این روزها کرونا همه را خانهنشین کرده زیرا برای پیشگیری از ابتلای آن گریزگاهی مطمئنتر از فضای محدود خانه نیست.
این شرایط مدت کوتاهی است ایجاد شده و قرار نیست همیشه همینطور باشد و پایان مییابد و بعد از آن باز هم شهروندان دوست دارند گاهی در کنار دوستان و اعضای خانواده به پارک بروند و از هوای مطبوع و امکانات آن استفاده کنند اما اوضاع بر وفق مراد نیست و کمبودهایی وجود دارد که آنان را آزرده خاطر و ناراحت کرده است.
امروزه پارکها و فضای سبز جزیی ضروری از زندگی بشری بهشمار میرود به گونهای که عدهای ساعات زیادی از اوقات فراغتشان را در این مناطق سپری میکنند.
اهمیت این امر میطلبد شرایط مطلوبی بر پارکها حاکم باشد تا حق و حقوق شهروندی زیر سوال نرود و وجود پارکهای کوچک و بزرگ در شهرستان بیرجند فضایی مناسب برای بازی کودکان و حتی بزرگسالان فراهم آورده است.
علاقهمندان به پارک و فضای سبز در بیرجند گلایههایی را از برخی فضاهای سبز شهرستان دارند و در شرایط پیش رو تاریکی برخی از پارکهای بیرجند رغبت تفریح شبانه را از خانوادهها گرفته است و بنا به تاکید شهروندان نقاط کور موجود در پارکهای بیرجند باید رنگ روشنایی به خود گیرد چرا که در شرایط فعلی زمینه پیدایش آسیبهای اجتماعی به خوبی فراهم است.
آنچه مسلم است پارکها میتوانند معرف مناسبی برای انتقال فرهنگ آن شهر به مسافران و گردشگران باشند و اظهارات شهروندان نشان از این دارد که این امر تاکنون در برنامههای متولیان به خوبی مورد توجه قرار نگرفته است.
قامت خشکیده درختان در برخی از پارکهای سطح شهر هم بر روح و روان شهروندان چنگ میاندازد که باید در فرآیند رسیدگیها مورد توجه قرار گیرد.
بازنشستگان که به واسطه فراغ بالشان بخش اعظمی از مراجعه کنندگان به پارکها هستند خواستار توجه به امکانات رفاهی و سرگرمی اعم از جانمایی کتابخانه هستند و به نظر میرسد این چنین پیشنهادهایی که ترویج فرهنگ کتابخوانی را رقم می زند نکتهای قابل تامل در برنامههای متولیان باشد.
از نبود امکانات در پارک تا پاتوق شدن برای معتادان
یکی از شهروندان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در بیرجند گفت: ساختار برخی پارکهای بیرجند بسیار قدیمی است و امکانات و تجهیزات مناسبی ندارد.
وی ادامه داد: به وضع پارکها و فضای سبز شهری بیرجند به خوبی رسیدگی نمیکنند، پارکها نزدیک خیابانهای پُرتردد و شلوغ شهر قرار دارد، محصور نیست و در زمان حضور خانواده به ویژه کودکان، امنیت بسیار کمی دارد.
این شهروند تاکید کرد: وضعیت فضای سبز، گلکاری و درختان پارکها، چنگی به دل نمیزند و به حال خود رها شده و در پارکها سطل زباله هم به اندازه کافی وجود ندارد.
دیگر شهروند هم با بیان اینکه مدیریت شهری میتواند با اختصاص امکانات مناسب، در فضاهای موجود پارکهای خوبی در داخل و یا نزدیک شهر احداث کند تا شهروندان با حضور در آنها و در کنار خانواده اوقات خوشی را بگذرانند گفت: امکانات پارکها قدیمی و متعلق به چندین سال قبل است و باید اساسی بازسازی شود.
وی افزود: در تعطیلات بهار و تابستان مسافران در پارکهای بیرجند چادر میزنند و دیگر جایی برای استراحت و تفریح شهروندان باقی نمیماند و بسیاری از پارکهای شهر در مناطق دورافتاده ایجاد شده و به همین دلیل پاتوق معتادان شده و برای استفاده خانوادهها مناسب نیست.
وضعیت پارکها
گشتی در چند پارک در نقاط مختلف شهر داریم پارکهای مهرشهر، الهیه، آزادی، پارک خیابان شیرین، فرزان، پارک خانواده و غیره بیشتر فضاها و زمین بازی کودکان با شن و ماسه یا با سنگریزه پوشیده شده است و تاب و سرسرهها بیشترشان فلزی است و زیر نور شدید آفتاب قرار دارند.
برخی تابهای پلاستیکی به شدت آسیب دیده است و سرسرهها با شیب تند و پایههایی که تودهای از سیمان نگهدارنده آن است، توی ذوق میزند و خبر از خطر حادثه برای کودکانی میدهد که روزانه از پلههای آن بالا میروند.
در پارک خیابان همت مهرشهر پلههای سرسرهای روی زمین سقوط کرده و گویا به سبب محکم نبودن پایهها در زمین به آن آسیب وارد شده است.
زمین خاکی و سرسره فلزی
شهروند ساکن خیابان همت به خبرنگار ما گفت: تاب و سرسرهها استاندارد نیست و چندین بار کودکان از روی پلهها سقوط کردهاند در حالی که سرسرههای فلزی بدون حفاظ هم خطرات بیشتری در پی دارد.
وی ادامه داد: شیب تند سرسرهها در برخی فضاهای بازی برای کودکان با خطر همراه است و در بسیاری موارد اگر کودکان را با دست نگیریم به شدت روی زمین شنی گود شده یا سیمانهای بیرون زده پایههای سرسره می افتند و آسیب می بینند.
همچنین وسایل بازی پلاستیکی زیر نور آفتاب تابستان آسیب میبیند و بعد از گذشت یک سال شاهد آفتاب سوختگی شدید تابهای پلاستیکی هستیم و دیر به دیر هم اتفاق می افتد که شهرداری برای تعویض آن اقدام کند و به ناچار کودکان با همان وضعیت شکسته که گاهی سبب زخمی شدن دست و پاهایشان میشود از آن استفاده میکنند.
در پارک آزادی هم در قسمتهایی از زمین بازی به سبب استفاده زیاد از تاب و سرسرهها، سنگریزهها و شنها به اطراف جمع شده و فضایی نامطلوب به وجود آورده است.
مخاطرات پوستی در زمینهای خاکی
شهروندی که همراه با کودکانش در سایه درختان پارک در حال استراحت است به خبرنگار ما گفت: فضای بازی مناسب نیست و در روزهای توفانی با اندک وزش باد شاهد گرد و غبار زیاد در فضای بازی و اسباب بازیها هستیم.
وی ادامه داد: کودکان در این زمینهای خاکی بازی میکنند و به پوستشان آسیب میرسد و همچنین در صورت زمین خوردن روی این شنها و سنگریزهها هم دست و پایشان بیشتر آسیب میبیند.
این شهروند از شیب تند سرسره هم گلایه کرد و ادامه داد: بعد از سُر خوردن، کودک روی زمین گود شده و سفت میافتد و همین هم سبب میشود کودکان چندان میلی به استفاده از این وسایل بازی نداشته باشند.
وی با گلایه از کم بودن تجهیزات بازی کودکان در فضای پارک ها هم گفت: در نقاط شمالی شهر پارکها و اماکن تفریحی کم است همچنین هر چند شیوع کرونا شدت یافته است اما کودک کرونا نمیداند و میخواهد که گاهی اوقات در پارک با همسن و سالانش بازی کند.
در پارک فرزان هم وضعیت همین گونه است و هر چند بیشتر وسایل بازی در سایه درختان کاج امنیت بیشتری دارند اما به گفته شهروندان سرسره و الاکلنگ غیراستاندارد موجود در محله دردسر ساز است.
همچنین کودکان در هنگام بازی به سبب وجود سنگریزه در زمین بازی دچار آسیب میشوند و این پارک بیش از 10 سال است که چنین وضعیتی دارد و استانداردسازی آن انجام نشده است.
یکی از شهروندان گفت: این پارک نیز باید همانند پارکهای تازه احداث و پارکهای جنوب شهر فضای بازی و وسایل آن استانداردسازی شود چرا که در این پارک روزانه جمع زیادی از کودکان مشغول بازی میشوند.
فضای بازی پارک خانواده در کنار روز بازار خیابان بهشتی هم چندان وضعیت مناسبی ندارد و شن روی زمین بازی کودکان را پوشانده و فضای زیر تاب و جلوی سرسرهها به مرور زمان گود و به چالههایی تبدیل شده است که خطر برای بچهها را دو چندان میکند و برخی تاب و سرسرهها هم استاندارد کافی را ندارد.
در پارک 9 دی هم که یک یا دو سال بیشتر از افتتاح آن نمیگذرد وضعیت زمین و وسایل بازی نامناسب است و تجهیزات کم پاسخ گوی نیاز کودکان نیست.
دیگر شهروند هم به خبرنگار ما گفت: در این روزها هر چند با شیوع کرونا حضور کودکان برای مدتی کوتاه در مراکز تفریحی و پارکها کم رنگتر است اما گشتی در پارک و محیطهای بازی کودکان نشان میدهد در هوای گرم و روزهای تعطیلات تابستان باز هم این فضاهای بازی هستند که محیطی برای سرگرمی و گذراندن اوقات فراغت توسط کودک و نوجوان انتخاب میشود.
اما آن چه گلایه را در پی دارد فضای بازی و امکانات تفریحی با استانداردهای پایین است. این کمبودها و ضعفها در نقاط شمالی شهر بیشتر به چشم میآید و درخواست استانداردسازی برای افزایش امنیت و کاهش خطرات به خواسته بسیاری از والدین مبدل شده است.
وی ادامه داد: گاهی ارتفاع تابها در پارک بیش از حد است و کودک هنگام سوار یا پیاده شدن آسیب میبیند.
گلایه شهروندان به جاست
معاون سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری بیرجند در پاسخ به مسائل مطرح شده این چنین اظهار داشت: بسیاری از پارکها و فضاهای بازی تازه ساز یا در حال ساخت بر اساس استانداردهای تعیین شده توسط اداره استاندارد با وسایل مناسب و زمین خوب ساخته میشود. بسیاری از وسایل با ارتفاع مناسب و جنس پلی اتیلن کار شده است اما تعدادی از پارکها که در گذشته احداث شده است با استانداردها فاصله دارد و گلایه شهروندان بجاست.
حافظی گفت: اداره استاندارد بازرسی از پارکها را انجام میدهد و بر اساس گزارش ارائه شده، شهرداری درباره استانداردسازی فضای بازی کودکان و وسایل اقدام میکند و همچنین بر اساس گزارش و اعتبارات موجود، استانداردسازی و ایجاد فضاهای بازی با اولویت بندی در فصل زمستان که پارک ها مخاطبان کمتری دارند، انجام میشود.
وی افزود: اقدامات بسیاری برای مناسب سازی فضا و امکانات بازی کودکان انجام شده است اما هنوز جای کار داریم و پارکهایی موجود است که باید به طور کامل فضای بازی آن بازسازی، شن و ماسههای کف و وسایل بازی تعویض شود.
به گفته حافظی تاب و سرسرهها با ارتفاع بالا در برخی پارکها حذف و در برخی موارد جایگزین شده است و همچنین در 50 تا 60 درصد پارکها کفیهای فلزی حذف و کفی پلی اتیلن استاندارد جای گذاری و در پارکهای خیابان همت، 9 دی و غیره که شن دو بار شسته شده یا ماسه به کار رفته است ارتفاع باید 50 تا 60 سانت باشد که تا حدودی رعایت شده است و همه موارد نیاز به نگهداری و زیر و رو کردن دارد.
گلایههای شهروندان از وضعیت بازی کودکان در پارکهای بیرجند؛ وسایل بازی کودکان امن نیست
برخی از شهروندان بیرجندی نسبت به وضعیت زمین ناهموار و وسایل ناامن در برخی از پارکهای بیرجند گلایه دارند.
بیشتر بخوانید
امتیاز: 0
(از 0 رأی )
نظرهای دیگران