر و استرس بسیاری را در این رابطه تحمل میکنند. وی با اشاره به اینکه در منطقه نیز محیطبان برای کنترل زیستگاه دارای کمترین امکانات است، افزود: در سوادکوه خودرویی با بیش از بیست سال داریم و عمر جوانترین خودرو ما به ۱۲ سال رسیده اما شکارچی با بهترین ماشینها است و محیطبانان ما با ماشینهایی هستند که حتی ترس ما این است که ترمز ببرد، یا چرخ آن در برود. در حقیقت آنها جان خود را کف دستشان گذاشتهاند.
فلاحی ادامه داد: محیطبان با افرادی سروکار دارد که کسی آنها را نمیبیند اگر در کوهستان و هنگام زمستان محیطبان تنها باشد و تیر بخورد ما باید جنازه آنها را در بهار پیدا کنیم و مجرم را هم نمیتوانیم پیدا کنیم.
وی بابیان اینکه کار ما با نیروی انتظامی فرق دارد، گفت: مخاطب نیروی انتظامی کسانی هستند که مردم هم از آنها تنفر دارند و در این راه نیروی انتظامی را حمایت میکنند ولی شکارچی از تمام اقشار جامعه بوده و شکار جرمی است که زشت بودن خود را در جامعه ما ازدستداده؛ دزد در هیچ محفلی از دزدی خود باافتخار صحبت نمیکند اما میبینیم که شکارچی از کاری که در قانون جمهوری اسلامی جرم محسوب میشود باافتخار صحبت میکند و دیگران هم از او تمجید میکنند.
8 محیط بان در یک سال تیره خوردهاند
وی بابیان اینکه حمله به محیطبانان زیاد است و تنها امسال در مازندران حدود ۸ نفر از همکاران ما تیرخوردهاند، افزود: همکاران ما درگیری و کشمکش را دوست ندارند اما هیچ شکارچیای اسلحه خود را بهراحتی تحویل محیطبان نمیدهد و ما واقعاً در مناطق میجنگیم.
فلاحی از دست رفتن زشتی یک جرم در جامعه را فاجعهبار دانست و بابیان اینکه این فاجعه در محیطزیست رخداده است، افزود: روزبهروز بر تعداد شکارچیان افزوده میشود و در این میان بر رسانهها است تا در رابطه با جرم بودن شکار غیرمجاز اطلاعرسانی کنند.
رئیس حفاظت محیطزیست سوادکوه بابیان اینکه امروز نوجوانان و جوانان اقداماتی را در حمایت حیاتوحش انجام میدهند، ابراز امیدواری کرد که این روحیه حیاتوحش دوستی آنها به بزرگترها نیز سرایت کند.