hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > خبرها > بهبود وضع مسکن و سرانه‌های عمومی قم در انتظار سفر هیات دولت

بهبود وضع مسکن و سرانه‌های عمومی قم در انتظار سفر هیات دولت

شهروندان در آستانه سفر رییس جمهور و هیات همراه بیش از هر زمان دیگری چشم انتظار حمایت‌های همه‌جانبه دولت برای رفع مشکلات پیش‌روی و سرعت یافتن روند پیشرفت استان به ویژه در بخش مسکن، افزایش سرانه های عمومی و حل معضل فرودگاه، مونوریل و راه اندازی قطار شهری هستند.

به گزارش ایرنا، قرارگرفتن ۳۱۵ هکتار از بافت فرسوده قم در دل بافت تاریخی قم نوسازی و ساماندهی بخش قابل توجهی از محدوده زندگی مردم قم را قفل یا بشدت دشوار کرده است؛ کارشناسان و مدیران شهری معتقدند که مبنای شورای عالی شهرسازی و معماری کشور از تعیین محدوده بافت تاریخی قم عکس هوایی مربوط به دهه ۳۰ شمسی است که با واقعیت های شهر قم فاصله زیادی دارد و لازم است برای توسعه بافت های فرسوده و ناکارآمد، محدوده بافت تاریخی قم بر مبنای واقعیت های موجود مورد بازبینی قرار بگیرد و اماکن تاریخی بصورت لکه ای و نقطه ای شناسایی شود تا امکان ساماندهی و بهسازی بافت های مسکونی و غیرتاریخی ۳۱۵ هکتار از هسته مرکزی شهر فراهم شود.

**سکونت ۶۰ درصد قمی‌ها در بافت‌های فرسوده

‌گفتنی است شهر قم دارای یک هزار و ۵۸۰ هکتار بافت فرسوده است که حدود ۳۱۵ هکتار از آن بافت تاریخی است و به گفته مسوولان، از محدود قانونی ۱۳ هزار هکتار قم، حدود چهار هزار هکتار آن شاخصه‌های بافت فرسوده را دارد و بیش از ۶۰ درصد جمعیت شهر قم در این چهار هزار هکتار سکونت دارند.

بافت فرسوده قم در شش منطقه شهری متمرکز است و تنها منطقه هشت و بخش‌هایی از منطقه چهار حجم بافت فرسوده اندک است. نوع کالبد، ریزدانگی، قدمت بالای ساختمان‌ها و موضوع ایمنی آن‌ها مسئله‌ای است که بافت فرسوده قم از آن رنج می‌دهد. بالاترین مساحت منازل در بافت فرسوده قم ۲۰۰ مترمربع است و بیشتر مساحت‌های عرصه نیز زیر ۲۰۰ مترمربع است.

به گفته کارشناسان، کمبود زیرساخت‌های شهری همانند فضای سبز و کاربری‌های فرهنگی و ورزشی نیز از دیگر مشکلات شهروندان قمی ساکن در بافت فرسوده است.محدودیت ارتفاع، نبود سیاست‌های تشویقی مؤثر در سطح کلان کشور با توجه به مشکلات اقتصادی افراد ساکن در بافت فرسوده‌ها، سبب شده تا کمتر شاهد بازآفرینی شهری و رونق در بافت فرسوده باشیم.

هم اکنون کالبد منازل بافت فرسوده قم رو به تخریب است و در پی آن نیز جمعیت ساکن در آن بدون اینکه تمایلی برای بازآفرینی داشته باشند از محلات اصیل و بومی به محلات تازه ساخت مهاجرت می می کنند. در این زمینه نیازمند تدبیر در سطح کلان مدیریت استان و چاره‌اندیشی برای رفع مشکلات موجود هستیم.

** افزایش ظرفیت تولید مسکن

افزایش ظرفیت تولید مسکن با الحاق اراضی در نزدیکی بافت های مسکونی به حریم شهری از دیگر درخواست های مهم و حیاتی شهروندان و مردم قم از دولت سیزدهم است؛ به گفته کارشناسان جمعیت قم بعد از انقلاب اسلامی ۸ برابر شده و از طرفی موقعیت جغرافیایی قم بدون هموار بودن زمین آن مشکل و دردسر شهرهای کوهستانی را در ایجاد زیرساخت های تولید مسکن را ندارد و قمی ها امید دارند در دولت جدید زمینه مساعدی برای خانه دار شدن جوانان و اقشار مستضعف جامعه ایجاد شود.

حجم بالای سکونتگاه های غیررسمی، بافت های فرسوده و خانه های احداث شده در زیر دکل های فشار برق قوی از معضلات شهروندان قمی است، از سالهای گذشته بر ساماندهی بافت های فرسوده شهری اراضی ۴۸ هکتاری و خانه های در حریم دکل نیز اراضی ۳۲ هکتاری پردیسان بعنوان پشتیبان در نظر گرفته شده که با گذشت چند دهه از آن هنوز هیچ گونه زیرساخت یا اقدامی جهت آماده سازی آنها انجام نشده و همین مشکل سبب شده تا مردم این مناطق در فرسودگی و عوارض جبران ناپذیر تشعشعات دکل های برق گذران زندگی کنند.

مردم قم و به ویژه ساکنان این مناطق از شهر امید دارند تا در سفر رییس جمهوری به استان قم معضل و مشکل نامشخص آماده سازی و انتقال خانه های در حریم دکل و بافت های فرسوده به اراضی شهرک پردیسان حل شود و بارقه امیدی در دل مردم این مناطق که نوعا از اقشار ضعیف جامعه هستند، روشن گردد.

**انتظار بی پایان قمی‌ها برای فرودگاه و مترو

طبق آمار و ارقام استانی، قم به دلیل جایگاه علمی و مذهبی سالانه پذیرای حدوده ۲۵ میلیون زائر و گردشگر است که ۵ میلیون نفر از آنها را گردشگران خارجی تشکیل می هند. ظرفیت بالای گردشگری مذهبی قم سبب شده تا پیش از ۵۰ درصد از اقتصاد استان بر محور خدمات تعریف شود. در این بین بهره برداری از فرودگاه می تواند به نقطه عطفی در وضعیت اقتصادی و رونق بیشتر کسب و کار و همچنین افزایش سفر زائران و گردشگران به این استان منتهی شود اما با وجود گذشت ۱۱ سال از کلنگ زنی این طرح کلان به دلیل مشکلات حقوقی پیش آمده در مسیر احداث این پروژه عملا پیشرفتی در آن حاصل نشده است.

هرچند به گفته مسوولان استانی حکم خلع ید سرمایه گذار فرودگاه قم متوقف شده و در مسیر اعطای موافقت نامه اصولی قرار دارد اما آن چیزی که کام مردم استان را شیرین می کند خبر بهره برداری از این پروژه مهم در آینده ای نزدیک است که بدون حمایت و قرارگرفتن در بین پروژه های اولویت دار ملی، همچنان در گیر و دار مشکلات اقتصادی خاک خواهد خورد.

تفاهم‌نامه ساخت فرودگاه و دهکده گردشگری طرلاب در منطقه سلفچگان قم آذرماه ۸۹ بین شرکت ارم کیش و استانداری قم منعقد و عملیات اجرایی این فرودگاه نیز در بهمن‌ماه همان سال آغاز شد. این فرودگاه که در جاده قم - سلفچگان واقع‌شده، از شهر قم تقریباً ۲۵ کیلومتر و از فرودگاه امام خمینی (ره) تهران ۱۲۵ کیلومتر فاصله دارد.

فرودگاه، هندلینگ خدمات هوایی و فرودگاهی، توقفگاه هواپیما (اپرون)، آشیانه پرواز، برج مراقبت پرواز، ساختمان رادار، آشیانه نگهداری و تعمیر هواپیما، هواشناسی، آتش‌نشانی، هتل‌های سه تا پنج ستاره و همچنین پیش‌بینی ساخت مراکز توریستی درمانی (ساخت مراکز درمانی) از جمله طرح‌های اصلی ساخت شهرک فرودگاهی در قم است.

