hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > خبرها > /گزارش/ زاگرسِ زار و بلوطِ نزار

/گزارش/ زاگرسِ زار و بلوطِ نزار

ایسنا/لرستان جنگل‌های زاگرس این روزها حال‌وروز خوبی ندارند و صدای ناله‌هایشان تا دوردست‌ها می‌آید و یاری می‌جویند.

این جنگل‌ها از نظر معیار اقلیم، خاک، منابع آبی، چشم‌انداز به‌عنوان عوامل محیطی و جذابیت‌های طبیعی، تاریخی و فرهنگی به‌عنوان عوامل اقتصادی و اجتماعی دارای اهمیت هستند.

عوامل طبیعی مانند خشکسالی، آفات و امراض، گردوغبار و گرمای زیاد هوا و عوامل انسانی که شامل فعالیت‌های کشاورزی، بهره‌برداری بی‌رویه از منابع آب، محصولات فرعی و چوب، آتش‌سوزی، چرای مفرط دام، عبور راه‌های ارتباطی و زغال‌گیری و ... این سال‌ها جنگل‌های زاگرس بالأخص بلوط‌ها را آزرده‌خاطر کرده است.

بنا به گفته دوستداران منابع طبیعی مهم‌ترین عامل اصلی تخریب جنگل‌های زاگرس و استان انسانی است که با تجاوز به حریم، قطع درختان و آتش زدن برای انجام فعالیت‌های کشاورزی به‌منظور تامین معیشت خانوارهای حاشیه‌نشین عرصه‌های جنگلی زنگ خطر جدی را به صدا در آورده است.

قطع درختان و قاچاق چوب، تهدیدکننده جنگل‌های زاگرس

آرش دریک، دکترای جنگل‌شناسی و اکولوژی جنگل دراین‌باره گفت: سهم سرانه هر ایرانی از جنگل کمتر از دو دهم هکتار یعنی یک‌چهارم سرانه جهانی است و بنابراین لازم است توجه ما به حفظ رویشگاه‌های جنگلی کشور نیز چهار برابر توجه جهانی باشد.

وی افزود: تخریب جنگل‌ها علاوه ‌بر مشکلاتی که برای اکوسیستم‌ها و تنوع زیستی ایجاد می‌کند باعث وقوع و تشدید اثرات ‌پدیده‌هایی از جمله سیل می‌شوند. اکثر سیلاب‌هایی که طی سال‌های اخیر در برخی مناطق کشور رخ داد نیز ناشی از تخریب منابع طبیعی و بخصوص جنگل‌ها بود.

دریک در ادامه گفت: جنگل‌های زاگرس از رویشگاه‌های جنگلی مهم کشور بوده که مساحت آن حدود ۵ میلیون هکتار برآورد شده و بزرگ‌ترین رویشگاه جنگلی کشور محسوب می‌شود و گونه غالب آن بلوط ایرانی است.

وی ادامه داد: جنگل‌های زاگرس ناحیه رویشی مهمی است، چراکه بیشتر رودهای پرآب کشور از کوه‌های زاگرس سرچشمه می‌گیرد و ۴۰ درصد سطح جنگل‌های ایران را شامل می‌شود.

تغییرات اکولوژیک اکوسیستم جنگلی زاگرس را تحت تأثیر قرار داده است

دریک با بیان اینکه تغییرات شرایط اکولوژیک و چالش‌های متعدد ‌پیش‌آمده طی سال‌های اخیر، اکوسیستم جنگلی در زاگرس را تحت تأثیر قرار داده و اثرات تجمعی ناشی از حضور و گستردگی برخی عوامل طبیعی و غیرطبیعی مشکلات جدی در غرب کشور ایجاد کرده است، خاطرنشان کرد: بخش مهمی از این دگرگونی‌ها ناشی از تغییرات اقلیمی است.

وی بیان کرد: عوامل طبیعی دیگری از جمله خشکسالی و ریزگردها نیز در این زمینه نقش داشته‌اند.  همچنین عوامل غیرطبیعی (انسانی) متعددی از جمله زراعت زیراشکوب و تغییر کاربری اراضی، چرای بی‌رویه دام به‌واسطه حضور دام مازاد در جنگل‌ها و مراتع، فعالیت‌های عمرانی نظیر راه‌سازی و عبور خطوط لوله نفت و گاز و همچنین آتش‌سوزی‌های عمدی و غیرعمدی و هجوم آفات و بیماری‌ها این رویشگاه‌های جنگلی مهم را تهدید می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه قطع درختان و قاچاق چوب نیز یکی از معضلات تهدیدکننده جنگل‌های زاگرس است، تصریح کرد: اکثر مردم در حاشیه روستاها و جنگل‌ها بیکار شده‌اند و مشکلات معیشتی مهم‌ترین دلیلی است که باعث می‌شود مردم درختان را قطع و به زغال تبدیل کنند و سپس برای کسب درآمد و امرارمعاش آن را بفروشند.

این دکترای جنگل‌شناسی و اکولوژی جنگل در ادامه ضمن تأکید بر اینکه حساب افراد سودجویی که دست به قطع درختان می‌زنند با سایر مردمی که به لحاظ معیشتی در مضیقه هستند جدا است، اظهار کرد: در چنین شرایطی هرقدر درباره میزان اهمیت منابع طبیعی به مردم گفته شود اثر چندانی نخواهد داشت چراکه مردم منطقه، درآمدزایی از طریق این منابع طبیعی را ساده‌ترین راه‌حل برای امرارمعاش خود می‌دانند.

دریک با بیان اینکه وظیفه سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری حفظ، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی از جنگل‌ها است، گفت: این نهاد با توجه به شرایط، امکانات و نیروی انسانی که در دسترس دارد به‌تنهایی نمی‌تواند این وظایف را به‌صورت مطلوبی انجام دهد و نیازمند یاری سایر دستگاه‌ها به‌ویژه در بحث‌هایی مانند اطفای حریق در جنگل‌ها و مراتع است.

وی افزود: آنچه اهمیت زیادی دارد ضرورت همکاری دستگاه‌ها درزمینهٔ تدوین برنامه‌های ‌پیشگیری و حفاظت برنامه‌های احیای جنگل‌ها بوده که لازمه اجرای مناسب آن تدوین این برنامه‌ها با کمک جوامع محلی و مشارکت مردم منطقه است تا بتوانیم ‌ضمن بهره‌برداری و توسعه ‌پایدار در بخش جنگل‌ها از این منابع باارزش نیز حفاظت کنیم.

تخریب جنگل‌های زاگرس و زنگ خطر نابودی گونه‌های جانوری

مهرداد فتحی بیرانوند، مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان در این باره به ایسنا گفت: بیش از یک میلیون هکتار جنگل‌های زاگرس در معرض خشکیدگی هستند.

وی اظهار کرد: جنگل‌های غالب منطقه زاگرس بلوط هستند و کارکردهای متفاوتی مانند تولید اکسیژن، جلوگیری از فرسایش خاک، مسایل اقتصادی و ... دارند.

فتحی تصریح کرد: یکی از کارکردهای جنگل‌های زاگرس حفظ زیستگاه گونه‌های مختلف جانوری در غرب کشور مثل استان لرستان بوده و قطعا یک ارتباط مستقیم می‌تواند بین از بین رفتن جنگل و نابودی زیستگاه گونه‌های جانوری وجود داشته باشد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان خاطرنشان کرد: در حال حاضر بخش زیادی از مساحت جنگل‌های زاگرس در حال خشکیدگی است.

وی افزود: از شش میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار جنگل‌های زاگرس حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار در معرض خشکیدگی است که متاسفانه از یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار ۶۰۰ هزار هکتار آن در لرستان است.

فتحی بیرانوند اضافه کرد: به همین دلیل زنگ خطر نابودی برای باقی گونه‌های جانوری می‌تواند داشته باشد و اگر فکری برای احیاء و رفع خطراتی مثل بیماری‌ها و آفات که جنگل‌های زاگرس را تهدید می‌کنند  نشود قطعا می‌تواند نابودی گونه‌های جانوری و تنوع زیستی را به همراه داشته باشد.

چوب بلوط به عنوان سوخت در تمام بخش‌های زاگرس رایج است

دکتر رحیم ملک‌نیا، دانشیار دانشگاه لرستان نیز در این باره گفت: چوب بلوط به عنوان سوخت و چه به عنوان استفاده در سطح خانوار تقریبا در تمام بخش‌های زاگرس رایج است هرچقدر به منطقه دسترسی سخت‌تر و فاصله آن تا مراکزی که بتوان سوخت‌های جایگزین تهیه شود بیشتر و به طورکلی هزینه دسترسی به سوخت جایگزین بیشتر باشد این وابستگی به چوب بلوط بیشتر می‌شود.

ذائقه و نیازها برای پخت و پز کماکان مصرف چوب بلوط است

وی با بیان اینکه در برخی مناطق، روستاها گازکشی شدند و این مساله به عنوان نیاز اولیه حل شده هرچند که ذائقه و نیازها برای پخت و پز کماکان مصرف چوب بلوط است، عنوان کرد: حتی در مناطقی که دسترسی به گاز لوله‌کشی وجود دارد به خاطر ذائقه و پخت و پز نان و آشپزی مصرف سوخت هیزم را داریم.

عضو هیات علمی گروه آموزشی مهندسی منابع طبیعی جنگلداری دانشگاه لرستان اضافه کرد: چنانچه در روستاها گازکشی نباشد یا کپسول‌های گاز با هزینه‌های مناسب در اختیار روستائیان قرار داده نشود صددرصد افزایش مصرف هیزم را به عنوان سوخت خواهیم داشت.

ملک‌نیا بیان کرد: در برخی جاها گازکشی نیست و فاصله دسترسی به سوخت جایگزین زیاد است و باید تدبیر اندیشیده شود که مردم با هزینه‌های پایین‌تر دسترسی به سوخت جایگزین پیدا کنند.

یکی از دلایل وابستگی مردم به جنگل، تامین سوخت است

وی افزود: وقتی صحبت از حفاظت می‌شود تنها به معنای این نیست که نهال‌کاری کنیم  بلکه بخشی از حفاظت از جنگل‌ها به صورت غیرمستقیم و با کاهش وابستگی مردم به جنگل صورت می‌گیرد، چرا که یکی دلایل وابستگی مردم به جنگل تامین سوخت است.

ملک‌نیا اظهار کرد: گازکشی وابستگی اهالی را به جنگل قطع نمی‌کند و استفاده از گاز را به ۲۵ درصد رسانده درحالیکه در جاهایی که از گاز برخوردار نیست بخش زیادی از سوخت بخاطر هزینه سوخت‌های جایگزین از جنگل تامین می‌شود که باید فکری اندیشید که این فراتر از توان سازمان جنگل‌هاست و باید یک اراده سازمانی و فرابخشی وجود داشته باشد تا این مساله را در راستای حفاظت از جنگل‌ها حل کنند.

حفظ جنگل‌ها در گرو گازرسانی به روستاهاست

در این باره سیدحمیدرضا کاظمی نماینده مردم پلدختر و معمولان در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: چهار سال پیش، نامه‌ای به وزیر نفت دولت گذشته ارسال و درخواست کردیم که با توجه به کوهستانی و جنگلی بودن لرستان به خصوص شهرستان پلدختر توقع و انتظار ما این است که حفاظت از جنگل‌ها و مراتع و کشور با توسعه گاز رسانی در دستور کار وزارت قرار گیرد.

وی بیان کرد: در حال حاضر سازمان جنگل‌ها و در استان‌ها، ادارات کل منابع طبیعی تعداد محدودی از افراد را برای حفاظت از جنگل‌ها در  یک استان در نظر گرفتند که برای این مهم کافی نیستند.

نماینده مردم پلدختر و معمولان در مجلس شورای اسلامی گفت: چنانچه گازکشی را توسعه ندهیم در مناطق روستایی، عشایری و مناطق صعب‌العبور وجنگلی مردم راهی غیر از قطع درختان و استفاده از هیزم برای سوخت و گرمایش ندارند.

کاظمی افزود: چنانچه گازرسانی به مناطق جنگلی و اهالی روستاها صورت گیرد خود مردم محافظ جنگل‌ها و بلوط خواهند بود.

وی با بیان اینکه در راستای توسعه گازرسانی دستورات خوبی داده شده، بیان کرد: در حال حاضر گازرسانی به مناطق بن‌لار، زیودار زورانتل و افرینه انجام شده است.

نماینده مردم پلدختر و معمولان در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: چنانچه کار گازرسانی در داخل روستاها انجام شود این موضوع می‌تواند کمک شایانی به معیشت اهالی روستاها داشته باشد و سبب رفاه آسایش آنها شود.

کاظمی عنوان کرد: در استان با سرعت عملیات گازرسانی در حال انجام است و البته باید فشار را بیشتر کنیم تا مردم از این نعمت خدادادی برخوردار شوند.

نماینده مردم پلدختر و معمولان در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: چنانچه مردم از نعمت گاز بهره مند شوند با فرهنگ سازی، خود آنان از قطع درختان جلوگیری می‌کنند.

قاچاق چوب به صورت مافیایی و سازمان یافته در زاگرس وجود ندارد

همچنین دکتر فرزاد ویسانلو دکترای تخصصی مهندسی منابع طبیعی با بیان اینکه قسمت اعظم موضوع قاچاق چوب در زاگرس به داستان تولید هیزم بر می‌گردد در خصوص قاچاق چوب اظهار کرد: وقتی در مورد قاچاق چوب صحبت می‌شود این مهم بیشتر در جنگل‌های شمال اتفاق می‌افتد تا زاگرس؛ یعنی قاچاق چوب به معنای مافیایی آن و اینکه افرادی به صورت سازمان یافته و با برنامه‌ریزی، مخفیانه به جنگل‌ها مراجعه و به برش درختان به صورت غیرقانونی می‌پردازند.

وی  با بیان اینکه درختانی که قاچاق می‌شوند فاقد مهر مخصوص سازمان جنگل‌هاست، ادامه داد: این افراد با ترفندهای زیادی از گلوگاه قرنطینه‌ای چوب در شمال و غرب کشور عبور می‌کنند.

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد گفت: قاچاق چوب به صورت مافیایی و سازمان یافته در زاگرس وجود ندارد اما یک سری افراد هستند که زغال و هیزم را به صورت غیرقانونی و قاچاقی تولید می‌کنند.

وی اضافه کرد: قاچاق چوب به معنای صنعتی در جنگل‌های زاگرس نسبت به جنگل‌های هیرکانی کمتر است.

این دکترای تخصصی مهندسی منابع طبیعی افزود: بیشتر اهالی محلی که نوعی مافیای کوچک هستند برای زغال‌گیری و تهیه سوخت برای مراسم عزا و عروسی و پخت و پز روزانه اقدام به قطع درختان بنه، بلوط و بادام می‌کنند.

افزایش زغال‌گیری و قطع درختان در زاگرس با گرانی قیمت سوخت

ویسانلو بیان کرد: البته با افزایش قیمت سوخت (گازوئیل و نفت) در دولت نهم اقبال اهالی مناطق جنگلی به تولید هیزم و قطع درختان بیشتر شد.

 وی ادامه داد: درست کردن هیزم سبب شد که موضوع زغال‌گیری و قطع درختان در زاگرس افزایش پیدا کند.

ویسانلو تصریح کرد: قاچاق چوب در زاگرس در همین محدوده زغالگیری خلاصه می‌شود که می‌توان با آموزش اهالی مناطق جنگلی و تامین سوخت آنها، قطع درختان بلوط را به حداقل رساند.

توقف زادآوری بلوط در زاگرس زمینه را برای بیابان‌های زاگرسی فراهم می‌کند

دکتر محسن ارسلانی پژوهشگر دیرینه اقلیم‌شناسی دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ، آلمان در این باره گفت: توقف زادآوری درختان بلوط در زاگرس زمینه را برای تشکیل بیابان‌های زاگرسی فراهم می‌کند.

وی در خصوص تغییر اقلیم در زاگرس و تاثیر آن بر سلامت جنگل‌های بلوط بیان کرد: تغییرات اقلیم در دنیا در حال انجام است.

او با اشاره به نوسانات فصلی دمای حداقل و حداکثر در زاگرس گفت: براساس نمودارهای احصا شده، دمای زمستانه و تابستانه در زاگرس در حال افزایش بوده و لرستان نیز از این موضوع مستثنی نبوده است.

این پژوهشگر دیرینه اقلیم‌شناسی دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ، آلمان گفت: در چند دهه اخیر براساس داده ایستگاه‌های هواشناسی،  شاهد روند کاهشی بارش در زاگرس بوده‌ایم.

ارسلانی با بیان اینکه خشکسالی‌های شدیدی در زاگرس رخ داده است، بیان کرد: پوشش و بارش در زاگرس وابسته به بادهای غربی و مدیترانه‌ای که رطوبت را به این منطقه می‌آورد و هرگاه دچار خشکسالی شدید شدیم پوشش گیاهی و معیشت آسیب دیده است.

وی با بیان اینکه پس از وقوع برخی خشکسالی‌های شدید در زاگرس سال بعد شاهد ترسالی شدید نیز بوده‌ایم، افزود: زمانی که در طی یک سال خشکسالی پوشش تضعیف و فقیر می‌شود و در سال بعد ترسالی شدید منجر به فرسایش بیشتر خاک در عرصه‌های فاقد پوشش مناسب می‌شود.

دما در لرستان با یک روند بسیار صعودی مواجه است

این پژوهشگر دیرینه اقلیم‌شناسی دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ، آلمان با اشاره به اینکه  دما در استان لرستان با یک روند بسیار صعودی مواجه است، گفت:  در سال آبی ۹۸-۱۳۹۷  لرستان با ۱۱۵۷ میلی متر بارش، پرباران ترین استان کشور بوده است و در سال ۹۹- ۱۴۰۰ با یک ابرخشکسالی مواجه است.

ارسلانی با اشاره به رخدادهای سیل لرستان در سال های ۹۸-۱۳۹۷، گفت: در فاصله دو ماه، سه سیل خطرناک رخ داده است و خرم‌رود طغیان کرده و میزان بارش در آن طی یک شبانه روز ۵۲ میلی‌متر گزارش شده است که در اقلیم شناسی زمانی که بارش در ۲۴ ساعت بیش از ۳۰ میلی‌متر باشد، می‌گوییم بارش سنگین بوده و حوضه توان نگهداری آن را نداشته است.

وی با اشاره به سیل پنجم فروردین ۹۸ اظهار کرد: میزان بارش در ۲۴ ساعت، ۷۸ میلی‌متر بوده است و باز منجر به طغیان رودخانه‌های و سرشاخه‌های کشکان و کرخه شده است.

این پژوهشگر دیرینه اقلیم‌شناسی دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ، آلمان گفت: میزان بارش ایستگاه هواشناسی خرم‌آباد در سیل ۱۲ فروردین ۹۸، که خسارت زیادی را به معمولان و پلدختر وارد کرده ۱۰۷ میلی‌متر بارندگی بوده است که تمام این بارش‌ها باید در دوره‌های برگشت ۳۰ساله، ۱۰۰ ساله و ۱۵۰ ساله اتفاق بیفتد در حالیکه این مهم در یک باره سه ماهه رخ داده و فراوانی و شدت این بارندگی‌ها وقوع تغییر اقلیم در زاگرس نشان می‌دهد.

هر اندازه دما در زاگرس افزایش یابد رویش درختان بلوط با چالش مواجه می‌شود

ارسلانی با بیان اینکه هر اندازه دما در زاگرس افزایش یابد رویش درختان بلوط با چالش مواجه می‌شود،  اظهار کرد: تاثیر بارش در ماه‌های قبل از رویش بسیار چشمگیر است و کسانی که مدیریت حوضه‌های آبخیز را در زاگرس دارند و به دنبال احیای جنگل‌های بلوط هستند باید در حفظ و نگهداری رطوبت در ماه‌های قبل از رویش درختان بلوط سرمایه‌گذاری کنند و برنامه‌های اجرایی حول نگهداری آب در حوضه سبب افزایش رطوبت خاک می‌شود.

وی  با بیان اینکه خاک کم عمق و تکامل نیافته سبب تشدید حساسیت پذیری گونه‌های جنگلی می‌شود  و واکنش به نوسانات اقلیمی شدید می‌شود، عنوان کرد: هنگامیکه نوسانات اقلیمی افزایش می‌شود  و  از آستانه‌ای رویشی درختان عبور می‌کند منجر به مرگ اکولوژیک آنان می‌شود.

افزایش دمای فصلی سبب گسترش فعالیت پاتوژن قارچ ها و شیوع آفات همزاد بلوط در زاگرس می‌شود

این پژوهشگر دیرینه اقلیم‌شناسی دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ، آلمان تاکید کرد: همزمان با افزایش دمای فصلی و  کاهش بارش، شاهد گسترش فعالیت پاتوژن قارچ ها و شیوع آفات همزاد بلوط در زاگرس هستیم.

ارسلانی گفت: با تغییر شدت بارش و فراوانی آنها در زاگرس شاهد دخالت‌های انسانی در زاگرس هستیم و ضرورت دارد برنامه‌هایی در راستای حفظ و تقویت پوشش خاک، افزایش کربن خاک در زاگرس به آن توجه و اهتمام ویژه شود.

وی بیان کرد:  تشدید اثرات تغییر اقلیم توسط فعالیت های انسانی سبب تشدید ناپایداری حوضه های آبخیز در زاگرس شده است.

زمان تمرکز وقوع سیلاب‌ها در زاگرس کاهش یافته است

این پژوهشگر دیرینه اقلیم‌شناسی دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ، آلمان گفت: به دلیل فقر پوشش گیاهی و لخت شدن خاک عرصه‌های مرتعی و جنگلی، زمان تمرکز وقوع سیلاب‌ها در زاگرس کاهش یافته و با وقوع یک بارش سبک و نیمه سنگین شاهد فرسایش شدید خاک حتی در عرصه‌های جنگلی هستیم.

ارسلانی با اشاره به اینکه تشدید اثرات تغییر اقلیم توسط فعالیت‌های انسانی سبب تشدید ناپایداری حوضه‌های آبخیز می‌شود، گفت: کشاورزی دیم درعرصه‌های جنگلی و به دنبال آن تشدید فرسایش خاک را شاهدیم.

وی بیان کرد: رویشگاه بلوط زاگرس دارای کارکرد حفاظتی بوده و با تخریب آن نه تنها منابع آب و خاک زاگرس با بحران مواجه خواهند شد بلکه آسیب پذیری مناطق خشک مجاور آن نیز تشدید می شود.

توقف زادآوری درختان بلوط در زاگرس زمینه را برای تشکیل بیابان‌های زاگرسی فراهم می‌کند

این پژوهشگر دیرینه اقلیم‌شناسی دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ، آلمان با بیان اینکه رویش گونه‌های درختی بلوط زاگرس به بارش ماه‌های قبل از شروع فصل رویش وابستگی بالایی دارد بنابراین اجرای طرح‌هایی که منجر به حفظ حداکثر رطوبت خاک شود برای احیای این جنگل‌ها بسیار ضروریست، تصریح کرد: حذف پوشش گیاهی و افزایش عرصه‌های خالی از درخت، منجر به تشدید اثرات منفی دما در فصل خشک می‌شود، علاوه بر این توقف زادآوری درختان بلوط در زاگرس زمینه را برای تشکیل بیابان‌های زاگرسی فراهم می‌کند.

ارسلانی اظهار کرد: با توجه به تغییر نوع بارش‌ها در زاگرس و وضعیت توپوگرافی آن، اجرای طرح های عملیاتی که منجر به تقویت پوشش گیاهی شود برای کاهش زمان تمرکز سیلاب‌ها و افزایش نفوذپذیری خاک بسیار ضروریست.

احیاء و بازسازی بیش از ۲۲۰۰ هکتار از جنگل‌های لرستان

شیرزاد نجفی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان نیز از آغاز عملیات اجرایی احیاء و بازسازی بیش از ۲۲۰۰ هکتار از جنگل‌های استان خبر داد و افزود: پویش مردمی جنگلکاری با بذر در ۱۱ استان زاگرس‌نشین و ۷۷ شهر به طور همزمان برگزار شد؛  همچنین این مراسم در ۱۱ نقطه جنگلی لرستان به منظور احیای جنگل‌های زاگرس برگزار شد.

وی افزود: عملیات اجرایی احیاء و بازسازی بیش از ۲۲۰۰ هکتار از جنگل‌های زاگرس با کاشت گونه‌های جنگلی و نهال‌های مناسب انجام می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان اضافه کرد: میزان بارندگی در نقاط جنگلی مدنظر این پویش باید بیش از ۳۰۰ میلی‌متر باشد که خوشبختانه استان در این خصوص مشکل خاصی ندارد.

وی با بیان اینکه مناطقی که جنگل‌کاری در آن صورت می‌گیرد باید دارای ۵۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا باشد، عنوان کرد: علاوه بر این کاشت گونه‌های مرغوب و مناسب نیازمند نگهداری و مراقبت هستند به همین دلیل نقاط شناسایی‌شده دارای طرح و نگهبان هستند.

نجفی با تاکید به اینکه نهال به اندازه کافی در سطح استان تولید شده است، تصریح کرد: در ۸ نهالستان استان بیش ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار اصله نهال آماده کشت تولید شده است.

وی در پایان گفت: این پویش تا هفته منابع طبیعی با مشارکت مردم، انجمن‌های زیست‌محیطی و جوامع محلی ادامه دارد و امیدوار هستیم بتوانیم جشن کاشت دو هزار و ۲۰۰ هکتار احیاء و بازسازی اراضی جنگلی را در استان برگزار کنیم.

جنگل‌های بلوط یک برند در زاگرس و لرستان به شمار می‌آید

احمد دالوند معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان نیز گفت: جنگل‌های بلوط یک برند در زاگرس و لرستان به شمار می‌آید اما متاسفانه ظرف سال‌های گذشته با مشکلاتی از جمله زوال مواجه شده‌اند.

وی افزود: با توجه به اهمیت حفظ و احیای جنگل‌های بلوط در سفر رییس جمهور موضوع حفاظت و مقابله با زوال بلوط در قالب یک پروژه تعریف شده است که مصوب می‌شود.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان اضافه کرد: برای پروژه‌ای که مطرح شد بیست میلیارد تومان پیشنهاد شده است.

وی با بیان اینکه نگهداری وضع موجود و افزایش جنگل‌ها را در رویکرد و مدیریت جدید دنبال می‌کنیم، گفت: یکی از برنامه‌های ما ایجاد فضای سبز در حاشیه شهرها با مشارکت شهرداری و جهاد کشاورزی است.

این مسئول ادامه داد: با ایجاد کمربند سبز و درختکاری در حاشیه شهرها از ساخت و سازهای غیر مجاز هم جلوگیری می‌شود.

این معاون استانداری لرستان با تاکید به ضرورت احیای جنگل‌ها و افزایش سرانه فضای سبز استان، گفت: مسئولان مربوطه اجازه تعرض به اراضی ملی را ندهند.

وی گفت: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان هر چه سریع‌تر برنامه‌های خود را جهت احیاء و بازسازی جنگل‌های استان ارائه دهد.

دالوند اضافه کرد: متاسفانه به طور مکرر در حواشی شهرها شاهد تعرض به اراضی ملی و جنگلی هستیم و ساخت‌وسازهای غیرمجاز ایجاد می‌شود.

به گزارش رویداد ایران به نقل از ایسنا، با افزایش سطح آگاهی و درک صحیح و دانش عمومی مردم در رابطه با اهمیت منابع طبیعی می‌توان گام بزرگی در راه نجات جنگل‌های زاگرس برداشت.


امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو