به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، محتوای بیکیفیت آموزشی و عدم ارتباط دروس ارائه شده در مدارس با نیازهای زندگی دانشآموزان چالشی جدی برای نظام آموزشی کشور است و این سؤال برای افکار عمومی جامعه مطرح شده که فایده خواندن این کتابهای درسی حجیم چیست؟ آیا محتوای آموزشی ارائه شده در مدارس باعث افزایش مهارت شهروندی دانشآموزان از جمله قانونمداری، کاهش خشونت و ... شده است؟ آیا در مدارس به دانشآموزان مهارتی آموزش داده میشود تا پس از فارغالتحصیلی بتوانند با تکیه بر آن به دنبال شغل باشند؟
توسعه آموزشهای فنی و حرفهای و مهارتی همواره به عنوان یکی از برنامههای آموزش و پرورش مطرح است؛ با این وجود برخی کارشناسان بر این باورند آموزش در هنرستانها به دلیل نداشتن تجهیزات مناسب، تفاوت چندانی با دبیرستانها ندارد همچنین رشتههای پرهزینه حذف و رشتههای کمهزینه گسترش یافتهاند و هدایت 50 درصد دانشآموزان به شاخه فنی وحرفهای در حد آرزو و بیان متوقف شده است.
اعتبار نداشتن مدرک دیپلم برای ورود به بازار کار در کنار نداشتن مهارت فارغالتحصیلان مدارس باعث شده است بیشتر دانشآموزان پس از پایان دوران مدرسه، به جای ورود به بازار کار، تحصیل در دانشگاه را انتخاب کنند و پس از دانشگاه هم همچنان معضلِ فارغالتحصیلان جویای کار در کشور وجود دارد.
یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش به تازگی گفته است از کل جمعیت جامعه 80 درصد در دانشگاه تحصیل میکنند و 15 درصد جذب بازار کار می شوند.
همچنین برخی کارشناسان معتقدند، محدود بودن فرصتهای پیشرفت فردی و اشتغال کم و بیکیفیت با مدرک دیپلم، از دلایل اصلی ایجاد صف پرجمعیت پشت دروازههای کنکور سراسری است و تا زمانی که این دو مشکل حل نشود، کنکور و صف پرجمعیت آن باقی خواهد ماند.
قابل ذکر است، شاخه فنی و حرفهای شامل 42 رشته و کاردانش 144 رشته است، در سالهای اخیر در شاخه فنی و حرفهای رشتههای شبکه و نرمافزار رایانه، الکتروتکنیک، صنایع غذایی، پویانمایی و نقشهکشی پرطرفدارترین رشتهها برای دانشآموزان بودهاند و در شاخه کاردانش نیز رشتههای حسابداری مالی، تعمیر موتور و برق خودرو، تصویرسازی و جلوههای ویژه رایانه، نقشهکشی صنعتی و برق ساختمان با بیشترین اقبال مواجه شدهاند.
طبق اطلاعات بیست و دومین گزارش نیروی کار و حمایت اجتماعی، در پرطرفدارترین رشتههای فنی و حرفهای و کاردانش بعضاً بیش از 50 یا 60 هزار دانشآموز در حال تحصیل هستند و با وجود افزایش نرخ دانشآموزان فنی و حرفهای همچنان ارتباط بین کارفرمایان و دولت در امر آموزش بسیار ضعیف است و دورههای کارآموزی در سطحی محدود و به شکلی ناکارآمد ارائه میشود.