جستجو
رویداد ایران > تندرستی > پیشگیری و درمان > سرگیجه چیست و آیا خطرناک است؟ علت، علائم، درمان فوری در خانه

سرگیجه چیست و آیا خطرناک است؟ علت، علائم، درمان فوری در خانه

علت های سرگیجه در زنان و مردان، علائم، روش تشخیص و درمان با دارو، طب سنتی و خانگی فوری را در ادامه برایتان آورده ایم:

سرگیجه (Dizziness) زمانی اتفاق می افتد که فرد احساس چرخش می‌کند و در اغلب موارد با ضعف و سستی بدن همراه است که می‌توان دلیل آن را ناشی از افت قند خون، کاهش فشار خون، خستگی زیاد یا کم آبی بدن دانست.

ما در این مطلب هر آن چه که لازم است در مورد سرگیجه بدانید از جمله سرگیجه چیست؟ انواع، علت و علائم آن می پردازیم و شما را با درمان فوری سرگیجه در خانه آشنا می کنیم. همچنین اطلاعاتی از علت سرگیجه در زنان، علت سرگیجه در بارداری، تشخیص سرگیچه در اختیار شما قرار می دهیم و به سوالاتی از قبیل برای درمان سرگیجه چه بخوریم؟، سرگیجه نشانه چیست؟ و....پاسخ می دهیم.

سرگیجه

سرگیجه چیست؟

سرگیجه (Dizziness) به حالت چرخش دورانی در سر گفته می شود که حالت گیجی یا عدم تعادل باعث می شود که فرد احساس می‌کند نمی‌تواند روی پا بایستد.سرگیجه یک بیماری نیست بلکه نشانه‌ای از شرایط مختلف است که معمولا تعادل بدن بهم می‌خورد و اغلب افرادی سیاهی رفتن چشم یا سبکی در ناحیه سر را تجربه کرده اند.

انواع سرگیجه

انواع سرگیجه در پزشکی به دو دسته کلی تقسیم بندی می شود:

  1. سرگیجه محیطی به دلیل وجود مشکلی در گوش داخلی یا در اعصاب ایجاد می شود و با تغییر ناگهانی وضعیت سر شروع و با تهوع و استفراغ همراه است. این نوع سرگیجه معمولا با ثابت نگه داشتن بدن در چند ثانیه از بین می رود.
  2. سرگیجه مرکزیبه دلیل وجود مشکلی در قسمت مخچه یا ساقه مغز به وجود می‌آید.
اینفوگرافی علت سرگیجه

 علت سرگیجه

علت سرگیجه در افراد متفاوت است و ممکن است به علت مشکلات مربوط به گوش، افت فشار خون، کم خونی و...باشد که علت آن باید توسط پزشک شناسایی و درمان شود. در ادامه دلایلی که می‌تواند باعث بروز سرگیجه شوند را توضیح می دهیم:

سرگیجه به دلیل فشار خون پایین

سرگیجه به دلیل فشار خون پایین، به هنگام نشستن یا حرکات سریع اتفاق می افتاد. افرادی که دچار فشار خون پایین هستند علاوه بر سرگیجه علائمی مانند احساس تشنگی، حالت تهوع، رنگ پریدگی، تار شدن دید و کم شدن تمرکز را تجربه می کنند و عواملی مانند استفاده از برخی داروها، بیماری قلبی، کمبود ویتامین و جراحت می‌تواند باعث افت فشار خون در افراد شود.

سرگیجه به دلیل افت قند خون

سرگیجه به دلیل افت قند خون زمانی اتفاق می افتد که مقدار قند به پایین‌تر از میزان نیاز بدن برسد و علت آن می تواند مصرف انسولین در بیماران دیابتی، غذا نخوردن به مدت طولانی، مصرف بیش از حد الکل و کم کردن میزان قند در رژیم‌ غذایی باشد. این سرگیجه با نشانه های مانند احساس خستگی، لرزش دست و پا، بالا رفتن ضربان قلب، تعریق زیاد، بی‌قراری و احساس ضعف همراه است.

سرگیجه به علت میگرن

سرگیجه به علت میگرن در نیمی از افراد مبتلا به این بیماری حتی بدون وجود سردرد شایع است و از دیگر عوارض همراه با سرگیجه در بیماران می توان به تهوع و استفراغ، بی‌حالی و تغییر در میدان دید اشاره کرد.

سرگیجه به علت کم آبی بدن

سرگیجه به علت کم آبی بدن زمانی اتفاق می افتد که بدن آب و مایعات را به حد نیاز خود دریافت نکند. گرمای هوا، فعالیت زیاد و بعضی رژیم‌های غذایی غیر استاندارد باعث دهیدراته شدن بدن می شود که علاوه بر سرگیجه با علائمی مانند احساس گیجی، احساس بی‌حالی و کم شدن دفع ادرار همراه است.

سرگیجه به دلیل اختلال در گوش میانی

سرگیجه به دلیل اختلال در گوش میانی، یکی از رایج ترین دلایل سرگیجه‌های شدید و طولانی مدت است و زمانی که مایع گوش داخلی حرکت کند، این احساس سرگیجه و چرخیدن محیط به دور سر، بیشتر می‌شود

سرگیجه به دلیل عفونت گوش داخلی

سرگیجه به دلیل عفونت گوش داخلی زمانی اتفاق می افتد که گوش به علت بیماری های مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا دچار التهاب می شود و با علائمی مانند حالت تهوع، شنیدن صدای وزوز در گوش، تب و گوش درد نیز همراه است.

سرگیجه به علت بیماری منیر

سرگیجه به علت بیماری منیر( نوعی اختلال در گوش داخلی) با علائمی مانند کم شنوایی، زنگ گوش یا وزوز گوش و احساس فشار یا پر بودن گوش نیز همراه است و این نوع بیماری با دارو و رژیم غذایی قابل درمان است اما در موارد بسیار نادر ممکن است نیاز به جراحی باشد.

دارو

استفاده از داروهایی مانند داروی ضد افسردگی، ضد تشنج، شل کننده عضلات، قرص‌های خواب آور، داروهای تنظیم فشار خون و ...با عوارضی چون سرگیجه همراه است که در این صورت نباید مصرف دارو را قطع کرد و بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

کمبود ویتامین

کمبود ویتامین‌ در بدن، می‌تواند علت سرگیجه در افراد شود، مثلا کمبود ویتامین B12 در بسیاری موارد با سرگیجه و تهوع همراه است. تشخیص کمبود ویتامین قطعا بر عهده پزشک است و نباید خودسرانه، ویتامین ها را وارد برنامه غذایی کرد.

بیماری‌های قلبی

بیماری‌های قلبی، یکی از دلایل سرگیجه است.زمانی که افراد وقتی یک حرکت سریع انجام می‌دهند یا به یکباره از حالت خوابیده به حالت نشسته تغییر وضعیت می‌دهند، دچار سرگیجه ناگهانی می‌شوند زیرا به دلیل کم شدن خون رسانی به مغز، فرد دچار احساس گیجی و منگی می‌شود. یکی از بیماری‌های قلبی که گاهی باعث سرگیجه در افراد می‌شود، زمانی است که ریتم ضربان قلب غیر طبیعی(خیلی آهسته یا تندتر از حالت طبیعی) باشد.

سندروم خستگی مزمن

سندروم خستگی مزمن زمانی نمود پیدا می‌کند که پزشک نتواند آن خستگی را با کم‌خونی یا کم‌کاری تیروئید توجیه کند و بیمار همراه با احساس خستگی، حس سرگیجه در رختخواب، درد در مفاصل، سردرد، عدم تمرکز و آلرژی به مواد غذایی را نیز تجربه می کند.

 سرگیجه عصبی

برخی از افرادی که اضطراب و استرس زیادی دارند یا در مکان های شلوغ حضور پیدا می کنند، دچار سرگیجه عصبی می‌شوند.

سفر

برخی از افراد هنگام سفر با ماشین، اتوبوس، قطار و حتی کشتی، سرگیجه را تجربه می کنند که به این افراد توصیه می کنیم هنگام سفر، قرص سرگیجه مصرف کنند.نشستن در جهت مخالف حرکت اتوبوس یا مترو نیز باعث سرگیجه در بعضی افراد می‌شود.

علت سرگیجه در بارداری

اینفوگرافی علت سرگیجه در بارداری

 علت سرگیجه در زنان

علت سرگیجه کودکان 

  • کم آبی
  • کمبود اکسیژن
  • ایستادن ناگهانی
  • اختلالات گوارشی
  • ایستادن بیش از حد در یک مکان
  • آفتاب گرفتن بیش از حد یا جکوزی
  • بیماری‌های ویروسی مانند آنفولانزا و سرماخوردگی
  • تعریق ناشی از ورزش کردن یا سخت کار کردن
علائم سرگیجه

 علائم سرگیجه

تشخیص سرگیجه

برای تشخیص سرگیجه، ابتدا پزشک متخصص مغز و اعصاب‌ یا پزشک متخصص گوش، حلق و بینی، سوالاتی درباره علائم و احساس شما در حین سرگیجه می پرسد و در صورت نیاز آزمایشاتی را نیز تجویز می کند. از متداول‌ترین آزمایشات تشخیص سرگیجه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

تست برای تشخیص سرگیجه

 تست سرگیجه

تست سرگیجه، یک نوع تست است که با کمک حرکات غیرارادی چشم که ممکن است آرام یا سریع، ثابت و یا پرشی باشند، اختلال در بخش تعادل گوش داخلی را ارزیابی می کند. انواع تست سرگیجه را در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

تست سرگیجه روش انجام
تست رانش سر

پزشک برای این که تشخیص دهد که آیا حرکت چشمان شما در جهت دنبال کردن اشیاء درست است یا نه از این تست استفاده می کند. در تست رانش سر، در حالی‌که بیمار روی هدف ثابتی متمرکز هست، پزشک سر او را به هر طرف حرکت می‌دهد.

تست رومبرگ

تست رومبرگ تستی است که حس تعادل شما را اندازه گیری می کند و پزشک برای ارزیابی تعادل بیمار از او می‌خواهد بایست، چشم‌ها را ببندد، پاها را کنار هم بگذارد و دست‌ها را در پهلو قرار دهد.

تست Fukuda-Unterberger

در تست Fukuda-Unterberger، از بیمار خواسته می شود بدون اینکه به طرفین خود نگاه کند، به جهت جلو و عقب به صورت یک خط صاف حرکت کند.

تست دیکس- هالپایک برای بررسی حرکت چشم، بیمار در حالی‌که روی میز معاینه قرار دارد، از موقعیت نشسته به موقعیت خوابیده می‌رود.
باتری تست دهلیزی برای ارزیابی مشکل گوش داخلی عینکی روش چشم می‌گذارند تا واکنش حرکتی چشم کنترل شود.
سرگیجه در زنان

  درمان سرگیجه

درمان سرگیجه بستگی به علت ایجاد آن دارد و در بسیاری از موارد، سرگیجه بدون هیچ گونه روش درمانی از بین می رود. رایج‌ترین درمان‌های سرگیج عبارتند از: 

درمان سرگیجه در طب سنتی

درمان فوری سرگیجه در خانه

برای درمان سرگیجه چه بخوریم؟

سرگیجه

 11 توصیه برای کاهش سرگیجه

اگر به‌طور مداوم سرگیجه دارید، نکات زیر را برای کمک به کاهش آن انجام دهید:

  1. حداقل ۸ لیوان در روز آب بنوشید.
  2. حداقل 8 ساعت بخوابید.
  3. از قرار گرفتن در موقعیت‌های استرس‌زا خودداری کنید.
  4. ه رژیم غذایی سالمی مانند سبزیجات، میوه و پروتئین‌ بدون چربی داشته باشید.
  5. زمانی که سرگیجه دارید بهتر است بلافاصله بنشینید یا دراز بکشید تا زمانی که حس سرگیجه دارید در همان حالت باقی بمانید
  6. در صورت نیاز از عصا یا واکر استفاده کنید و هنگامی که می‌خواهید از پله‌ها بالا یا پایین بروید از نرده‌های اطراف کمک بگیرید.
  7. فعالیت های مانند یوگا که به حفظ تعادل بیشتر به شما کمک کنند استفاده کنید.
  8. اگر به‌طور مرتب حس سرگیجه دارید از رانندگی یا کار با ماشین‌آلات سنگین خودداری کنید.
  9. در زمان سرگیجه از مصرف کافئین، الکل و دخانیات پرهیز کنید زیرا استفاده از آن‌ها شدت سرگیجه را تشدید می‌کند.
  10. اگر مشکوک هستید که علت سرگیجه به دلیل مصرف داروی است، حتما به پزشک اطلاع دهید تا دور مصرفی دارو را  کاهش دهد یا یک نوع داروی دیگر تجویز کند.
  11. در صورت بروز حالت تهوع همراه با سرگیجه از قرص‌هایی مانند آنتی هیستامین یا مکلیزین استفاده کنید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر سرگیجه بیشتر از حد معمول باشد و زندگی فرد را مختل کند یا با علائم های زیر همراه باشد باید حتما به پزشک مراجعه کنید:

    سردرد
  • تاری دید
  • تب شدید
  • گردن درد
  • آسیب به سر
  • مشکل در تکلم
  • استفراغ مداوم
  • درد قفسه سینه
  • از دست دادن هوشیاری
  • از دست دادن قوه شنوایی
  • بی حسی یا سوزن سوزن شدن دست و پا

پرسش های متداول

علت سرگیجه ناگهانی هنگام بلند شدن چیست؟

علت سرگیجه ناگهانی هنگام بلند شدن به دلیل کاهش خون رسانی به مغز است.

سرگیجه در چه سنی شایع‌تر است؟

سرگیجه در هر سنی رخ می‌دهد اما در افراد بالای 65 سال شایع تر است.

آیا استرس می‌تواند باعث سرگیجه شود؟
بله، استرس باعث اختلال در عملکرد سیستم دهلیزی (کنترل کننده تعادل) در گوش داخلی می‌شود.
علت سرگیجه و حالت تهوع در زنان چیست؟
علت سرگیجه و حالت تهوع در زنان می تواند بارداری، اقت قند خون، کاهش فشار خون و...شود.
سرگیجه نشانه چیست؟
سرگیجه ممکن است نشانه‌ای از بیماری های چون دیابت، میگرن، گوارش، پنیک اتک، اختلال در سیستم اعصاب مرکزی، مسمومیت غذایی یا وجود یک عفونت شدید در بدن باشد.
علت سرگیجه عصبی چیست؟
علت سرگیجه عصبی ممکن است در اثر اضطراب، افسردگی یا قرار گرفتن در موقعیت‌های پر استرس باشد.

آیا سرگیجه خطرناک است؟

در صورتی سرگیجه خطرناک است که مرتب اتفاق می افتد یا با علائمی مانند سردرد شدید،تنگی نفس، تپش قلب، درد قفسه سینه، غش، استفراغ، تشنج، تغییر ناگهانی در شنوایی، لکنت زبان و سختی در راه رفتن همراه باشد که در این صورت باید به پزشک مراجعه کنید.

علت سرگیجه در بارداری چیست؟
علت سرگیجه در بارداری تغییرات هورمونی و مشکلات قلبی عروقی به دلیل افزایش ضربان قلب و تغییرات فشار خون است.
آیا چربی خون بالا می تواند باعث سرگیجه شود؟

سرگیجه و چربی خون با هم مرتبط هستند و یکی از علائم داشتن چربی خون بالا، سرگیجه است.

سرگیجه صبح نشانه چیست؟

علت سرگیجه صبحگاهی می تواند به دلیل تغییر ناگهانی تعادل بدن، آپنه خواب، قند خون پایین،کاهش فشار خون و...باشد.

سردرد سرگیجه نشانه چیست؟

عوامل زیادی در بروز هم‌زمان سردرد و سرگیجه نقش دارند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به کم‌آبی بدن و اضطراب اشاره کرد.



سخن آخر

سرگیجه بیماری نیست بلکه نشانه ای از داشتن بیمارهای چون بیماری قلبی، عفونت گوش، دیابت، میگرن، افت فشار خون و...است که با علائمی مانند سردرد، حالت تهوع، استفراغ، وزوز گوش، عدم تعادل همراه است و در صورتی خطرناک است که بیمار تنگی نفس، تپش قلب، درد قفسه سینه، تشنج،، لکنت زبان و ..را تجربه کند. در صورت تمایل می توانید مطلب های دیگری مانند 8 روش فوری برای درمان سریع سرگیجه را نیز مطالعه کنید. در این مطلب به معرفی سرگیجه، انواع، علت، علائم و راه های درمان آن پرداختیم. در صورت سابقه ابتلا به سرگیجه، تجربیات تان را در درمان این بیماری در قسمت نظرات تان با دیگران به اشتراک بگذارید.

برچسب ها
نسخه اصل مطلب
نویسنده
گروه تحریریه
گروه تحریریه پایگاه خبری رویداد ایران