به گزارش ایسنا، شناسایی یک مورد قطعی ابتلا به نوع اُمیکرون بیماری کووید ۱۹ در کشور که بر اساس طبقهبندی سازمان جهانی بهداشت، به عنوان واریانت نگران کننده در کنار بتا، گاما و دلتا قرار دارد، نشان داد که علیرغم شرایط نزولی بیماری، کاهش بستری و مرگهای ناشی از کرونا و پاک شدن نقشه کرونایی کشور از رنگهای قرمز و نارنجی، خطر طغیان مجدد پاندمی قرن همچنان بیخ گوشمان است و ممکن است تنها با گذشت چند روز شاهد پیک ششم بیماری آن هم با سویهای باشیم که به گفته متخصصین میتواند طی ۱۷ روز همه چیز را زیر و رو کرده و با هجومی سهمگین شرایط کنترل شده بیماری در کشور را به آشوب بکشاند.
جزئیات شناسایی یک مورد اُمیکرون مثبت
روز گذشته، یکشنبه ۲۸ آذر ماه ۱۴۰۰، در جلسه اضطراری ستاد کرونای وزارت بهداشت که با حضور دکتر بهرام عین اللهی - وزیر بهداشت، در محل وزارت بهداشت برگزار شد، مشاهده یک مورد سویه اُمیکرون کرونا در ایران تایید شد و وزارت بهداشت رسما شناسایی یک مورد قطعی ابتلا به کرونا با سویه اُمیکرون در تهران را تائید کرد. دکتر محمد مهدی گویا- رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درباره جزئیات شناسایی این مورد ابتلا به کرونای نوع اُمیکرون، گفت که «این مورد مربوط به آقایی بوده که به یکی از کشورهای همسایه مسافرت داشته و در آن کشور علائم بیماری برایش آغاز شده و بعد هم وارد کشور شده است.»
وی با بیان اینکه این مورد را در تهران شناسایی کردیم و حال عمومی بیمار نیز خوب است، اعلام کرد که « یک یا دو مورد هم مشکوک داریم که در حال بررسی هستند. به محض اینکه جواب آزمایشهای قطعی آنها مشخص شود، آن را اعلام خواهیم کرد.»
باید توجه کرد که یکی از مواردی که از ابتدای شیوع اُمیکرون در جهان مطرح شد، تجهیزات شناسایی آن و نیاز به کیتهای ویژهای برای تشخیص این سویه بود. موضوعی که با توجه به گسترش اُمیکرون در کشورهای همسایه ایران، در کشور اهمیتی بیش از پیش پیدا کرد و روز گذشته نیز اولین مورد واریانت امیکرون به روش توالییابی در انستیتو پاستور ایران مورد تایید قرار گرفت. در عین حال در زمینه امکانات تشخیصی موجود در کشور برای شناسایی موارد بیشتر احتمالی اُمیکرون، دکتر علیرضا بیگلری- رییس انستیتو پاستور ایران اعلام کرد که «آزمایشگاه مرجع کووید ۱۹ در انستیتو پاستور ایران کیت ویژه تشخیصی این واریانت را طراحی و در بین تعدادی از آزمایشگاههای منتخب شبکه ملی آزمایشگاههای کووید ۱۹ کشور که شامل بیش از ۵۰۰ آزمایشگاه است، توزیع کرده است.»
در هر حال، ورود سویه اُمیکرون کرونا به کشور چندان دور از انتظار نبود و پیش از این هم اعلام شده بود که این سویه که از آفریقای جنوبی سربر آورد و سپس اروپا را درنوردید و به سرعت در کشورهای همسایه ایران نیز شناسایی شد، دیر یا زود وارد کشورمان میشود و باید مراقب باشیم. در حال حاضر نیز طبق آخرین اطلاعات اعلام شده، اُمیکرون که گفته میشود، شاید ترکیبی از یک ویروس سرماخوردگی و دلتا باشد، در بیش از ۸۹ کشور جهان شناسایی شده و میتازد. آخرین مطالعات انجام شده بر روی اُمیکرون، نشان میدهد که یک نفر مبتلا به سویه اُمیکرون، به راحتی میتواند ۲.۵ تا ۳ نفر را درگیر کند.
در عین حال دکتر کمال حیدری- معاون بهداشت وزارت بهداشت اعلام کرده است که اطلاعات در مورد امیکرون جدید است و قدرت سرایت آن به روایتی ۳ و به روایتی دیگر ۵ برابر سویه دلتا است؛ اما تاکنون اطلاعات میگویند که بیماریزایی و کشندگی این جهش کمتر از نوع قبلی است اما سرعت انتشار بیشتری دارد.
احتمال تغییر رفتار اُمیکرون
در عین حال هرچند که تا کنون تعداد افرادی که در دنیا با سویه اُمیکرون درگیر و وارد بخش مراقبتهای ویژه شده و نیاز به اکسیژندرمانی پیشرفته داشتهاند، بسیار کم بوده و گفته میشود که این ویروس عمدتا سنین پایین را درگیر میکند، اما به گفته دکتر مجید مختاری- عضو کمیته علمی کشوری کرونا، "ممکن است رفتار اُمیکرون تغییر کند؛ آمار جهانی نشان میدهد، کشندگی اُمیکرون و نیاز به بستری و اکسیژن در سویه امیکرون در کشورهای آفریقایی بسیار کمتر بوده، اما این رفتار در لندن مشابه آفریقای جنوبی نیست و در انگلستان میبینیم که تعداد بیشتری با ابتلای به این سویه بستری میشوند. بنابراین هرچند که اُمیکرون اکنون در سنین پایینتر دیده میشود، اما اگر تغییر رفتار دهد، ممکن است در سنین بالا هم مشکلساز شود. "
فرصت طلایی ۱۷ روزه
خطر بیخ گوش نقشه آبی کشور
در عین حال بر اساس اظهارنظرهای متخصصان حوزه سلامت، آنچه مسلم است این است که گیرندگی اُمیکرون دو تا سه برابر بیش از دلتاست و دو برابر شدن آن در جامعه فقط ۲.۵ روز طول میکشد. به طوری که اگر ویروس دلتا طی ۱۰۰ روز توانست به ویروس غالب بدل شود، اُمیکرون تنها به ۱۷ روز زمان نیاز دارد تا بر کشورمان غلبه کرده و کنترل و مدیریت بیماری در کشور را در هم شکند و مجددا آمار ابتلا، بستری و مرگ را به آمار وحشتناکی که در بهار و تابستان امسال شاهد بودیم، نزدیک کند؛ به طوری که به گفته، دکتر پیام طبرسی- عضو کمیته کشور کرونا، اُمیکرون میتواند طی ۱۷ روز تبدیل به سوش غالب شود که این سرعت درباره دلتا ۱۰۰ روز بوده است.
وی همچنین با تاکید بر اینکه خطر اُمیکرون جدی است، اعلام کرد که علاوه بر رعایت پروتکلهای بهداشتی، باید محدودیتها بازگردند، افراد نیز واکسیناسیونشان را کامل کرده و دز بوستر را هم دریافت کنند. زیرا در غیر این صورت ممکن است دو تا سه هفته دیگر درگیر موج جدیدی با سویه اُمیکرون شویم و نقشه آبی کشور ممکن است بلافاصله به یک نقشه قرمز تبدیل شود. بنابراین اگر میخواهیم برای مقابله با اُمیکرون کاری کنیم، الان وقتش است.
۴ توصیه کمیته علمی برای مقابله با اُمیکرون
قرنطینه و محدودیتها را بازگردانید
بر همین اساس هم جلسه روز گذشته کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا، بر محوریت هشدار و توصیه درباره اُمیکرون برگزار و اعلام شد که نامهای از کمیته علمی به ستاد ملی کرونا ارسال میشود تا بر بازگشت محدودیتها تاکید شود. در این زمینه دکتر حمیدرضا جماعتی- خواستار بازگشت قرنطینه و محدودیتهای کرونایی شد و گفت: «توصیه ما این است که قرنطینهها را دوباره و حداقل برای چهار هفته بازگردانیم و اجرا کنیم. زیرا اگر قرار باشد پیکی با امیکرون در کشور ایجاد شود، باتوجه زمان شیوع تندی که ویروس دارد، احتمال دارد که طی چند هفته آینده ما نیز شاهد این پیک باشیم. بنابراین قرنطینهها درباره مدارس، دانشگاه ها، کنسرتها، ورزشگاهها، رستورانها و مجامعی که بیش از ۱۰ نفر در آنجا هستند، حتما انجام و این محدودیتها اعمال شود.»
لزوم تکمیل واکسیناسیون علیه کرونا
اقدام برای واکسیناسیون زیر ۱۲ سالهها
وی همچنین گفت:«نکته مهم دیگر بحث واکسیناسیون است. کسانی که دز اول واکسن کرونا را تزریق کردند، حتما برای تزریق دز دوم مراجعه کنند، کسانی که دو دز را تزریق کردند، بر اساس ابلاغی که معاونت بهداشت وزارت بهداشت داده است، دز بوستر را حتما تزریق کنند و همچنین تاکید میکنیم که نوجوانان و افراد ۱۲ تا ۱۸ سال هم واکسیناسیونشان را انجام دهند. در عین حال کمیته علمی اعتقاد دارد که واکسیناسیون افراد ۷ تا ۱۱ سال را هم آغاز کنیم.»
جماعتی همچنین بر لزوم واکسیناسیون افراد پرخطر علیه آنفلوآنزا تاکید کرد و گفت:« زیرا بسیاری از موارد بیماریهای تنفسی شدید را در بیمارستان داریم که به وسیله آنفلوآنزا در افراد پرخطر ایجاد شدند.»
اورژانسی عمل شود
محدودیتها را برنداریم
در عین حال دکتر پیام طبرسی- عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا در گفتوگو با ایسنا، درباره وضعیت کلی کرونا در کشور به ایسنا گفت:« در حال حاضر کرونا در کشور نسبتا کنترل شده است و در همه استانها میزان ابتلا و مرگومیر رو به کاهش است و خوشبختانه شهر قرمز نداریم، اما چیزی که در حال حاضر تهدیدکننده است، سویه اُمیکرون است.»
وی افزود:«در حال حاضر بحث کنترل مسافرتها بسیار حائز اهمیت است، اما مهمتر از آن، این است که در داخل کشور هم محدودیتها را برنداریم. در کمیته علمی کرونا عمدتا روی این موضوع بحث کردهایم که بازگشایی مراسم فرهنگی و هنری مانند کنسرتها و ... مراسماتی که اعلام میشود که قرار است در برخی هتلها در شب یلدا برگزار شود، بازگشایی مجامع مختلف و ... باتوجه به اخباری که از وضعیت اُمیکرون در کشورهای دیگر رسیده که ظرف ۱۷ روز تبدیل به سویه غالب شده، باید مورد تجدید نظر قرار گیرد. بنابراین باید به صورت اورژانسی جلوی این اقدامات گرفته شود.»
طبرسی با بر اینکه خود مردم نیز باید همکاری کنند؛ چراکه با زور نمیتوان چیزی را به مردم تحمیل کرد، به ایسنا گفت:« باید توجه کرد که در حال حاضر در دنیا وضعیت کرونا، در شرایط شکننده و خطرناکی قرار دارد و ما هم مانند سایر کشورهای دنیا هستیم و باید بسیار مراقبت کنیم. سامانه هوشمندسازی محدودیتها هم اصلا آغاز به کار نکرد و باید جزئیات آن از وزارت کشور پرسیده شود.»
"یلدا"؛ کانون بالقوه پخش اُمیکرون
وی درباره محدودیتها و اقدامات پیشگیرانهای که باید برای مراسم شب یلدا با توجه به شناسایی یک مورد سویه امیکرون در کشور و قدرت بالای شیوع این سویه، انجام شود، گفت: در شب یلدا حتما مردم از دورهمی خودداری کنند، در منازل خودشان بمانند و از مهمانی رفتن یا مهمانی دادن پرهیز کنند. زیرا باتوجه به سویه امیکرون ممکن است، شب یلدا به کانونی برای پخش بیماری با سویه امیکرون در کشور تبدیل شود که البته امیدواریم این اتفاق رخ ندهد.