دکتر مهدی رضایت در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه شیوع کرونا هم نقاط آسیبزا و محدودیتها و از سوی دیگر هم فرصتهایی را برای ما ایجاد کرد، افزود: محدودیتها به این جهت بود که مجموعهها به طور مرتب نمیتوانند فعال باشند، ضمن آنکه کمبودهایی در مواد ضد عفونی کننده و تولید ماسک داشتیم، ولی بعد از گذر از آن دوران سخت، توانستیم از آن فرصت به درستی استفاده کنیم.
وی تولید ماسک را نمونهای از این موفقیتها دانست و خاطر نشان کرد: در زمینه تولید ماسکهای نانویی نه تنها نیازهای کشور مرتفع شد، بلکه امروز به دنبال صادرات این محصول هستیم.
رضایت ادامه داد: علاوه بر آن تاکنون به بیش از ۱۵ فرمولاسیون مواد ضدعفونی کننده مبتنی بر نانو که برای ضد عفونی کننده سطوح و دست به کاربرده میشود، دست یافتیم که از این تعداد، ۱۰ مورد از مواد ضد عفونی کننده تولید شده در کشور مجوزهای لازم را دریافت کردهاند و اکنون به بازار عرضه شدهاند.
مدیر کارگروه توسعه منابع انسانی ستاد ویژه توسعه فناورینانو با اشاره به اقدامات انجام شده برای صادرات مواد ضد عفونی کننده حتی برای کشورهای اروپایی، اظهار کرد: در بخش دارویی و مکملها نیز فرصتی فراهم شد که برخی از شرکتها وارد تولید برخی از فرآوردههای نانویی که به عنوان مکمل در درمان کرونا موثر است، شدند.
رضایت از ورود شرکتها به تولید واکسنهای نانویی کرونا مبتنی بر mRNA خبر داد و افزود: بخش فرمولاسیون حداقل دو مورد از واکسنهای مبتنی بر mRNA بر پایه نانو فناوری است.
رئیس کمیته فناوری نانوی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه این دو واکسن کرونا مبتنی بر نانو فناوری در دو شرکت دانشبنیان در دست تولید قرار دارند، خاطر نشان کرد: پروندههای این محصول کامل نشده است و خوشبختانه این واکسنها آزمایشات پیش بالینی (تحقیق روی میمون) را به پایان رساندند و در حال تهیه مستندات برای دریافت مجوز هستند.
رضایت با تاکید بر اینکه این نسل از واکسنها با نسلهای فعلی واکسن کرونا که مبتنی بر ویروس غیر فعال (Inactivated) هستند، تفاوت جدی دارند، اضافه کرد: ولی در عین حال پلتفرم بسیار مهمی برای تولید بسیاری از داروها به غیر از واکسنها برای کشور محسوب میشوند.
وی با اشاره به کاربرد نانو در تولید واکسن کرونا، توضیح داد: بخش واکسنرسانی این نسل از واکسنها دارای اهمیت است و پروتئینی که وارد بدن میشود با استفاده از سیستم دارورسانی نانویی با کمترین عارضه وارد بدن خواهد شد.
رضایت تصریح کرد: این دو واکسن در سازمان غذا و دارو دارای پرونده هستند و یکی از موارد مستندات آزمایشات پیش بالینی خود را که تا مرحله آزمایش بر روی میمون بوده، عرضه کرده است و واکسن دوم فاز آزمایشات پیش بالینی آن در حال انجام است. به طور کلی این دو واکسن نیاز است تا CTD (پرونده جامع دارویی) را تکمیل کرده و به سازمان غذا دارو تحویل دهند تا بر اساس آن مجوز آزمایشات بالینی را دریافت کنند.
به گفته وی، این اقدام به آن معنی است که کشور در مرزهای دانش تولید واکسن در حال حرکت است.
رضایت در خصوص تولید دارو در حوزه درمان کرونا با تاکید بر اینکه اجمال کلی بر آن است که دارویی که بتواند به عنوان داروی ضد کرونا به شمار برود، وجود ندارد؛ ولی برخی از داروها به عنوان مکمل و کمک کننده میتوانند در درمان این بیماری مؤثر باشند که در کشور آزمایشات کلینیکال ترایال این مکملها اجرایی شده است و نتایج آن نشان داد که این داروها به همراه سایر داروهایی که برای بیماران مبتلا به کرونا استفاده میشوند، میتوانند برای درمان این دسته از بیماران مؤثر باشند.