در این میان مونوریل هم از طرح های بلاتکلیف شهری است که عنوان آینه دق پروژه های نیمه تمام را از آن خود کرده است،  ستون های بتنی که در بخشی از بلوار سردار سلیمانی پشت هم دیوار شده اند و هم اکنون مدیران و مسوولان استانی معتقدند که تکمیل آنها ۱۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار لازم دارد که تامین این رقم از عهده شهرداری و استان خارج است. انتظار مردم قم از دولت جدید این است که با توجه به نظرات کارشناسی پیرامون این طرح نیمه نسبت به تعیین تکلیف آن تصمیم نهایی را اتخاذ کند و این پروژه از وضعیت آزار دهنده کنونی با هر سرنوشتی که برای آن رقم خواهد خورد، خارج شود.


**تکیمل خطوط مترو

پروژه قطار شهری یکی از طرح های کلان در حال انجام شهر مقدس قم است که خط یک فاز نخست آن حدفاصل میدان کشاورز تا میدان مطهری در مراحل پایانی خود قرار دارد و می تواند بخشی از نیازهای شهروندان را برطرف کند. اما نکته مهم برای حل گره های ترافیکی و حرکت به سمت شهر انسان محور تکمیل سایر خطوط پرتردد متروی قم به ویژه خط میدان مطهری تا مسجد مقدس جمکران و ارتباط شهرک پردیسان با هسته مرکزی شهر است که در صورت تکمیل و راه اندازی بار زیادی از تردد خودروهای شخصی، ترافیک، آلودگی هوا و مصرف بالای انرژی و سوخت را بر دوش خواهد کشید. در این بین افزایش چندباره قیمت تجیهزات به خصوص واگن، امکان خرید آن را از مجموعه مدیریت شهری سلب کرده و لازم است تا برای راه اندازی قطار شهری کمک هایی از سوی نهاد دولت به استان قم صورت بگیرد تا این پروژه نیمه تمام نیز در یک زمان بندی مشخص به سرانجام برسد.

عبور از شهر خودرو محور و حرکت در مسیر شهر انسان محور نیز از درخواست های عمومی مردم قم از دولت سیزدهم است که شاه کلید و پیش شرط نخست آن توسعه ناوگان عمومی و افزایش سهم این ناوگان از فضای معابر و عبور و مرور است که در این بین قطار شهری و نوسازی اتوبوس های درون شهری از اهمیت ویژه تری برخودار است.

همچنین کمک و توجه دولت در احداث زیرساخت های لازم برای مسیرهای ایمن دوچرخه و افزایش پیاده راه های استاندارد برای سفرهای کوتاه شهری نیز از مطالبات جدی و همیشگی مردم قم از دولت است.

**درخواست قمی‌ها برای افزایش سرانه‌های فرهنگی و ورزشی

بسیاری از مردم قم در مباحث فرهنگی علاوه بر تاکید بر بهبود فرهنگ عمومی و کاهش برخی آسیب های اجتماعی، نسبت به توسعه و افزایش زیرساخت ها مانند سینما، کتابخانه، فرهنگسرا و مراکز فرهنگی جهت اجرای برنامه گروهی به ویژه در مناطق کم تر برخودار شهری تاکید دارند.

کمبود کتابخانه های مرجع و عمومی مانند منطقه نیروگاه به همراه بوستانهای شاخص تفریحی در مناطق شش و ۵ به همراه گره های کور ترافیکی در معابر شهری از دغدغه هایی است که شهروندان قمی با آنها روبه رو هستند و مردم این شهر از دولت سیزدهم انتظار دارند تا با پایش های میدانی نسبت به تصویب و جانمایی طرح های اولویت دار توجه و دقت نظر بیشتر بکار ببندد و در عدالت در توزیع سرانه های فرهنگی، اجتماعی و فرهنگی بیش از همیشه مورد توجه دولتمردان باشد.

