hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > استان ها > کردستان| اماواگرهای معدن قلقله سقز

کردستان| اماواگرهای معدن قلقله سقز

اگرچه قرار بود عملیات اجرایی استحصال از معدن طلای قلقله سقز سال 97 آغاز شود، اما تأییدیه سازمان محیط‌زیست برای شروع صادر نشده و اخیرا مسئولان استان خبر از آغاز جوشش طلا در این معدن را می‌دهند.

 به گزارش ایرنا، ناحیه قلقله در 40 کیلومتری جنوب غرب شهرستان سقز و در شمال غرب استان کردستان واقع‌شده و این ناحیه از دیدگاه زمین‌شناسی عمومی بخشی از زون دگرگونه سنندج - سیرجان است. اکتشاف ماده معدنی در محدوده قلقله از سال‌های 73 تا 74 توسط سازمان زمین‌شناسی آغاز و سال 87 این اکتشافات تکمیل و ذخیره 3/7 میلیون تنی طلای خالص در آنجا محرز شد. عملیات اجرایی بهره‌برداری از معدن طلای قلقله سقز هفتم دی سال 96 با حضور علی ربیعی وزیر وقت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بهمن مرادنیا استاندار کردستان، نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی کلنگ زنی شد. در مراسم کلنگ زنی این طرح که با سرمایه‌گذاری شرکت سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی (شستا) اجراشده، اعلام شد سال 97 عملیات اجرایی کارخانه استحصال طلا از این معدن آغاز می‌شود و حال بعد از گذشت بیش از یک سال از کلنگ زنی این معدن هنوز خبری از ساخت کارخانه نیست. دلیل اصلی اجرا نشدن وعده مذکور عدم صدور مجوز زیست‌محیطی آن توسط سازمان محیط‌زیست عنوان‌شده است که نگرانی‌هایی در ارتباط با آلودگی سد چراغ ویس سقز در نتیجه استحصال طلا به استفاده از سیانور دارد.

تکلیف مجوز بزودی مشخص می‌شود

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان گفت: معدن قلقله سقز یکی از ظرفیت‌های معدنی طلای کشور است که مطالعات آن از سال‌های گذشته انجام‌شده است. حسین فیروزی با اشاره به اینکه این معدن به سازمان تأمین اجتماعی کشور واگذارشده است، افزود: باطله برداری از معدن شروع‌شده و تمام مدارک و مستندات تحویل سازمان محیط‌زیست شده است. معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان افزود: وقتی مطالعات زیست‌محیطی تائید شود، تمام دغدغه‌های زیست‌محیطی مربوط به معدن قلقله برطرف می‌شود. فیروزی با بیان اینکه این معدن مشکل سرمایه‌گذاری ندارد، گفت: هر معدنی که بهره‌برداری شود باید نوع تکنولوژی بکار گرفته‌شده و حجم کاری آن و مجموعه اقداماتی که در آنجا در اثر دست‌کاری در محیط انجام می‌شود باید مشخص شود. او اضافه کرد: احتمالا مجوز زیست‌محیطی معدن قلقله سقز بزودی صادر شود و این معدن به یکی از معادن فعال کشور با اشتغال‌زایی و ارزش‌افزوده بالا تبدیل می‌شود.

تأییدیه مطالعات ارزیابی معدن سقز توسط سازمان محیط‌زیست

معاون نظارت و پایش اداره کل محیط‌زیست کردستان در این رابطه گفت: مطالعات ارزیابی معدن قلقله سقز انجام و به سازمان محیط‌زیست هم ارسال شد ولی ایراداتی داشت که گزارش اصلاحی آن آماده و مجدد به سازمان ارسال‌شده است. اقبال حمیدی با بیان اینکه گزارش اصلاحیه این ارزیابی هنوز در اختیار استان قرار نگرفته است، افزود: چشمه‌ها و کانی‌هایی در مسیر معدن طلای قلقله سقز وجود دارد که به سد چراغ ویس ختم می‌شود و محیط‌زیست نگرانی‌هایی در خصوص آلوده شدن این سد دارد. او اضافه کرد: مطالعات ارزیابی معدن سقز در کارگروه ارزیابی مجوزهای زیست‌محیطی سازمان محیط‌زیست کشور مطرح می‌شود و نظر نهایی در این کارگروه اعلام می‌شود.

ایجاد کارخانه طلا مشروط به انجام و تائید مطالعات زیست‌محیطی است

مدیرعامل شرکت طلای کردستآن‌هم با اشاره به اجرای طرح اکتشاف و استخراج و فرآوری از معادن طلای کردستان قلقله، قبغلوجه، کرویان اظهار داشت: کار بهره‌برداری از معدن آغازشده ولی برای ساخت کارخانه نیاز به مجوز محیط‌زیست است. محمود قادرمرزی اضافه کرد: مطالعات زیست‌محیطی آن انجام‌شده و در کمیته ماده 2 بررسی شد و بعد خواستار انجام چهار اقدام به‌منظور تائید آن شدند که همه این کارها انجام‌شده و بار دیگر به سازمان محیط‌زیست تحویل داده‌شده تا در جلسه کمیته 2 این سازمان مطرح شود.

