به گزارش رویداد ایران به نقل از ایسنا، دکتر سیاوش ملکیفر در بیست و ششمین رویداد «یکشنبههای صادراتی» صندوق نوآوری و شکوفایی که امروز با حضور هیات تجاری در حوزه صنایع معدنی، ساختمان، کشاورزی و غذایی از کشور قرقیزستان به منظور ارائه مشاوره و مدیریت صادرات محصولات دانش بنیان در محل صندوق نوآوری برگزار شد، عملکرد شرکتهای دانش بنیان را متفاوت از شرکتهای تجاری عنوان کرد و گفت: شرکتهای دانشبنیان ما قابلیت افزایش سطح تجاری بین دو کشور قرقیزستان و ایران را دارند تا به سمت تولید مشترک برویم، چرا که شرکتهای ما از تجربههای بسیاری در کشورهای همسایه همچون بالکان و اوراسیا برخوردارند.
ملکیفر در ادامه با اشاره به ظرفیتهای اکوسیستم نوآوری در ایران، افزود: امروز حدود ۶۵۰۰ شرکت دانش بنیان در حوزههای مختلف ارتباطات، مواد پیشرفته و شیمیایی، ساختمان و معدن در کشور فعالیت میکنند که در لبه تکنولوژی قدم میزنند.
وی تاکید کرد: دانش بنیانهای ایرانی جهت همکاریهای بینالمللی درسایر کشورها حاضر میشوند و آماده تعاملات دوجانبه هستند.
ضرورت آشنایی فعالان تجاری قرقیزستان با ظرفیتهای دانش بنیانهای ایرانی
در ادامه این رویداد، سعید خرازی، سفیر ایران در قرقیزستان گفت: طی ۹ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۰ شاهد حجم مبادلات به رقم ۶۳ میلیون دلار بین ایران و قرقیزستان بودهایم که نسبت به مشابه سال گذشته بیش از ۱۸۰ درصد افزایش داشته است، اما این حجم مبادلات برای همکاریهای اقتصادی دو کشور کافی نیست و باید افزایش یابد.
وی افزود: لازم است تا فعالان تجاری قرقیزستان با ظرفیتهای فناورانه و شرکتهای دانش بنیان ایرانی آشنا شوند، چرا که همکاریهای اقتصادی دو کشور از اهمیت خاصی برخوردار است.
سفیر ایران در قرقیزستان با بیان اینکه دولت سیزدهم تحرکات خوبی در حوزه دیپلماسی منطقهای داشته است، گفت: طی ماههای گذشته شاهد تحرکات دیپلماسی بسیاری بین ایران با کشورهای آسیایی، ازبکستان و ... بودهایم.
خرازی، حمل و نقل و مبادلات پولی میان قرقیزستان و ایران را از مشکلات تجاری فراروی دو کشور اعلام کرد و افزود: اگر روابط ایران و قرقیزستان افزایش یابد و فعالان تجاری دو کشور هر دو هفته یکبار با یکدیگر ارتباط داشته باشند، به توسعه همکاریها کمک میکند.
وی در پایان، از برگزاری سیزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک ایران و قرقیزستان در سال ۲۰۲۲ در آینده نزدیک خبر داد.
کشاورزی و معدن از حوزههای مناسب برای فعالیت شرکتهای دانشبنیان در قرقیزستان
همچنین در ادامه بیست و ششمین رویداد «یکشنبههای صادراتی» صندوق نوآوری و شکوفایی، رحمتاله خرمالی، رئیس اداره آسیای سازمان توسعه تجارت ایران گفت: زیرساختهای حمل و نقلی عمده مشکلات تجاری میان ایران و قرقیزستان است که در این زمینه کارگروههای دریایی، خودرویی، ریلی و همچنین ارتباطات با بانکهای خصوصی قرقیزستان تشکیل شده است.
وی بیشترین حجم صادرات به قرقیزستان را از اتحادیه اوراسیا اعلام کرد و افزود: کالاهای مصرفی از ایران به قرقیزستان عمدتا در حوزه کشاورزی اعم از انواع پسته و خرما بوده است.
رئیس اداره آسیای سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه قرقیزستان کشوری سرمایهپذیر است، اظهار کرد: افقی که برای قرقیزستان داریم، تمرکز بر حوزههای کشاورزی، پلیمری، انرژی و آب است؛ چرا که توسعه کشت فرازمینی برای دانههای روغنی در حوزه کشاورزی در این کشور مهم است.
خرمالی در پایان، حوزه معدن را علاوه بر حوزه کشاورزی از حوزههای مناسب برای فعالیت شرکتهای دانش بنیان در قرقیزستان اعلام کرد.
در ادامه این رویداد، داریوش شهریاری، مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه پژوهش و فناوری در بخش کشاورزی اظهار کرد: با توجه به اینکه بخش کشاورزی کشور از مدیریت دولتی و عملکرد خصوصی برخوردار است، این صندوق با مدیریت دولتی و فعالیت بخش خصوصی برای حمایت از شرکتهای دانش بنیان و فناور حوزه کشاورزی تشکیل شده است.
وی افزود: امروز در کشور از حدود ۱۰۰ سهامدار شرکتهای فناور و دانش بنیان برخورداریم که با کمک وزارت جهاد کشاورزی، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و صندوق نوآوری از آنها حمایت مالی میکنیم و البته امکان استفاده از ظرفیت موسسات تحقیقاتی در این حوزه نیز وجود دارد.
مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه پژوهش و فناوری در بخش کشاورزی ادامه داد: طبق مصوبه دولت، ۲۰ درصد منابع ما به صادرات کالا و خدمات دانش بنیان اختصاص یافته که میتوان از این ظرفیت هم در حوزه کشاورزی استفاده کرد.
شهریاری تصریح کرد: ظرفیت حوزه کشاورزی بزرگ است و صندوق نوآوری میتواند زمینههای لازم را برای توسعه فعالیت دانش بنیانها در این حوزه فراهم کند.
مانعی برای توسعه همکاریهای اقتصادی میان ایران و قرقیزستان وجود ندارد
همچنین در ادامه این رویداد، تورداقون صدیقف، سفیر قرقیزستان در ایران گفت: اقتصاد قرقیزستان پویا و در حال توسعه است و سرمایهگذاران خارجی و ایرانی به طور گسترده در کشور ما حاضر هستند.
وی فعالان تجاری ایرانی را از اولین افرادی عنوان کرد که وارد بازار قرقیزستان شدند و در برپایی نمایشگاهها مشارکت داشتند، افزود: در حال حاضر ما برای توسعه همکاریهای بین دو کشور آمادگی کامل داریم و شرکتهای دانش بنیان ایرانی میتوانند از ظرفیتهای نیروگاهی، آب، راهآهن، جادهای، کشاورزی، صنایع تبدیل، بهداشت و درمان و گردشگری بهرهمند شوند.
سفیر قرقیزستان با اشاره به جمعیت ۶ میلیون نفری این کشور، گفت: ما از سال ۲۰۱۶ عضو سازمان تجارت جهانی شدیم که بدین منظور شرکتهای فناور سایر کشورها میتوانند کالاهای تولید شده را بدون پرداخت عوارض در بازار قرقیزستان به فروش برسانند و ما نیز اجازه صادرات به سایر کشورها همچون چین را داریم.
صدیقف ادامه داد: در چارچوب مقصد آزاد تجاری جهانی، محصولات کشور ما به طور آزادانه صادر میشود.
وی در ادامه از تصویب قانون سرمایهگذاری اتباع خارجی در این کشور خبر داد و گفت: ما از هرگونه سرمایهگذاری خارجی حمایت میکنیم و مانعی برای توسعه همکاریهای بین ایران و قرقیزستان وجود ندارد.
سفیر قرقیزستان ادامه داد: ما در سال ۲۰۲۲ قانون جدیدی برای کارخانهها و شرکتهای دانش بنیان و فناور وضع کردیم که طبق آن اگر درآمدشان سالانه کمتر از ۱۲۰ هزار دلار باشد، از پرداخت مالیات معاف هستند.
دانش بنیانهای ایرانی میتوانند از ظرفیت حوزه کشاورزی قرقیزستان بهرهمند شوند
در ادامه این رویداد نیز قچقربایف، رایزن اقتصادی قرقیزستان در ایران در سخنانی اظهار کرد: در حال حاضر ۵۵ پروژه فناوری و نوآوری تایید شده در حوزههای مختلف در قرقیزستان در دست اجرا است.
وی افزود: قرقیزستان از زمینهای مناسبی در حوزه کشاورزی، دام و طیور برخورداراست که دانش بنیانهای ایرانی میتوانند از این ظرفیت بهرهمند شوند.
رایزن اقتصادی قرقیزستان در ایران پروژه برق آبی را از مهمترین پروژههای فناورانه قرقیزستان اعلام کرد.
به نقل از روابط عمومی صندوق نوآوری و شکوفایی، کلینیک مدیریت صادرات دانش بنیان، برای توسعه بازار محصولات دانش بنیان و آشنایی بیشتر شرکتهای دانش بنیان با فرصتها و چالشهای حضور در بازارهای بینالمللی، رویداد «یکشنبههای صادراتی» را بهصورت هفتگی برگزار میکند. در این رویداد یک هیات تجاری از بازارهای هدف تجاری با شرکتهای دانش بنیان بهصورت حضوری و آنلاین دیدار میکنند و ضمن آشنایی با توانمندیهای شرکتهای دانش بنیان در هر حوزه، امکانات و فرصتهای حضور آنها در بازار کشور هدف را تشریح و بررسی میکنند.
در حاشیه بیست و ششمین رویداد «یکشنبههای صادراتی» صندوق نوآوری و شکوفایی با موضوع پذیرش هیات تجاری و فناوری از کشور قرقیزستان، نمایشگاهی از دستاوردها و محصولات ۱۴ شرکت دانش بنیان ایرانی در حوزههای صنایع معدنی، ساختمان، کشاورزی و غذایی برپا شد و این شرکتها به مذاکرات تجاری با تجار قرقیزستانی پرداختند.