به گزارش رویداد ایران به نقل از ایسنا، تحلیلگران می گویند تنشهای رو به رشد بین روسیه و اوکراین بر بازارهای انرژی سایه افکنده و این ابهام می تواند به معنای استمرار قیمتهای بالای گاز به مدت طولانی برای اروپا باشد.
دَن یرگین، کارشناس انرژی به شبکه سی ان بی سی گفت: بازار گاز دچار محدودیت عرضه است و هیچ بحثی نیست که بحران قریب الوقوعی که بین روسیه و اوکراین شکل گرفته است، بر بازار سنگینی میکند؛ به خصوص با در نظر گرفتن این حقیقت که روسیه حدود ۳۵ درصد از گاز اروپا را تامین می کند.
شرکت تحقیقاتی "کپیتال اکونومیکس" در یادداشتی اعلام کرد: اگر این بحران تشدید شود، قیمت گاز در اروپا که سال میلادی گذشته به رکورد بالایی صعود کرد می تواند افزایش بیشتری پیدا کند.
ویلیام جکسون، اقتصاددان ارشد بازارهای نوظهور در کپیتال مارکتس به این اشاره کرد که علاوه بر اتکای اروپا به روسیه برای تامین گاز، ذخایر گاز این منطقه در حال حاضر در رکورد پایینی قرار دارد. خواه تحریمهایی علیه صادرات انرژی روسیه وضع شود یا روسیه از صادرات گاز به عنوان اهرمی در این بحران استفاده کند، قیمت گاز طبیعی در اروپا احتمالا صعود خواهد کرد.
تنشها میان روسیه و اوکراین طی ماههای اخیر در بحبوحه گزارشهای متعدد از مستقر شدن نیروهای روسی در مرز با اوکراین شدت گرفته است. این تحولات باعث شد گمانه زنیهایی شکل بگیرد که روسیه آماده حمله به اوکراین می شود و نگرانیهایی از تکرار الحاق غیرقانونی و تصرف شبه جزیره کریمه در سال ۲۰۱۴ به وجود آمد. مسکو مکررا اتهامات مذکور را رد کرده است.
هدف از مذاکراتی که هفته گذشته بدون پیشرفتی خاتمه پیدا کرد، خنثی کردن بحران بود. نمایندگان آمریکا و اعضای ناتو از چند روز مذاکرات فشرده با مقامات بلندپایه روسی بدون هیچ قطعنامهای خارج شدند اما هشدار دادند وضعیت در مرز اوکراین وخیمتر می شود. این بحران قریب الوقوع احتمال وضع تحریمهای آمریکا علیه روسیه برای متوقف کردن تهاجم روسیه به اوکراین را مطرح کرده است.
کپیتال اکونومیکس برآورد کرده است اگر جنگی دربگیرد، قیمتهای گاز احتمالا از رکورد ۱۸۰ پوند به ازای هر مگاوات ساعت که اواخر سال گذشته مشاهده شد، بالاتر خواهد رفت.
کمبود شدید عرضه گاز در اروپا در سه ماهه سوم سال گذشته باعث جهش سرسام آور قیمت برق در اروپا شد.
طبق گزارش بانک سرمایه گذاری آمریکایی جفریز، عرضه گاز از سوی روسیه در حال حاضر پایینتر از حد معمول است. واردات گاز از روسیه به شمال غربی اروپا از اوت تا دسامبر ۳۸ درصد در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۱۸ کاهش پیدا کرده است.
بر اساس گزارش شبکه سی ان بی سی، ذخایر گاز در اروپا هم پایینتر از حد معمول است و تا ۱۲ ژانویه به میزان ۲۱ درصد در مقایسه با میانگین پنج ساله کاهش نشان داد.