hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > دانش و مهارت > پزشکی > فرق فولیک اسید با آهن چیست ؟

فرق فولیک اسید با آهن چیست ؟

40,989
فرق فولیک اسید و آهن را باید در ساختار و عملکرد آنها جستجو کرد. فولیک اسید در واقع نوعی پروتئین با نام B9 است که می‌تواند جذب آهن را ممکن سازد.
فولیک اسید ( به انگلیسی Folic acid) و آهن هر دو از مکمل‌هایی هستند که مصرف بالایی به خصوص در بین خانم‌ها دارند؛ اما به راستی تفاوت این دو در چیست؟ با ما همراه باشید تا به طور مفصل با فولیک اسید، آهن و تفاوتشان آشنا شوید.

فولیک اسید چیست؟

اسید فولیک یا ویتامین B۹ نقش مهمی در تقسیم سلولی، سنتز DNA و رشد عصبی دارد. گاهی به اسید فولیک، فولات نیز می‌گویند. فولات در واقع، فولیک اسیدی است که در منابع طبیعی یافت می‌شود، در حالی که فولیک اسید به طور مصنوعی ساخته شده و در مکمل‌ها وجود دارد. اسید فولیک در کنار ویتامین B۱۲ به تشکیل گلبول‌های قرمز و آسان شدن جذب آهن در بدن کمک می‌کند.

عوارض کمبود فولیک اسید در بدن انسان چیست؟

فولیک اسید برای حفاظت از بدن در برابر نقایص مادرزادی، مشکلات قلبی، پوکی استخوان و بسیاری از سرطان‌ها ضروری است؛ بنابراین کمبود فولیک اسید به خصوص اگر مزمن باشد می‌تواند موجب اختلالات فراوانی چون کم خونی، اختالالات گوارشی، حمله قلبی و یا سکته مغزی و حتی افسردگی شود. در کودکان نیز در صورت کمبود فولیک اسید دریافتی، با کاهش رشد مواجه خواهیم بود.


منابع فولیک اسید کدامند؟

اسید فولیک در بسیاری از منابع غذایی مثل اسفناج، بروکلی و کاهو، لوبیا، عدس و نخودفرنگی، میوه‌هایی مثل موز، انبه، لیمو، پرتقال، هندوانه، کیوی و زرده تخم مرغ به طور طبیعی وجود دارد، اما توجه کنید که بر اثر جوشاندن یا حرارت زیاد این ویتامین مهم از بین می‌رود. همچنین نگهداری طولانی مدت مواد غذایی در دمای اتاق نیز می‌تواند موجب از بین رفتن فولیک اسید موجود در آن بشود.

یکی دیگر از منابع خوب فولیک اسید جگر است که در زنان باردار به خصوص در سه ماه اول بارداری ممنوعیت مصرف دارد. به منظور آمادگی هر چه بیشتر بدن مادر برای دوران بارداری و پرورش جنین، توصیه می‌شود که حداقل سه ماه پیش از اقدام به بارداری مصرف مکمل فولیک اسید آغاز شود. میزان مورد نیاز فولیک اسید برای زنان باردار قبل از بارداری و سه ماه اول بارداری ۴۰۰ میکروگرم در روز بوده و در سه ماهه دوم و سوم این مقدار به ۶۰۰ میکروگرم در روز می‌رسد. همچنین در دوران شیردهی نیز مادر باید ۵۰۰ میکروگرم روزانه فولیک اسید دریافت کند.

آهن چیست؟

آهن از عناصر معدنی مورد نیاز بدن است که مهم‌ترین نقش آن در ساخت هموگلوبین خون، میوگلوبین ماهیچه‌ها و همچنین فعالیت چند آنزیم ضروری است. در دوران نوجوانی، بارداری و همچنین کسانی که گیاه خوار و یا وگان هستند مصرف مکمل آهن اهمیت ویژه دارد.


عوارض کمبود آهن چیست؟

کاهش توان تمرکز، کاهش هوشیاری و یادگیری، سردرد، ریزش مو، سردی دست و پا، سرگیجه و خستگی زیاد از علائم و عوارض مهم کمبود آهن هستند.


منابع طبیعی آهن کدامند؟

منابع غذایی طبیعی حاوی آهن عبارتند از:
  • گوشت قرمز، مرغ، ماهی، زرده تخم مرغ، جگر، قلوه
  • سبزی‌هایی که برگ‌هایی با رنگ سبز تیره دارند مثل اسفناج و جعفری به خصوص به صورت تازه
  • حبوبات به خصوص عدس و لوبیا
  • آجیل
  • برگه خشک شده زردآلو، هلو، توت خشک، کشمش و انجیر خشک
نکته مهم در مصرف مواد غذایی دارای آهن و یا مکمل‌های آهن این است که همزمان با مکمل کلسیم و یا شیر، دوغ یا ماست مصرف نشوند؛ چرا که در این صورت در جذب آهن اختلال ایجاد خواهد شد.

تفاوت فولیک اسید و آهن چیست؟

خیر! همان طور که گفته شده اساسا ساختار متفاوتی دارند؛ اسید فولیک یک ویتامین و آهن یک عنصر است. در واقع اسید فولیک در جذب بهتر آهن نقش دارد.


سوالات متدوال

فولیک اسید به انگلیسی؟
Folic acid
نام دیگر فولیک اسید؟
فولیک اسید یا اسید فولیک
فولیک اسید چیست؟
فولیک اسید شکل مصنوعی ویتامین B۹ است که در مکمل‌های دارویی وجود دارد. برخلاف فولات، فولیک اسیدها در دستگاه گوارش تبدیل به شکل فعال نمی‌شوند، بلکه این تبدیل علاوه بر کبد در بافت‌های دیگر نیز انجام می‌شود.
فولیک اسید برای چی خوبه؟
فولیک اسید برای پیشگیری و درمان کمبود فولات در خون مصرف می‌شود.
عوارض کمبود فولات در خون ؟
کمبود فولات در خون پیامد‌هایی دارد که عبارتند از: کم خونی و ناتوانی روده‌ها در جذب مواد مغذی که با مصرف فولیک اسید از بروز این پیامد‌ها نیز پیشگیری می‌شود. به علاوه فولیک اسید برای برخی شرایط دیگر که با کمبود فولات در ارتباط هستند هم مصرف می‌شود، شرایطی مانند کولیت اولسراتیو، بیماری کبد، مصرف الکل و دیالیز کلیه. 
زنان باردار برای چی  فولیک اسید مصرف میکنند؟
زنان باردار یا زنانی که قصد باردار شدن دارند، فولیک اسید مصرف می‌کنند تا از سقط جنین و نقص‌های مادرزادی مانند اسپینا بیفدا spina bifida پیشگیری کنند.
عوارض قرص فولیک اسید؟

فولیک اسید که به صورت خوراکی یا تزریقی مصرف می‌شود، برای اکثر افراد بی خطر است و عارضه جانبی زیادی ندارد. اکثر بزرگسالانی که به مقدار کمتر از ۱۰۰۰ میکرو گرم از این دارو در روز مصرف می‌کنند، هیچ عارضه جانبی تجربه نمی‌کنند.
عوارض مقدار زیاد مصرف اسید فولیک ؟
اگر اسید فولیک به صورت خوراکی و به میزان زیاد و برای مدت طولانی مصرف شود خطرناک خواهد بود. مقدار زیاد اسید فولیک منجر به بروز مشکلاتی می‌شود، از جمله:

گرفتگی شکم
اسهال
جوش‌های پوستی
اختلالات خواب
تحریک پذیری
آشفتگی
تهوع
مشکلات و آشفتگی معده
تغییر در رفتار
واکنش‌های پوستی
تشنج
گاز معده
هیجان و بیقراری

چه کسانی نباید فولیک اسید مصرف کنند؟
  1. مصرف فولیک اسید، ویتامین B۶ و ویتامین B۱۲ به شکل درون وریدی (تزریق به داخل رگ) یا به شکل خوراکی تنگی شریان‌ها را بدتر می‌کند. اسید فولیک نباید توسط افرادی که آنژیوگرافی می‌کنند مصرف شود.
  2. تحقیقات اولیه نشان داده اند مصرف روزانه بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ میکروگرم فولیک اسید خطر بروز سرطان را افزایش می‌دهد؛ بنابراین افرادی که سابقه ابتلا به سرطان دارند، باید از مصرف میزان زیاد اسید فولیک اجتناب کنند.
  3. بررسی‌های اولیه نشان داده اند که مصرف فولیک اسید با ویتامین B۶ خطر حمله قلبی را در افراد مبتلا به سابقه بیماری قلبی افزایش می‌دهد.
    مصرف اسید فولیک ممکن است مانع بروز علائم کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B۱۲ شود و در نتیجه درمان این مشکل به تعویق خواهد افتاد.
  4. مصرف اسید فولیک به ویژه در دوز‌های بالا، ممکن است تشنج را در افراد مبتلا به ین اختلال بدتر کند.
چه عواملی می‌توانند باعث کمبود فولات‌ها‌ در بدن شوند؟
کمبود فولات‌ می‌تواند به دلایل زیر ایجاد شود:
  • دریافت ناکافی فولات از طریق موادغذایی مصرفی روزانه
  • بیماری‌ها و یا جراحی که جذب فولات در دستگاه گوارش را مختل می‌کند. مانند: بیماری سیلیاک و جراحی معده
  • بیماری‌هایی که در آنها اسید معده یا بسیار کم است یا اصلا ترشح نمی‌شود (آکلرهیدریا)
  • داروهایی که باعث اختلال در جذب فولات می‎‌شوند، مانند متوترکسات و سولفاسالازین
  • اعتیاد به الکل
  • بارداری
  • آنمی همولیتیک
  • دیالیز


امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو