در این مطلب به معرفی زندگینامه سید حمیدرضا صدر (Hamidreza Sadr)، ازدواج، تحصیل، آثار مکتوب و علت فوت به همراه عکس و فیلم می پردازیم. با ما همراه باشید.
بیوگرافی حمیدرضا صدر
حمیدرضا صدر در 28 اسفند 1334 در مشهد به دنیا آمد( برخی از منابع تاریخ تولد ایشان را ۳۰ فروردین ۱۳۳۵ اعلام کرده اند ). وی مفسر فوتبال و هچنین کارشناس سینما و منتقد فیلم بود .
کودکی حمیدرضا صدر
کودکی صدر در کردستان سپری شد، او خطاب به مادرش میگوید:
جوانی حمیدرضا صدر
صدر در سال ۱۳۵۲ در دانشگاه تهران تحصیل کرد و مدرک کارشناسی خود را در رشتهی اقتصاد گرفت . بعد مدرک کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری خودر را در دانشکدهی هنرهای زیبا گرفت. عنوان پایاننامهی او، مکان مدلی شهرهای کنارهی خلیج فارس بود. وی مدرک دکترای خود را در رشتهی برنامه ریزی شهری از دانشگاه لیدز انگلستان گرفت.
خانواده حمیدرضا صدر
حمیدرضا صدردر یک خانواده ۷ نفره بزرگ شد که پدرش ارتشی و مادرش خانه دار بود.وی سه خواهر و یک برادر دارد. به دلیل شغل پدرش در شهرهای مختلف از جمله مشهد، تهران، سنندج و کرمان زندگی کرد.سید محسن صدر نخستوزیر ایران در دوران پهلوی، عموی پدر سید حمیدرضا صدر بود.
ازدواج حمیدرضا صدر
حمیدرضا صدر با مهرزاد دولتی ازدواج کرد که همسرش آمریکا در رشته داروسازی تحصیل کرد اما پس بازگشت به ایران رشته نقاشی را دنبال کرد و سال های زیادی به تدریس نقاشی در دانشگاه الزهرا مشغول است.همسر حمیدرضا صدر مدتی درگیر سرطان گردن بود که درمان شد.
فرزند حمیدرضا صدر
حمیدرضا صدر و مهرزاد دولتی دختری به نام غزاله صدر دارند که در آمریکا زندگی میکند و دارای فوقلیسانس رشته ادبیات انگلیسی میباشد.
تحصیلات حمیدرضا صدر
حمیدرضا صدر در ایران و انگلستان تحصیل کرد و دانشآموختهٔ کارشناسی اقتصاد از دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد شهرسازی از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و دکترای برنامهریزی شهری از دانشگاه لیدز انگلیس بود.
حمیدرضا صدر و عکاسی ورزشی
صدر در سالهای دانشجویی به وزشگاه امجدیه میرفت و از همان جایگاه تماشاچیها با دوربین عکاسی عکس میگرفت. وی با دوربین هشت میلی متری از مسابقات فوتبال فیلم برداری می کرد و به گفته خودش فیلم تعدادی از بازیهای جام تخت جمشید را هم دارد.
حمیدرضا صدر و فوتبال
صدر همچون اکثر افراد فوتبال را از کوچه و خیابان شروع کرد.وی تسلط کامل بر فوتبال ایران و جهان داشت و بارها به استادیومهای مشهور فوتبال می رفت.شهرت صدر بیشتر به خاطر سبک گفتگوش با هیجان و ابراز احساساتش به فوتبال در اجراهای تلویزیونی است.
طرفداری حمیدرضا صدر از تیم عقاب
حمیدرضا صدر و علاقه به چلسی
حمیدرضا صدر و روزنامهنگاری
حمیدرضا صدر نویسنده ثابت مجله فیلم بود و با نشریات هفت، مجله سروش، زن روز، تهران امروز، وبگاه گل و تعدادی نشریه ورزشی همکاری داشت.
حمیدرضا صدر و تحلیل سینما
حمیدرضا صدر کارشناس سینما و منتقد فیلم بود و سالها در دانشگاه تدریس کرد.مقالات خود را در ستون هنری شرق و ستون تحلیل سینمای جهان بانیفیلم چاپ میکرد.و در آخرین سال های عمرش به نقد فیلم پایان دارد چون معتقد بود که نقد فیلم در دنیا به پایان رسیده است و مخاطبان خودشان صاحب نظرند.
علاقه صدر به تئاتر
آثار حمیدرضا صدر
صدر کتاب های به نام روزی روزگاری فوتبال، تو در قاهره خواهی مرد، پسری روی سکوها، از حشمت مهاجرانی تا الکس فرگوسن و ژوزه مورینیو، یونایتد نفرین شده، درآمدی بر تاریخ سیاسی سینمای ایران، سیصد و بیست و پنج را منتشر کرد
گرانترین جایزه ادبی
حمیدرضا صدر در سال ١٣٩٤ به دلیل چاپ کتاب تو در قاهره خواهی مردبرنده جایزه ادبی جلال آلاحمد در بخش مستندنویسی شد.
کتابشناسی حمیدرضا صدر
نیمکت داغ
کتاب نیمکت داغ که در سال ۱۳۹۱ توسط نشر چشمه منتشر شد ۳۱ فصل دارد و به بررسی زندگی ورزشی و تاکتیکهای فوتبالی ۳۱ سرمربی فوتبال ایران و جهان میپردازد. این کتاب با نام کامل «نیمکت داغ: از حشمت مهاجرانی تا الکس فرگوسن و ژوزه مورینیو» در بازار نشر ایران در دسترس علاقهمندان به فوتبال قرار دارد.
پسری روی سکوها
کتاب «پسری روی سکوها» نیز توسط نشر چشمه منتشر شد. این کتاب وقایعنگاری چهار دهه فوتبال ایران از سال ۱۳۴۲ تا سال ۱۳۷۷ است که در قالب رمان روایت شد.
روزی روزگاری فوتبال
کتاب «روزی روزگاری فوتبال» که در سال ۱۳۷۹ برای نخستین بار منششر شد متفاوتترین کتاب حمیدرضا صدر است چراکه فوتبال را از زاویه جامعهشناسی بررسی میکند.
یونایتد نفرینشده
کتاب «یونایتد نفرین شده» تابستان ۲۰۰۶ چاپ شد و بلافاصله در سیاهه ی کتاب های پرفروش بریتانیا جای گرفت و فرم روایی دیوید پیس با استقبال فراوان منتقدان ادبی انگلیس رو به رو شد. «یونایتد نفرین شده» رمانی درباره ی حضور چهل و چهارروزه پرتنش و نافرجام برایان کلاف، مربی نام آشنا و جنجالی انگلیسی، در باشگاه لیدز یونایتد است. حمیدرضا صدر این کتاب را در ایران ترجمه کرده که توسط نشر چشمه منتشر شده و در اختیار علاقهمندان قرار دارد.
پیراهنهای همیشه
کتاب پیراهنهای همیشه توسط نشر چشمه منتشر شد این کتاب با رویکردی متفاوت به فوتبال به سراغ تعدادی از بازیکنان متعصب فوتبال میرود که تلاش کردهاند بخش مهمی از تاریخ این ورزش دوستداشتنی را بنویسند. فصلهای بیپایان و متعدد کتاب به بررسی تعداد زیادی از فوتبالیستها میپردازد؛ از زینالدین زیدان تا جوزپه مهآتزا و پله.
تو در قاهره خواهی مرد
نخستین رمان حمیدرضا صدر که توسط نشر چشمه منتشر شد به شدت مورد توجه قرار گرفت، کتاب «تو در قاهره خواهی مرد» است. این کتاب به عنوان یک ناداستان جذاب و خیرهکننده زندگی محمدرضا شاه پهلوی را زیر ذرهبین متفاوت حمیدرضا صدر قرار میدهد.
سیصد و بیست و پنج
حمیدرضا صدر در کتاب سیصد و بیست و پنج زندگی نخستوزیر حسنعلی منصور را به رشته تحریر درآورده است. کتاب با زاویهدید دوم شخص روایت شده و در آن از مردی گفته میشود که یکی از خاصترین و مرموزترین چهرههای تاریخِ سیات در دورانِ پهلوی اول بود.
یه چیزی بگو
کتاب «یه چیزی بگو» در سال1999 توسط نشر چشمه منتشر شد و و بعدها در سال ۲۰۰۴ اقتباسی سینمایی هم از آن به سالنهای سینما رسید. این رمان نوشته لاوری هالس اندرسن، نویسنده مشهور آمریکایی، است. این رمان روانشناختی و خوشخوان که میتواند برای مخاطبانِ بسیاری جذابیتِ روایی داشته باشد، تنها رمان ترجمهای حمیدرضا صدر بود.
آخرین کتاب حمیدرضا صدر
آخرین کتاب حمیدرضا صدر با عنوان از قیطریه تا اورنج کانتی پس از مرگش منتشر شد.فصل پایانی این کتاب توسط دخترش غزاله صدر نوشته شده که به روایت هایی از سال پایانی زندگی اینشان می پردازد. قیمت این کتاب 98 هزار تومان است.
ابتلای خانواده پدری صدر به سرطان
همیشه فکر میکردم تا ۳۵ سالگی بیشتر زنده نخواهم ماند، وقتی ازدواج کردم به خانمم همین را گفتم و او هم به طنز گفت نگران نباش پس از آن فکری خواهم کردجلو که آمدیم همسرم در ۳۵ سالگی درگیر سرطان شد ولی خوشبختانه او برخلاف من آدمی قوی است.
ابتلای حمیدرضا صدر به سرطان
غزاله صدر دختر حمیدرضا صدر در تیر ماه سال ۱۴۰۰ برای بار نخست خبر ابتلای پدرش به بیماری سرطان را رسانهای کرد و بیان داشت که نزدیک به 3 سال بوده که پدرش با این بیماری دستوپنجه نرم میکرده و به علت وخامت حالش و عدم کشش بدن، شیمیدرمانی متوقف شد.
جملات تلخ زنده یاد حمیدرضا صدر درباره مرگ
علت فوت حمیدرضا صدر در آمریکا
حمیدرضا صدر در ۶۵ سالگی در تاریخ ۲۵ تیر ۱۴۰۰ بعد از سه سال مبارزه با بیماری ارثی سرطان در آمریکا درگذشت. خبر فوت وی به صورت استوری از صفحه اینستاگرام صدر اطلاع رسانی شد.
مزار حمیدرضا صدر
پیکر حمیدرضا صدر بعد از اتمام تحقیقات علمی به ایران منتقل و شنبه ۱۳ شهریورماه 1401 در قطعه نامآوران بهشت زهرای تهران آرام گرفت.
غزاله صدر نوشت: امروز بابا را به خاک سپردیم، همان خاکی که دوستش داشت، همان خاک وطن، خاک تهران، شهر محبوبش.