به گزارش ایرنا از مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، آیت الله مهدی هادوی تهرانی در دیدار با عطاء الله رفیعی آتانی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: هر چند مرکز پژوهش های مجلس و مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، محققانی را در دل خود دارد، ولی نباید به آنها اکتفا شود، بلکه باید از مجموعه کارشناسی افراد و متخصصان برجسته در کشوراستفاده کند، البته باید نظر و اعتماد آنها جلب شود یعنی احساس کنند نظرات آنها ارزش دارد و واقعا مورد استفاده قرار می گیرد.
هادوی تهرانی گفت: یکی از وظایف دولت اسلامی، صیانت از ارزش اموال مردم است و هر اقدامی که باعث کاهش ارزش اموال مردم شود به هر شکلی از نظر اسلامی مردود است، مگر جایی که ضرورتی اقتضا کند که آن بحث ثانوی می شود، متاسفانه به دلیل برخی مشکلات اعم از داخلی و خارجی و نقص های مدیریتی، ارزش پول ملی ما خیلی کاهش یافته است.
وی بیان داشت: در زمینه رمز ارزها، بیش از دو سال قبل جلسه ای با متخصصان این حوزه داشتم که برخی از آنها معتقد بودند که بیت کوین باید توسعه پیدا کند، در آن زمان هنوز دولت در این زمینه تصمیمی نگرفته بود، ما نتیجه آن گفت و گوی مفصل را در قالب استفتا منتشر کردیم، ما در این استفتاء ذکر کردیم که" رمز ارز از نظر اسلامی ارزش مالی دارد و قابل مبادله هست، به شرط اینکه توسط یک دولت یا شرکت قابل قبول اعتبار و مسئولیت آن پذیرفته شود، اما رمز ارزی مانند بیت کوین که هیچ کس به ظاهرپشت آن نیست و دولت و شرکتی وجود ندارد که مسئولیت آن را قبول کند، محل اشکال است".
هادوی تهرانی بیان داشت:بررسی های بعدی نشان داد که به گفته برخی مقالات خارجی بیت کوین توسط برخی سازمان های امنیتی در کشورهای بزرگ ایجاد شده است.
وی ادامه داد: امروز هم اگر دولت بخواهد در زمینه رمز ارز اقدامی بکند، هر چند فرصت های زیادی برای ما ایجاد می کند ولی باید چالش ها و نگرانی ها و آسیب هایی که هست را هم در نظر بگیریم و بدون در نظر گرفتن آنها اقدامی انجام ندهیم.
هادوی تهرانی گفت: توجه داشته باشیم دیگران تجربه هایی کردند ما نباید از صفر شروع کنیم بلکه باید از تجربه های دیگران استفاده کنیم، اینکه می گوییم ما باید مبدع باشیم و نظریه ایجاد کنیم، درست است، ولی اگر بدون اطلاع از نظریه ها و تجربه هایی که وجود دارد خود ما نظریه بدهیم فرصت را از دست می دهیم، باید دقیقا بدانیم دیگران چه کار کردند و با چه مسائلی روبرو شدند، خیلی از کارهایی که ما انجام می دهیم کشورهای دیگر تجربه کردند و راه حل آن را هم پیدا کردند.
وی خاطرنشان کرد: مثلا در زمان دولت اصلاحات بحث حذف صفر از پول ملی مطرح شد، از آن زمان تاکنون، این بحث مطرح است و هنوز نمی دانم در مراکز تحقیقاتی مجلس شورای اسلامی، گزارش های مدون از حذف صفر در کشورهای مختلف و آثار آن را دارند؟ این کار را کشورهای مختلفی تجربه کردند، برخی کشورها در این زمینه از نظر اقتصادی نابود شدند و برخی مانند ترکیه هم از خاکستر بلند شدند.
نسبت به موضوعات جدید، نگاه انفعالی و تهدید محور نداشته باشیم
عطاء الله رفیعی آتانی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی نیز در این دیدار با بیان اینکه در برخی زمینه ها بویژه موضوعات جدید، نگاه ما بیشتر انفعالی و تهدید محور است، گفت: به نظر می رسد به نظریات پیش رویی نیاز است که به این حوزه های جدید بپردازد، اینگونه نیست که در این موضوعات تهدید نباشد ولی فرصت های زیادی هم در آنها وجود دارد که ممکن است با ورود هوشمندانه ما، راههای جدیدی باز شود و این کارها، ورود حوزه های علمیه و علمای دین را می طلبد.
وی اظهار داشت: اگر ما از نظر فکری در حوزه های موضوعی جدید، هم مبانی مسنجمی داشته باشیم، بویژه اینکه این مبانی از طرف کسانی که به صورت عینی با مبانی دینی، سیاست و صحنه روزمره جامعه درگیرهستند، ترسیم شود، نتایجی بسیار خوبی را در پی خواهد داشت.
رفیعی آتانی با بیان اینکه قانون به دلیل با زندگی مردم سروکار دارد، از اهمیت خاصی برخوردار است، گفت: تجربه نشان داده است که مردم خود را با قانون تنظیم خواهند کرد، به همین سبب، توجه به لوازم و نتایج اجرایی قوانین به اندازه خود مبانی آن، حائز اهمیت است.
وی به نمونه ای اشاره کرد و گفت: در زمان دولت آقای هاشمی رفسنجانی تصویب شده بود که مردم هر روستا، هر اندازه زکات بپردازند، دولت هم همان میزان در آن روستا سرمایه گذاری کند، برخی خوشحال بودند که چه ایده خوبی برای تشویق و ترغیب مردم به پرداخت زکات است، ولی عملا اینگونه شده بود که روستاها حدود ۱۰ میلیون پول به حساب دولت می ریختند و وقتی ۱۰ میلیون دوم دولت را دریافت می کردند، پول را پس می دادند.
وی ادامه داد: مردم خودشان را با قانون تنظیم خواهند کرد، توجه به لوازم و نتایج اجرایی قوانین به اندازه مبانی حائز اهمیت است، فرض ما بر این است که نتایج، محصول مبانی صحیح است و مبنای آن تصمیم گیری، در نتیجه عمل، تاثیر مستقیم دارد.
وی با بیان اینکه در عرصه های مختلف به نظریه های پایه اسلامی نیاز داریم، گفت: ما برای رفع مشکلات کشور در حوزه های مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی نیازمند نظریه های منسجم، مبنایی و جهت دهنده هستیم، هر چند ممکن است ما حرف های صحیح و موثری را مطرح کنیم، ولی چون با نظریه پایه، مبنایی و منسجمی همراه نیست، هر کس کار خود را انجام می دهد، علت اینکه در کشور ما هیچ چیزی پایدار و مستقر نمی ماند و در هر دوره، همه چیز به هم می ریزد، این است که یک نظریه پایه ای در اقتصاد، سیاست و فرهنگ وجود ندارد.
رفیعی آتانی بیان داشت: امروز سوالات مبنایی وجود دارد مبنی بر اینکه دولت چه اندازه باید در فرهنگ، اقتصاد، سیاست مداخله کند؟ پاسخ به این سوالات باید با مبانی دینی صورت بگیرد، از این منظر رویکرد اندیشه مدون بسیار تعیین کننده است که مبانی قانونی و سیاستگذاری را در کشور تقویت کند.
وی با بیان اینکه باید نتیجه عمل را در هر کاری مد نظر قرار دهیم، گفت: از منظر نتایح نیز توجه داشته باشیم که اگر فلان قانون را اجرا کنیم در عمل چه خواهد شد، بنابراین، نتیجه عمل باید مبنای ما باشد، این مبنایی فکر کردن می تواند قانون و سیاست گذاری را مبنا محور و نتیجه گرا کند و از نظر درونی نیز به آن انسجام دهد، برخی از حوزه های موضوعی مهم مانند طرح صیانت از فضای مجازی و یا رمز ارزها ، نشان می دهد که به فهم عمیق نیاز داریم و تصمیم گیری در مورد آنها متوقف بر این است که ما نظریه پایه ای روشنی داشته باشیم.
رفیعی آتانی افزود: در ارتباط با مباحث مهمی مانند رمز ارزها، باید صحنه و عمل را خوب تشخیص دهیم وتوصیه های سیاستی داشته باشیم./