او افزود: سعی شده که این مطالعات به‌گونه‌ای باشد که محیط‌زیست متقاعد شود که احداث این کارخانه مشکلی برای منطقه‌ایجاد نمی‌کند. مدیرعامل شرکت طلای کردستان اعلام کرد: برای طراحی کارخانه 20 میلیارد ریال به شرکت مشاور داده‌شده و مطالعات آن انجام‌شده و آماده شروع بکار هستیم ولی تا مطالعات زیست‌محیطی تائید نشود هیچ اقدامی انجام نمی‌شود. او اظهار داشت: تاکنون 300 هزار تن خاک‌برداری معدن در راستای استخراج مواد معدنی انجام‌شده است. قادرمرزی با بیان اینکه در یک تُن ماده معدنی 2/1 گرم طلا وجود دارد، گفت: لازمه استخراج طلا از این معادن وجود کارخانه است و وجود کارخانه هم مشروط به انجام مطالعات زیست‌محیطی است. او گفت: تاکنون 200 میلیارد ریال در این معدن بابت کارهای اکتشافی و جاده کشی و باطله برداری هزینه شده است و اگر سرمایه و تسهیلات بانکی و مجوز زیست‌محیطی صادر شود عملیات اجرای کارخانه هم شروع می‌شود. مدیرعامل شرکت طلای کردستان افزود: قرار است مواد معدنی موجود در سه محدوده معدنی قلقله، قبغلوجه، کرویان در این کارخانه استحصال شود که پروانه بهره‌برداری 2 معدن قبغلوجه و کرویان هنوز صادر نشده است. قادرمرزی اضافه کرد: البته اصل کار و ظرفیت و ذخیره اصلی در محدوده قلقله است که اگر کارخانه ایجاد شود استخراج طلای سه معدن در آن انجام می‌شود. او اعلام کرد: طبق گزارش گواهی کشف حدودا 13 تا 14 تُن در سه معدن طلا وجود دارد که ممکن است در عمل زیادتر و یا کمتر از این میزان باشد. مدیرعامل شرکت طلای کردستان با اشاره به اینکه پروانه کشف صادرشده برای این معدن 10 سال اعتبار دارد، گفت: کل زمین این معادن به مساحت 55 هکتار اراضی ملی است ولی چون محل چرای دام روستاهای اطراف بوده تعدادی از روستاییان مطالباتی دارند که هنوز با آن‌ها به توافق نرسیدیم.

قادرمرزی افزود: موضوع مذکور به منابع طبیعی واگذارشده تا برآورد اساسی در این رابطه کند و بعد اقدام به پرداخت حق‌وحقوق خواهیم کرد.

استخراج طلا در معدن قلقله سقز نیازمند همکاری سازمان محیط‌زیست

معاون امور معادن و اکتشافات معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان نیز دراین‌ارتباط اظهار داشت: اکتشاف معدن قلقله سقز سال 73 تا 74 شروع و سال 87 تکمیل شد و درنهایت 3/7 تن طلای خالص ذخیره آن محرز گشت و سپس برای استخراج به شرکت شستا واگذارشده است.

مهدی مرادی افزود: امیدواریم شرکت آب منطقه‌ای و سازمان محیط‌زیست همکاری لازم را در این راستا داشته باشند تا بتوانیم همچون طلای ساریگونی قروه، فعالیت استخراج را در این معدن آغاز کنیم. او در ارتباط با شیوه استخراج طلا از معدن قلقله گفت: بی‌شک سیانور ماده خطرناکی است و زمانی هم خطرناک است که محیط قلیا باشد. معاون امور معادن و اکتشافات معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان یادآور شد: سیانور در پی اچ 11 خطرناک است ولی وقتی در سطح زمین جاری شود پی اچ آن هفت و خنثی و با HCL منطقه ترکیب و کلوئید می‌شود و دیگر خطری ندارد، بنابراین اگر سیانور 200 متر جاری شود هیچ خطری به دنبال ندارد. مرادی اضافه کرد: به همین دلیل در اکثر کشورهای دنیا در کنار سد آب شرب کارهای معدنی طلا انجام می‌شود که با سیانور هم کار می‌کنند چراکه سیانور وقتی جاری می‌شود اثر خود را از دست می‌دهد. او تأکید کرد: در ضمن قلقله سقز هم منطقه‌ای است که آب زیرزمینی ندارد لذا نگرانی بابت آلودگی منابع آب آن‌هم وجود ندارد.


امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو