hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > رویداد > اقتصادی > افزایش استقرار سیستم‌های نوین آبیاری در استان مرکزی/2400 قنات همچنان فعالند

افزایش استقرار سیستم‌های نوین آبیاری در استان مرکزی/2400 قنات همچنان فعالند

مدیر آب و خاک جهادکشاورزی استان مرکزی گفت: در سال گذشته ۲۲۰۰ هکتار اراضی استان به سیستم های آبی تحت فشار مجهز شده که در سال جاری با افزایش ۳۰ درصدی این رقم به ۲۸۴۰ هکتار در قالب ۱۰۸ پروژه رسیده است.

فرزاد کوهدانی در نشست خبری که با حضور رئیس و جمعی از معاونان و مدیران جهاد کشاورزی استان مرکزی در آستانه فرا رسیدن ایام الله دهه فجر و در راستای ارائه گزارش عملکرد یکساله این سازمان در بخش های مختلف و گفت و گو با خبرنگاران ایسنا در دفتر این خبرگزاری برگزار شد، با اشاره به وجود بحران آب در بخش کشاورزی اظهار کرد: از جمله مهمترین اقداماتی که در مقابل بحران آب و خشکسالی هایی اخیر با هدف کاهش تلفات آب در جریان انتقال و توزیع آب و افزایش راندمان آبیاری و کاهش برداشت آب از منابع آب زیرزمینی انجام می شود، فعالیت در حوزه سامانه های نوین آبیاری است که استان در این حوزه رتبه ۱۲ را به خود اختصاص داده است.

تجهیز کمتر از نیمی از اراضی استان مرکزی به سیستم آبیاری نوین

وی افزود: از مجموع ۱۶۲ هزار هکتار اراضی مستعد استان، تاکنون ۷۱ هزار هکتار از اراضی به این سیستم ها مجهز شده اند و با اجرای هر هکتار حدود ۴هزار و ۵۰۰ مترمکعب صرفه جویی آب انجام می شود. با توجه به اینکه اجرای طرح های سامانه نوین آبیاری از اولویت های دولت محسوب می شود، تسهیلات حدود ۶۰ تا ۸۵ درصد بلاعوض به کشاورز پرداخت می شود.

مدیر آب و خاک جهادکشاورزی استان مرکزی تصریح کرد: در سال گذشته ۲۲۰۰ هکتار اراضی استان به سیستم های آبی تحت فشار مجهز شده که در سال جاری با افزایش ۳۰ درصدی، این رقم به ۲۸۴۰ هکتار در قالب ۱۰۸ پروژه رسیده است.

کوهدانی بیان کرد: خوشبختانه امسال بهره بردار نمونه طرح تیپ از استان مرکزی انتخاب شده که خبر خوبی برای استان است.

وجود 2400 قنات فعال در استان مرکزی

وی در خصوص قنوات استان اضافه کرد: سه هزار و ۶۰۶ رشته قنات در استان مرکزی وجود دارد که در حال حاضر ۲۴۰۰ رشته از این تعداد فعال هستند و استان در این خصوص رتبه ۵ را دارد، این قنات‌ها تقریبا ۱۴ درصد از منابع اراضی تحت شرب را در استان تامین می کنند.

مدیر آب و خاک جهادکشاورزی استان مرکزی ادامه داد: در سال گذشته ۵۵ میلیارد ریال اعتبار برای قنات ها تخصیص داده شده بود که ۵۹ رشته قنات مرمت شد، در سال جاری این اعتبارات حدود ۴۰۰ درصد افزایش پیدا کرده و با ۲۴۰ میلیارد ریال اعتبار ۱۲۶ رشته قنات مرمت شده است.

کوهدانی افزود: در زمینه آبیاری کم فشار، دولت به ازای هر هکتار ۱۵ میلیون تومان تسهیلات بلاعوض پرداخت می کند که تقریبا در این سیستم ۸۵ درصد اعتبار از سوی دولت پرداخت می شود. دولت به ازای هر هکتار، بسته به نوع سیستم، درصدی را به عنوان اعتبار بلاعوض دولتی پرداخت می کند که تقریبا بین ۶۵ تا ۸۵ درصد هزینه های سیستم است و مابقی نیز باید از سوی کشاورزان به عنوان سهم برآورد زارعین تامین شود.

وی با یادآوری وجود دو سد بزرگ الغدیر ساوه و ۱۵ خرداد دلیجان در این استان گفت: ۱۲ هزار هکتار اراضی زیر دست این سدها قرار دارد که تاکنون تجهیزات آب و خاک حدود ۷ هزار هکتار آنها نوسازی شده‌ است. ۱۰ هکتار مربوط به سد ساوه و دو هکتار زیردست سد دلیجان است.

کوهدانی افزود: درخصوص دو رودخانه قمرود و قره‌چای در استان مرکزی، از مجموع ۲۵ هزار هکتار اراضی زیر دست این رودخانه‌ها ۵ هزار و ۵۰۰ هکتار به شبکه‌های فرعی ۳ و ۴ تجهیز شده‌ است.

وی بیان کرد: در تجهیز و نوسازی اراضی سنتی، حدود ۲۳۰ هزار هکتار اراضی تحت پوشش داریم که تا الان حدود ۴۹ هزار هکتار از این اراضی تجهیز شده و مابقی نیز به مرور زمان با ابلاغ اعتبارات در دست اجرا خواهد بود.

پرورش ماهی با آب در اختیار کشاورزی مصداق از آب کره گرفتن است

چمنی، معاون شیلات و آبزی پروری سازمان جهادکشاورزی استان مرکزی نیز در این نشست گفت: در حوزه شیلات و آبزیان، وظیفه شیلات در سه بخش انواع ماهیان خوراکی، تولید بچه ماهی و ماهی زینتی خلاصه می شود.

وی ادامه داد: در استان مرکزی عمدتا پرورش ماهی قزل آلا انجام می شود که سازگاری خوبی با بخش کشاورزی دارد، در بخش ماهیان گرمابی نیز کپور و هامور پرورش می یابد که سازگاری خوبی با بخش کشاورزی پیدا کرده اند، همچنین ماهیان خاویاری نیز در این استان پرورش می یابند.

چمنی اضافه کرد: به طور کلی شیلات از آب مجزا و جدید استفاده نمی کند، بلکه همان آبی که در اختیار کشاورزی و آب و خاک و زراعت قرار دارد مورد استفاده قرار می گیرد، در واقع پرورش ماهی به این شیوه در استان مرکزی مصداق از آب کره گرفتن است.

وی ادامه داد: امسال ۵۱۵۰ تن ماهیان پرورشی در استان پرورش پیدا کرده که نسبت به سال گذشته کاهش ۷ درصدی داشته است که به تفکیک از این میزان ۴۹۰۳ تن پرورش سردابی و ۹۰ تن ماهیان گرمابی و ۱۰۰ تن گوشت ماهیان خاویاری و ۵۷ تن حاصل پرورش ماهی در سدها و منابع آبی است.

یک سوم ظرفیت تولید بچه ماهی استان فعال است

معاون شیلات و آبزی پروری سازمان جهادکشاورزی استان مرکزی ادامه داد: ۱۹ واحد فعال در حوزه تولید بچه ماهی در استان وجود دارد و در واقع استان مرکزی در حوزه تولید بچه ماهی یکی از قطب های کشور است و ظرفیت تولید حدود ۳۰ میلیون قطعه بچه ماهی در این استان وجود دارد که تنها تقریبا ۱۰ میلیون قطعه فعال است، اما با این میزان فعالیت باز هم استان مرکزی رتبه چهارم را در این حوزه دارد.

چمنی خاطرنشان کرد: استان مرکزی در سال های گذشته در حوزه ماهیان زینتی رتبه های خوبی داشته اما در حال حاضر به سبب برخی مشکلات، ظرفیت تولید استان، ۱۱ میلیون قطعه انواع ماهیان زینتی است که در ۳۹ واحد تولید می شود و نسبت به سال گذشته نیز تغییری نداشته است.


امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو