به گزارش رویداد ایران به نقل از ایسنا، سورنا ستاری در بازدید از نمایشگاه محصولات دانشبنیان منتخب صادراتی ایرانساخت در حوزه انرژی که با حضور محسن رضایی معاون اقتصادی رییسجمهوری صورت گرفت، با بیان اینکه شرکتهای دانشبنیان و خلاقی که محصول ایرانساخت با کیفیت تولید کنند، برای ورود به بازارهای صادراتی حمایت میشوند، ادامه داد: هرجایی که تعداد شرکتهای دانشبنیان کم است، تحریمها اثرگذارتر است. مثلا در حوزه کشاورزی که هنوز تعداد شرکتهای دانش بنیان ورود کرده به آن در حد قابل قبولی نیست، مشکلات بیشتری وجود دارد و این صنعت هنوز با فناوری و نوآوری کاملا عجین نشده که اقدامات بهسازی در این مسیر را آغاز کردهایم.
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری با اشاره به توانمندی شرکتهای دانشبنیان در حوزه بهینهسازی انرژی، گفت: علاوه بر توانمندی این شرکتها در صنایع بالادستی نفت، گاز و پتروشیمی از جمله تامین نیاز به کاتالیستها، تجهیزات سرچاهی و بسیاری از فناوریهای دیگر، امروز شرکتهای دانشبنیان توانستهاند عرصه مصرف انرژی را در سطح مصارف تجاری و خانگی با فناوریهای هوشمند و تجهیزات دانشبنیان و کم مصرف پیوند بزنند. فناوریها و ابزارهایی که توسعه عمومی آنها نیازمند فرهنگسازی از یک سو و ایجاد فضای تسهیل تولید و بازارسازی این محصولات از سوی دیگر است.
تکمیل زنجیره ارزش حوزه غذا با کمک شرکتهای دانشبنیان
ستاری با اشاره به در اولویت قرار داشتن تامین زنجیره ارزش و افزایش تابآوری فناورانه در حوزه کشاورزی و تامین غذا، افزود: البته در حوزه امنیت غذایی با ورود معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری طرحهایی در حال اجرا است؛ اما برای توسعه این حوزه نیازمند مشارکت بیشتر شرکتهای دانش بنیان و خلاقیتهای آنها هستیم. مثلا با ورود به حوزه تولید دانههای روغنی توانستیم بخشی از نیاز بازار داخلی را تامین کنیم.
ستاری همچنین با اشاره به در اولویت قرار داشتن تکمیل زنجیره ارزش مواد غذایی و امنیت غذایی، گفت: به طور مثال در حوزه مرغ لاین برنامه مفصلی داریم. در این حوزه جای کار بسیاری وجود دارد و باید با حمایت از شرکتهای دانشبنیان این زنجیره در داخل کشور تامین شود؛ چراکه سالیانه ۵/۳ میلیارد دلار واردات داریم که شرکتهای داخلی میتوانند سدی بر مسیر این ارزبری باشند، در حالی که توانمندی شرکت های دانش بنیان برای تولید این محصول و تامین بازار بالا است.
وی استفاده از محصولات تولید شده با فناوریهای پیشرفته را یکی از ضروریات در کشور دانست و افزود: باید به سمتی پیش برویم که این محصولات بتوانند بخش بزرگی از نیاز کشور را تامین کنند. محصولاتی که با اتکا به توان داخلی و با بومی سازی فناوریها تولید شدهند.
ارائه محصولات دانشبنیان و خلاق به بازار جهانی
پرویز کرمی، دبیر ستاد فناوریهای نرم و توسعه صنایع خلاق با اشاره به ایجاد مسیر صادراتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای محصولات ایرانساخت شرکتهای دانشبنیان و خلاق، گفت: خانههای نوآوری و صادرات فناوری ایرانساخت، ویترین محصولاتی هستند که به بازار تجاری راه یافته و از قابلیت ورود به بازارهای بینالمللی برخوردارند. این خانهها در کشورهای مختلفی مانند کنیا، روسیه، چین و سوریه راه اندازی شده است و بستری برای معرفی توانمندیهای شرکتهای دانشبنیان و خلاق ایرانساخت و نیز پیوند میان زیست بوم فناوری و نوآوری ایران با سایر کشورها است.
کرمی، از حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای صادرات محصولات دانشبنیان و خلاق ایرانساخت گفت و ادامه داد: کریدور توسعه صادرات و تبادل فناوری با هدف توسعه بازار صادراتی محصولات شرکتهای دانشبنیان از شرکتهای دانش بنیان و خلاقی که محصولاتشان به مرز صادرات میرسد، حمایت میکند. تمامی محصولات وقتی در این کریدور قرار میگیرند، از حمایت ۵۰ درصدی و در خرید داخل از تسهیلات لیزینگ، امکانات و تسهیلات مشاوره، بازارسازی و ورود به رویدادها و نمایشگاههای بینالمللی بهره مند میشوند.
توجه به اولویتهای راهبردی کشور در طرحهای کلان ملی فناوری
در بخش دیگری از این مراسم، سید محمد بهشتی، سرپرست معاونت نوآوری و تجاریسازی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با بیان این که یکی از بخشهای اولویت دار این معاونت، مرکز طرحهای کلان ملی فناوری است، ادامه داد: در این طرح ها، اولویتهای بالای کشور مانند سلامت، امنیت غذا، صنایع دارویی و بهداشتی، محیط زیست و انرژی مورد توجه و حمایت قرار گرفتهاند و نیازهای کشور در بخشهای یادشده، احصاء شده است.
بهشتی با اشاره به حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای اجرای این طرحها توسط بخش خصوصی، گفت: محوریت اصلی طرحهای کلان با شرکتهای خصوصی است و محصول تا رسیدن به آستانه تولید انبوه حمایت میشود. حمایتهایی در قالب تسهیلات ارائه میشود تا محصول به نمونه اولیه صنعتی برسد و پس از آن برای تولید انبوه، صندوقهای سرمایهگذاری و حمایتی نقشآفرینی خواهند کرد.
به گفته وی، عمده طرحهای کلان در حدود ۶۰ درصد در حوزه سلامت است و در حوزه بذر، سموم، انرژی و سایر حوزهها مورد توجه قرار گرفته است.
بهشتی، یکی دیگر از برنامههای حمایتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حمایت از تولید داخل را نمایشگاه تجهیزات مواد آزمایشگاهی ایرانساخت دانست و گفت: تا کنون ۹ دوره موفق از این رویداد فناورانه برگزار شده و شرکتهای داخلی در مجموع به فروش ۱۱هزار میلیارد تومانی دست یافتهاند.
سرپرست معاونت نوآوری و تجاری سازی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در ادامه گفت: حمایت ۳۶ درصدی استفاده از اثر اهرمی اعتبارات تا کنون ۴۰۰ میلیارد تومان حمایت کرده است، این نمایشگاه تا کنون حدود ۱۱۰۰ میلیارد تومان فروش داشته است.
وی افزود: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تلاش میکند با استفاده از ابزار اهرمی خود نیاز دانشگاهها و مراکز پژوهشی را با محصولات ایران ساخت بخش خصوصی تامین کند. در دوره نهم، ۱۱هزار محصول ایرانساخت عرضه شد و سال گذشته ۳۲۵۲ میلیارد فروش قطعی شرکتها بود.
بهشتی همچنین بیان کرد: تا کنون در دفتر نوآوری کسب و کار نوین، ۱۱۵۴ طرح فناورانه، مصوب شده، ۱۱۳۲ میلیارد تومان حمایت تصویب شد که ایجاد ۶۹۷۷ شغل را در پی داشته است.
توسعه بازارهای انرژی دانشبنیانها
در این رویداد همچنین مهدی شریفزاده، دبیر ستاد توسعه فناوریهای حوزه آب و انرژی نیز در این جلسه با اشاره به مصرف بالای انرژی در کشور، گفت: ایران یکی از پرمصرفترین کشورها در زمینه مصرف انرژی است و سالیانه مبلغ زیادی برای یارانه انرژی هزینه میکند.
وی افزود: ایران سالیانه حدود ۸۶ میلیارد دلار یارانه برای حوزه انرژی اختصاص میدهد. عددی بزرگ و قابل توجه که میتواند گرهگشای کشور در بسیاری از حوزههای دیگر باشد. به همین دلیل نیاز است که برای بهینهسازی مصرف سوخت استراتژیهای درست و منطقی تعریف کنیم.
شریفزاده با اشاره به اجرای آییننامه بازار بهینهسازی مصرف انرژی و محیطزیست در یک همکاری مشترک میان معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری و دیگر نهادهای مرتبط، گفت: آییننامه بازار بهینهسازی مصرف انرژی و محیطزیست، با در نظر گرفتن مصرف انرژی در صنایع و بخشهای مختلف کشور، به دنبال ایجاد بازار بهینهسازی انرژی است تا بر اساس صرفهجویی که هر یک از بخشها در میزان مصرف انرژی انجام میدهند، گواهینامه صرفهجویی انرژی برای آنها صادر کند. به نحوی که بتوانند آن را در بازار بهینهسازی و در چارچوب قوانین و مقررات حاکم بر بازار بورس انرژی ایران داد و ستد کنند.
دبیر ستاد توسعه فناوریهای حوزه آب و انرژی با اشاره به دستاوردهای اجرای این آییننامه در کشور، بیان کرد: تاکنون سه طرح به مرحله تصویب رسیده است و مراحل قانونی عقد قرارداد را طی میکند. طرحهایی که نقش مؤثری در کاهش مصرف انرژی در کشور دارند. مثلا طرح روشنا یکی از این پروژههای دانشبنیان است که میتواند تا ۸۷ درصد میزان مصرف برق در کشور را کاهش دهد.