** احداث یک ورزشگاه جدید و مدرن و تکمیل سالن ورزشی شهرک پردیسان

در حوزه ورزش نیز ورزشکاران و ورزش دوستان قمی احداث یک ورزشگاه مدرن و چندمجموعه در نزدیکی حریم شهری را در صدر خواسته های خود می دانند. احداث مجموعه های ورزشی ویژه بانوان با هدف رفع دغدغه دلسوزان فرهنگی نیز از مهمترین مطالبات مردم قم در حوزه ورزش از رییس جمهوری دولت سیزدهم است.

همچنین مجموعه ورزشی ۴۵۰۰ نفری امام رضا (ع) در منطقه پردیسان قراردارد که روند احداث آن بیش از ۱۰ سال پیش آغاز شده است و هم اکنون سازه های آن در تابش مستقیم آفتاب و سرمای سوزان فصل سرد سال در حال استهلاک است. با توجه به جمیت حدود ۲۰۰ هزار نفری پردیسان قم تکمیل و راه اندازی این پروژه نیمه تمام می تواند بخشی از شهروندان ساکن منطقه هشت شهر را تامین کند و از حجم بخشی از سفرهای درون شهری به هسته مرکزی شهر بکاهد.

این پروژه هم اکنون ۵۱ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. مساحت کل آن  ۱۸ هزار و ۷۱۵ متر مربع است که ۵ هزار و ۷۳۶ متر از آن به مساحت کل سالن ورزشی اختصاص یافته است. در این سالن ورزشی مدرن اتاق های مربوط به بازیکنان، داوران، سالن آماده سازی، دوپینگ، اتاق مربی،نمازخانه، اتاق جلسات، اتاق استراحت پرسنل وغیره جانمایی شده است.

استعدادهای ناب و بیشماری در محلات و گوشه و کنار شهر مقدس قم در رشته های ورزشی مختلف وجود دارد که به دلیل ضعف در زیرساخت ها و همچنین مشکلات ساختاری در شناسایی و پرورش استعدادها با گذشت از سنین نوجوانانی و ورود به دوره جوانانی به ورطه فراموشی سپرده می شوند. در مناطق کم‌تر برخودار و حاشیه نشین قم از نظر برخورداری از سرانه های ورزشی و سالن های بازی مجهز به ویژه در غیر از رشته ورزشی فوتسال بشدت دچار کمبود هستند و در صورتی که یک یا دو مجموعه ورزشی چند منظوره در محلات آسیب پذیر نیروگاه، آذر و شهرقائم و شاه ابراهیم احداث شود علاوه بر کاهش آسیب های اجتماعی و سالم سازی اوقات فراغت، شاهد شکوفایی استعدادها و افتخارآفرینی برای استان قم و در نتیجه افزایش حس هویت شهری و احساس تعلق به فرهنگ ملی و دینی خواهیم بود.

*تکمیل دو مرکز انتقال خون قم

به لطف حس نوع دوستی مردم قم اغلب ذخایر خونی این است در وضعیت اطمینان بخشی قرار داشته و علاوه بر نیاز درون استانی، پشتوانه های قابل اعتمادی نیز برای استانهای مجاور بوده است. طی سالهای گذشته برگزاری پویش های مختلف در کنار فرهنگ سازی نسبت به اهمیت اهدای فرآورده های خونی، وضعیت مطلوبی در استان وجود داشته است.

در حوزه انتقال خون و با توجه به نیازهای روزافزون به فرآورده های خونی و افزایش ضریب اطمینان جامعه هدف و سلامت عموم مردم، قمی ها از دولت سیزدهم درخواست دارند تا ضمن بهبود زیرساخت های کنونی دو مرکز انتقال خون موجود استان نسبت به تامین بودجه و آغاز عملیات عمرانی دو زمین در نظر گرفته شده جهت احداث مراکز جدید در شهرک پردیسان و بلوار پیامبر اعظم اقدام نماید.

همچنین تامین اتوبوس سیار انتقال خون جهت استفاده از تمام ظرفیت های موجود برای تامین اطمینان بخش ذخیره خون استان نیز از دغدغه های مهم استان در این بخش است./

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو