محور هشتگرد - طالقان یک محور گردشگری با مشخصات راه روستایی محسوب میشود که در خرداد ماه سال گذشته پس از دو دهه چشمانتظاری مردم شهرستان طالقان با حضور محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی سابق زیر بار ترافیک رفت.
این پروژه در روزهای پایانی عمر دولت سیزدهم در حالی به بهرهبرداری رسید که به دلیل ناایمن بودن مسیر و نبود زیرساختها مورد انتقاد برخی مسئولان و رسانهها قرار گرفت و عواملی همچون رانش زمین، بارش برف و باران و احتمال سقوط بهمن این مسیر را تا پایان فروردین ماه سال آتی مسدود کرد.
این محور ۳۴ کیلومتر طول دارد که اگر این راه مجدد بازگشایی شود به ازای هر خودرو ۱۰ لیتر مصرف سوخت و ۴۰ دقیقه زمان را کاهش میدهد و مسیر ۹۰ کیلومتری طالقان به کرج را ۳۲ کیلومتر کوتاهتر میکند. از طرفی این مسیر، دومین راه به منطقه طالقان محسوب میشد و با تکمیل تونل آن، راه پدافندی مناسبی به لحاظ صرفهجویی در بنزین، کوتاه شدن مسیر و کاهش زمان محسوب میشد. همچنین به لحاظ طبیعت بکر، این جاده را به یک راه گردشگری مناسب و مورد استقبال مردم تبدیل کرده بود.
پروژه آزادراه هشتگرد _ طالقان در زمان بهرهبرداری با ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار به بهرهبرداری رسید و قرارداد تکمیل تونل در سال ۹۷ با اعتباری بالغ بر ۳۰ میلیارد تومان منعقد شد که این امر تاکنون محقق نشده است، چراکه تکمیل تونل باعث ایمنی بیشتر مسیر میشود که تاکنون این امر محقق نشده است.
به گفته مسئولان طول این تونل ۹۸۰ کیلومتر است و با اعتباری بالغ بر ۳۰۰ میلیارد تومان به بهرهبرداری میرسد اما مدیرکل راهداری البرز اذعان دارد که تکمیل تونل بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و کنار گذری که به منظور تردد احداث در کنار تونل احداث شده است، ایمنی لازم را ندارد و یک تهدید برای مردم محسوب میشود.
اگر قرار بود این مسیر مسدود شود، چرا افتتاح شد؟
پناهی یکی از اهالی شهرستان طالقان در این باره به خبرنگار مهر اظهار کرد: در حال حاضر مجبوریم از راه قدیم که مسیر طولانی دارد تردد کنیم، اگر قرار بود این مسیر مسدود شود، چرا افتتاح شد؟ زیرا جاده برای راحتی و سهولت تردد مردم احداث میشود.
یکی دیگر از شهروندان طالقانی در این باره میگوید: ۲۱ سال است از جاده قدیم طالقانی برای رسیدن به شهر استفاده میکنیم و خوشحال بودیم با افتتاح جاده جدید دسترسی ما به آزادراه و شهر کرج راحتتر میشود، اما این جاده صعبالعبور و نامطمئن مسدود شد.
جادهای برای دسترسی فصلی!
جعفر قزوینیان معاون مهندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی استان البرز در گفتوگو با خبرنگار مهر در خصوص علت انسداد جاده هشتگرد - طالقان اظهار کرد: این پروژه در منطقه کوهستانی خاصی قرار گرفته است و نیاز به یکسری تمهیداتی است که در بدو افتتاح به آن اشاره شد.
وی ادامه داد: بر این اساس پروژه جدید به طول ۳۲ کیلومتر از طریق کنار گذری که احداث شد منطقه شهر جدید هشتگرد را به طالقان متصل میکند، به بهرهبرداری رسید.
معاون هندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی استان البرز بیان کرد: به جهت هزینههایی که در طول ۲۰ سال گذشته صرف این پروژه شده است، مقرر شد تا تکمیل تونل، بخشی از این پروژه به صورت فصلی به بهرهبرداری برسد.
وی تصریح کرد: اما با تکمیل شدن تونل که به طول ۹۸۰ متر است پروژه به اتمام میرسد و به صورت فصلی نخواهد بود.
قزوینیان خاطرنشان کرد: از طرفی به دلیل عدم زیرساختهای لازم همچون مخابرات، روشنایی و ساختمانهای دستگاههای خدمت رسان مانند اورژانس، راهداری و هلال احمر و همچنین به جهت حفظ جان مردم، با تصمیم کمیسیون تأسیسات ایمنی و سوانح حمل و نقل استان، مقرر شد، در فصول بارش و مه غلیظ در منطقه که احتمال خطر وجود دارد به طور موقت دراین فصول جاده بسته و در فصول بعدی مجدداً بازگشایی شود.
وی با بیان اینکه جاده به لحاظ ایمنی ساخت مشکلی ندارد و زیرساخت جادهای تکمیل شده است، گفت: عمده دلیل مسدود شدن این جاده موارد یاد شده است.
معاون مهندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی استان البرز در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چرا از ابتدا زیرساختهای یادشده در جاده مستقر نشدند، اظهار کرد: بحث تخصیص اعتبار در تمام پروژههای کل کشور به منظور اجرای پروژهها و تکمیل آن مشکلاتی ایجاد میکند که اجباراً زمانبر میشود.
وی با بیان اینکه وقتی ساخت جاده ۲۰ سال به طول میانجامد دلیل خاصی به غیر از کمبود اعتبار وجود ندارد، بیان کرد: بعد از بهرهبرداری ادارات برای استقرار در جاده تلاش کردند، اما اعتبارات لازم در این فرصت کوتاه محقق نشده است.
قزوینیان تصریح کرد: ضمن اینکه بعد از بهرهبرداری از مسیر، هزینهها را به سمت احداث تونل بردیم که خوشبختانه اکنون پیمانکار در حال فعالیت هستند و اگر اعتبارات تخصیص یابد سال آتی شاهد بهرهبرداری تونل باشیم و همزمان دستگاههای خدماترسان هم در منطقه مستقر شوند.
وی خاطرنشان کرد: با تکمیل تونل پروژه به اتمام میرسد، اما دستگاههای خدماترسان زودتر از موعد در سال ۱۴۰۱ در منطقه مستقر میشوند.
معاون مهندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی استان البرز گفت: در زمان بهرهبرداری ۱۴۰ میلیارد تومان و بعد از آن ۱۰ میلیارد تومان اعتبار صرف این پروژه شده است اما برای تکمیل تونل به منظور اتمام مسیر ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار لازم است.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه از سوی مسئولان قولهایی داده شده تا مردم از چشمانتظاری در بیان، متذکر شد: با توجه به پیگیریها و مکاتبات زیادی که با وزارتخانه و برنامه و بودجه کشور انجام شده است، قول داده شده شرایط به سمت مطلوب شدن پیش رود امید است با به ثمر رساندن آن شرمنده مردم نباشیم.
جاده هشتگرد _ طالقان تا ۴ سال دیگر هم به بهرهبرداری نمیرسید
علی زندی فر مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای البرز در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه برخی اذعان دارند که جاده هشتگرد _ طالقان نباید به بهرهبرداری میرسید، اما آنها انسانهای جسور و شجاعی بودند چراکه اگر پروژه افتتاح نمیشد حداقل تا ۴ سال دیگر نیز به بهرهبرداری نمیرسید.
وی با اشاره به اینکه در محور هشتگرد_طالقان تونلی به طول یک کیلومتر وجود دارد که بلندترین تونل منطقه و کشور محسوب میشود، بیان کرد: طبق قرارداد این تونل در سال ۹۷ باید با ۳۰ میلیارد تومان به بهرهبرداری میرسید که این امر محقق نشد و اکنون با ۳۰۰ میلیارد تومان هم به اتمام نمیرسد.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای البرز ادامه داد: بر این اساس به نظر نمیرسد، ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار در یک محور فرعی که شاید روزانه ۲ هزار تردد در این مسیر انجام نشود، اختصاص یابد.
وی تصریح کرد: براین اساس کنار گذری به طول ۶ کیلومتر در کنار تونل احداث شده است، اما این کنارگذر ایرادهای بسیاری همچون پیچهای فراوان، وجود پرتگاه، ریزش در اثر سرما و یخبندان و همچنین احتمال بهمن به دلیل شرایط کوهستانی منطقه وجود دارد.
زندی فر خاطرنشان کرد: همچنین در این محور امکاناتی از قبیل برق، مخابرات، پلیسراه، اورژانس، هلال احمر و راهدارخانه وجود ندارد و این عوامل از جمله مشکلات دیگر منطقه محسوب میشود.
وی در خصوص علل دیگر انسداد جاده هشتگرد _ طالقان گفت: این محور اولین سالی است که به بهرهبرداری رسیده است، براین اساس مشخص نمیشود، عواملی همچون ریزش و بهمن در کدام بخش محور رخ میدهد.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای البرز اظهار کرد: در زمان افتتاح این پروژه که توسط وزیر راه و شهرسازی سابق انجام شد، به دلیل افزایش ایمنی پیشنهاد داده شد در فصل سرما بسته شود.
وی بیان کرد: در کمیسیون ایمنی و سوانح رانندگی استان که با حضور ۱۲ دستگاه و معاون قضائی، اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان البرز تشکیل شد، مقرر شد این محور از اول آذر ماه سال جاری تا پایان فروردین سال ۱۴۰۱ مسدود شود.
زندی فر تصریح کرد: بنا به درخواست مردم و علی حدادی نماینده مجلس و همچنین سفری که استاندار جدید البرز به طالقان داشتند، دستور دادند این محور بازگشایی شود، بر این اساس درخواست تشکیل جلسه پیرامون این موضوع در کمیسیون ایمنی مطرح شده است، اما به طور قطع این محور همیشه باز نیست و برای حفظ جان مردم در مواقع ریزش، بارش برف و باران و احتمال سقوط بهمن مسدود میشود.
وی خاطرنشان کرد: راه و شهرسازی با قرارداد قبلی سال ۹۷ پیمانکار را ملزم به کار کردند، اما پیگیریهای لازم از سوی وزارت راه و استاندار البرز انجام میشود تا تونل به بهرهبرداری برسد.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای البرز با بیان اینکه اگر جاده باز باشد دستگاههای مربوط در جهت افزایش ایمنی این محور بیشتر تلاش میکنند، متذکر شد: اگر بهرهبرداران مشخصات راه روستایی جاده را رعایت کنند، هیچگونه اتفاقی رخ نمیدهد، اما اگر در این جاده با سرعت ۱۳۰ کیلو تردد صورت بگیرد، هیچ تضمینی نیست و احتمال سقوط خودرو وجود دارد.
بازگشایی مجدد جاده هشتگرد _ طالقان نیازمند تخصیص اعتبار و توجه جدی مسئولان و دولت است تا ۲۱ سال چشمانتظاری مردم طالقان به سر آید.