بسیاری از افراد از دیدن تارهای موی سفید مابین موهای خود ناراحت میشوند و به دنبال روشی برای رفع یا پیشگیر از ازدیاد تعداد آنها هستند. متاسفانه مصرف هیچ نوع داروی خوراکی یا موضعی (شیمیایی یا گیاهی) باعث پیشگیری یا برگشت رنگ موها نمیشود اما محصولی در بازار دارویی وجود دارد به نام قرص پابا که سازندگان آن ادعا میکنند با مصرف مداوم این دارو میتوان از سفید شدن موها، پیشگیری کرد. در ادامه با این دارو که ممکن است مورد علاقه خیلی از افراد باشد، بیشتر آشنا میشویم.
علت سفید شدن موها
سفید شدن موها مربوط به رنگدانه سازی آنهاست. این معضل خیلی از افرادی است که وارد دهههای سی و چهل زندگی خود میشوند. سفید شدن مو حاصل توقف فعالیت سلولهای رنگدانهساز است و روندی تدریجی دارد که از ریشه مو آغاز میشود. مهمترین عامل در زمان و چگونگی سفید شدن مو، به زمینههای ژنتیکی در هر فرد بازمیگردد. گاه در فردی این رنگدانهسازها زودتر رنگدانههای خود را از دست میدهند و گاه در فرد دیگری دیرتر این اتفاق رخ میدهد.علت اصلی سفید شدن مو را میتوان به وراثت، رژیم غذایی نامناسب و استرس یا نگرانی نسبت داد. علاوه بر این، شاید عوامل دیگری مثل کثیفی پوست سر، شستوشوی موها با آب داغ و خشک کردن آن با وسایل الکتریکی مانند سشوار، بیماری تیروئید، کم خونی، رژیمهای لاغری بسیار سخت و طولانی مدت، افزایش گلبولهای سفید خون و استفاده از دخانیات و سیگار هم در بروز سفیدی موها، بیتاثیر نباشند.
در حالت عادی، سفید شدن مو در مردان حدود سی سالگی و در زنان حدود سیوپنج سالگی اتفاق میافتد. معمولا سفیدی موی سر از شقیقه شروع میشود، ولی پیش از موی سر، سبیل و ریش شروع به سفید شدن میکند. فقط در صورتیکه سفید شدن مو زودتر از بیست سالگی اتفاق بیفتد، به آن سفید شدن زودرس مو گفته میشود که در برخی موارد قابل درمان است. متاسفانه هیچ راه درمانی برای رفع سفید شدن طبیعی موها تا کنون ارائه نشده است. در واقع اثربخشی ظاهری ترکیبات تبلیغی برای درمان سفید شدن مو از آن جهت است که این ترکیبات در واقع نوعی رنگ مو هستند که موها را تیره میکند، اما به محض توقف مصرف، موها دوباره به رنگ سفید بازمیگردد.
معرفی قرص پابا
قرص پابا (PABA) از داروهایی است که میتواند در رفع سفیدی موها موثر باشد. گفته میشود مصرف طولانی مدت دوز بالای این دارو در ۸۰% از افرادی که موی سفید دارند موثر است. البته با قطع دارو، سفیدی موها ظرف مدت یک ماه برمیگردد. این دارو همچنین در درمان انواع اختلالات همراه با فیبروز وسیع از قبیل اسكلرودرما، درماتومیوزیت، مورفیا، پمفیگوس و بیماری پیرونی هم مورد استفاده قرار میگیرد.نام های دیگر، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی
نام های دیگر | پارا آمینوبنزوییک اسید |
موارد مصرف | رفع سفیدی موها |
عوارض | کاهش اشتها و تهوع |
تداخل دارویی | آمینوسالیسیلاتها یا سولفونامیدها |
مقدار و نحوه مصرف
طبق دستور پزشک باید صورت گیرد.
هشدار: سمیت کبدی شامل هپاتیت کشنده: این عارضه در اثر مصرف دوز بالای آن (۴۸-۱۲ گرم روزانه) گزارش شده است. مصرف دوز بالا (تا ۴۸ گرم روزانه) میتواند باعث کاهش تعداد گلبولهای سفید خون در ۳۰% بیماران شود.
نکات قابل توجه در ارتباط با مصرف قرص پابا
- این دارو باید زیر نظر متخصصین پوست و مو، مصرف شود.
- اگر به قرص پابا یا هریک از ترکیبات موجود در آن حساسیت دارید، نباید از آن استفاده کنید. همچنین در صورت داشتن هرگونه حساسیت دارویی یا غدایی مخصوصا حساسیت به شیرین کننده ها، با پزشک مشورت کنید.
- در صورتی که پس از مصرف این دارو دچار گرفتگی شدید معده، تنگی نفس یا درد شدید، به پزشک معالج خود اطلاع دهید. همچنین در صورت مشاهده بثورات پوستی، کهیر یا هر گونه واکنش آلرژیک به این دارو، از مصرف دارو خودداری و به پزشک، مراجعه کنید.
- فهرست تمامی داروهای خود را (چه گیاهی و چه شیمیایی) در اختیار پزشک قرار دهید. ممکن است برخی داروها، اثرگذاری داروی پابا را تحت تاثیر قرار دهند.
- اگر باردار هستید؛ بدون مشاوره با پزشک خود، شروع به مصرف این دارو نکنید.
- مادران بارداری که با شیر خود فرزندشان را تغذیه میکنند باید در مورد خطرات و مزایای استفاده از این دارو با پزشک خود، صحبت کنند.
- در صورت فراموش کردن یک دوز به محض به یاد آوردن آن را مصرف کنید. اما در صورتی که زمان مصرف دوز بعدی فرا رسیده است، دوز فراموش شده را استفاده نکرده و دوز بعدی را نیز دو برابر نکنید.
- به منظور کاهش ناراحتیهای گوارشی، دارو را هر بار با یک لیوان آب یا شیر مصرف کنید.
- توصیه میشود پودر یا قرص دارو قبل از مصرف در آب یا آب میوه حل شده و میل گردد.
- بهتر است طی درمان با این دارو از تغذیه مناسب برخوردار شوید. چرا که مصرف دارو بدون تغذیه مناسب طی روزهای متوالی، ممكن است به كاهش قند خون منجر شود.
- با مصرف این دارو ممکن است درماتیت تماسی و بثورات جلدی، بروز کند. در این صورت باید از ادامه مصرف دارو، خودداری شود.
سخن آخر
امروزه تبلیغات گستردهای درباره محصولات مخصوص پوست و مو وجود دارد. اما اینکه کدام یک از محصولات تبلیغ شده اثربخش است و آیا تاثیر آن ماندگاری لازم را دارد یا خیر سوالی است که پاسخ به آن نیاز به تحقیق و بررسی بیشتری دارد. علاوه بر مصرف دارو، میتوان با راهکارهای خانگی نیز، از سفید شدن موهای سر جلوگیری کرد. این درمانها علاوه بر اینکه بسیار کم هزینه هستند، عارضه جانبی خاصی هم به دنبال ندارد. بنابراین میتوانید با خیال راحت از آنها استفاده کنید. یکی از درمانهای معروف و کم هزینه در زمینه رفع سفیدی موها، استفاده از پیاز است. آب پیاز سرشار از مواد مغذی برای موهاست و خاصیت آنتی اکسیدانی که دارد برای پیشگیری از سفید شدن موها نیز، مفید است.سوالت متدوال
قرص پابا به انگلیسی؟ |
قرص پابا PABA |
نام دیگر قرص پابا؟ |
پارا آمینوبنزوییک اسید |
موارد مصرف قرص پابا؟ |
رفع سفیدی موها |
عوارض مصرف قرص پابا؟ |
کاهش اشتها و تهوع |
قرص پابا با کدام دراوها تداخل دارد؟ |
مصرف همزمان این دارو با آمینوسالیسیلاتها یا سولفونامیدها ممکن است اثر ضدمیکربی آنها را مهار نماید. زیرا باکتریهای بیماری زا،پتاسیم آمینوبنزوآت را بهتر از سولفونامیدها و آمینوسالیسیلاتها جذب می کنند. |
مصرف قرص پابا در زنان باردار؟ |
اگر باردار هستید؛ بدون مشاوره با پزشک خود، شروع به مصرف این دارو نکنید. مادران بارداری که با شیر خود فرزندشان را تغذیه میکنند باید در مورد خطرات و مزایای استفاده از این دارو با پزشک خود، صحبت کنند. |