سید هادی سیدافقهی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره رویکرد عربستان سعودی و بلوک شورای همکاری خلیج فارس در مذاکرات لغو تحریمها، گفت: عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی از قبل از توافق نهایی و امضای برجام در سال ۲۰۱۵، حداکثر تلاش، کارشکنی و جوسازی را به عمل آوردند که این توافق به نتیجه نرسد و امضا نشود. حتی من به یاد دارم که قبل از توافق و امضا، سعودالفیصل وزیر امور خارجه وقت عربستان، سعی داشت با فریب دادن و تطمیع برخی از کشورهایی که با ما در مذاکرات حضور داشتند، مثل انگلیس، فرانسه و آلمان، از امضای توافقنامه با ایران جلوگیری کند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا اضافه کرد: نتانیاهو همزمان با عربستان سعودی، مرتب هم به آمریکا سفر میکرد و هم غوغا به راه میانداخت که اگر چنین توافقی بین ایران و ۱+۴ صورت بگیرد، ایران قوی میشود، بمب اتم تولید میکند و امنیت منطقه را به خطر میاندازد. در حالی که خود رژیم صهیونیستی هم NPT را امضا نکرده و هم سلاح هستهای دارد. خود مسئولین این رژیم، چندین با ابراز کردند که ما کلاهکهای هستهای و بمب اتم داریم.
وی ادامه داد: حالا که مجدداً مذاکرات دور هشتم در وین جریان دارد و آثار و کورسویی از امید که ممکن است ایران و آمریکا به توافق برسند در جریان است، این دو کشور شروع به شیطنت و کارشکنی کردهاند که یا به توافق نرسید یا اگر قصد دارید ادامه بدهید و به توافق برسید، ما هم حرفهایی داریم و باید در مذاکرات شرکت کنیم.
سیدافقهی ادامه داد: اینکه چرا عربستان سعودی دوباره میخواهد به مذاکرات ورود کند یا اصلاً حق دارد ورود کند یا نه، یه یک توضیح فنی و حقوقی نیاز دارد. اولا، ما نمیخواهیم با مقامات آمریکایی مذاکرات مجدد داشته باشیم؛ ما می خواهیم اشکالی که آمریکا در این سند بینالمللی به وجود آورده و از خارج شده است را برطرف کنیم. ما نمی خواهیم مذاکرات جدیدی را شروع کنیم که عربستان سعودی به آن ورود کند. ممکن است در آینده پاکستاان و ترکیه هم بگویند که ما هم می خواهیم در مذاکرات شرکت کنیم؛ این دیگر مذاکره نیست.
وی افزود: بنابراین ما امر قانونی و حقوقی را دنبال میکنیم که حقوق خودمان و مشکلات جلوگیری از فروش نفت خودمان را مرتفع کنیم. نه اینکه جنگ سیاسی راه بیندازیم و اجازه بدهیم که هر کوتولهای بخواهد در مسئله مهم و بینالمللی برجام دخالت کند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: مطلب دوم اینکه مگر خود عربستان سعودی به دنبال انرژی اتمی نیست؟ چرا ایران در آن دخالت نمیکند؟ این حق هر کشوری است که بخواهد از انرژی هستهای برای اغراض مسالمتآمیز مثل پزشکی، بهداشتی و مسائل دانشبنیان استفاده کند.
سیدافقهی تصریح کرد: ایران طبق معاهده NPT اجازه میدهد هر از چندگاهی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از سایتهای ایران بازرسی میکنند. حتی ما دست آنها را باز گذاشتیم و پروتکل الحاقی را هم به صورت داوطلبانه اجرا کردیم. اما آنها اطلاعات ما را منتشر کردند و سبب ترور شدن و به شهادت رسیدن دانشمندان هستهای ما شدند.
وی با اشاره به گزارشهای قبلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اضافه کرد: دبیرکل سابق آژانس، آقای اومانو بیشتر از ۱۲ بار گفت که ایران به دنبال ساخت بمب اتم نیست. ویلیام برنز رئیس سابق سازمان اطلاعات جاسوسی آمریکا گفته بود که ما هیچ دلیلی در دست نداریم که ایران به دنبال ساخت بمب اتم باشد. اما خود سعودیها در یمن مردم را قتل عام میکنند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: مردم یمن توسط موشکهای سعودی قتل عام میشوند؛ اما سعودی ها قصد دارند در مذاکرات مدنی ما دخالت کنند که طبیعتا ما اجازه ورود آنها به مذاکرات را نخواهیم داد.
سیدافقهی در پایان تاکید کرد: بهتر است عربستان سعودی اول به مسائل داخلی خودش رسیدگی کند، از یمن خارج شود و بیش از این مردم یمن را قتل عام نکند. اگر با ما مشکلی دارد، میتواند با اتکا به طرح صلح هرمز که از طرف ایران ارائه شده است، با ایران همانطور ۴ دور در بغداد مذاکره کردیم، مذاکره کند.