آشنایی با قرص مدروکسی پروژسترون
بسیاری از خانم ها علی رقم اینکه هنوز به سن یائسگی نرسیده اند، به دلیل کمبود هورمون پروژسترون ممکن است دچار عدم قاعدگی شوند، گاهی پزشک پزشک برای رفع این مشکل، این قرص را تجویز کند. این قرص قاعدگی و تخمک گذاری را تنظیم خواهد کرد.مواد دیگر مصرف این قرص برای جلوگیری از بار دار شدن، هورمون تراپی، پیشگیری از رشد استر در رحم در خانم هایی که یائسه شده اند، درمان آمنوره، سقط و هم چنین سرطان سلول های کلیوی می باشد.
طریقه مصرف این قرص
نکته ای که برای استفاده در همه داروها لازم است رعایت کنید این است که بروشور داخل بسته دارو را حتما بخوانید تا راجع به آن دارو اطلاعات کافی داشته باشید. اینکار باعث می شود تا از عوارض و یا تداخلات دارویی این قرص آگاه شوید.- این قرص را می توان پیش از خوردن غذا یا پس از آن مصرف کرد. بهتر است که آن را به صورت کامل و با یک لیوان آب استفاده کنید.
- اگر یک نوبت استفاده از این قرص را فراموش کرده اید، به محض اینکه یادتان آمد، آن را بخورید. اگر نوبت فراموش شده به نوبت بعدی قرص خیلی نزدیک بود، از استفاده آن پرهیز کرده و آن را نخورید.
- به هیچ عنوان این قرص را برای دیگران تجویز نکنید و توجه داشته باشید که میزان دوز استفاده در هر فرد متفاوت است. این دارو را طبق تجویز و دستور پزشک معالج خود استفاده نمایید.
- اگر قبل از شروع درمان با این قرص یا قبل از آن با سوالاتی مواجه هستید حتما با پزشک خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی مدروکسی پروژسترون
توجه داشته باشی که قبل از استفاده از این قرص اگر از دارو های دیگری استفاده می کنید چه شیمایی و چه گیاهی، حتما به پزشک خود اطلاع دهید. یا اگر به این دارو یا مواد خاصی، بدن شما حساسیت نشان می دهد، حتما پزشک خود را در جریان بگذارید.دارو هایی که با مصرف مدروکسی پروژسترون تداخل دارند به این شرح می باشند:- مونته لوکاست، سیانوکوبالامین، کولوفین
- داروهای تیروئید، اسیدهای چرب اشباع شده امگا ۳
- اسیدآسکوربیک، کولکالسینوول، لسیلالوپرام
- سیتریزین، دولوکستین، استرادیول، سیپروفلوکساسین
- آمفتامین، مولتی ویتامین، تستوسترون، لووتیروکسین
- پرگابالین، دیفن هیدارمین، لوونورژسترل، سرترالین
هشدارهای دارویی مدروکسی پروژسترون
- توصیه می شود اگر قصد بارداری دارید، برای کاهش احتمال بروز آسیب های جنینی، پس از سه ماه از قطع این دارو اقدام به بارداری کنید.
- اگر قاعدگی شما قطع شد و یا شک به بارداری داشتید حتما پزشک را در جریان قرار دهید.
- اگر به بیماری دیابت مبتلا هستید، باید قند خون را مرتبا چک کنید زیرا ممکن است این دارو در میزان قند خون شما تاثیر بگذارد.
- افرادی که این قرص را برای درمان اختلالات قاعدگی استفاده می کنند، توجه داشته باشند که پس از گذشت ۳ الی ۷ روز بعد از قطع آن دچار خونریزی خواهند شد.
- بیمارانی که این قرص را به مدت طولانی یعنی بیش از دو سال استفاده می کنند باید میزان تراکم مغز استخوان آن ها بررسی شود.
- افرادی که این قرص را مصرف می کنند، ممکن است با قرار گرفتن در برابر نور آفتاب لکه های قهوه ای رنگی که ملاسما نام دارد، روی صورتشان ظاهر شود. پس برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است که از عینک دودی و پوشش هایی برای حفاظت از پوست خود استفاده نمایند.
- هم چنین توصیه می شود که آزمایش های پیگیر فیزیکی از جمله بررسی شکم، لگن، پستان، کنترل فشار خون و پاپ اسمیر انجام شود.
- اگر در حین مصرف این قرص دچار خونریزی شدید حتما به پزشک خود گزارش دهید.
در صورت داشتن سوابق و شرایط همچون سابقه ابتلا به افسردگی، داشتن بیماری میگرن، دیابت، آسم و فشار خون، در صورت بارداری یا شیر دهی، سابقه اختلالات کلیوی یا کبدی، سابقه بیماری های قلب و عروقی، خونریزی واژن، سابقه اختلالات انعقادی خون و یا ایجاد لخته خون در پا و ریه، در صورتی که اخیرا سقط جنین داشته اید، داشتن تشنج یا صرع، ابتلا به بیماری عروقی پورفیری، سابقه ابتلا به سرطان پستان یا هر نوع سرطانی که مرتبط به هورمون های جنسی باشد مثل سرطان تخمدان و رحم باید پزشک را حتما در جریان بگذارید.
عوارض قرص مدروکسی پروژسترون:
همانطور که می دانید هر قرصی ممکن است دارای عوارض باشد. عوارض شایع قرص مدروکسی پروژسترون نیز به شرح زیر است:- ممکن است عوارض گوارشی نظیر درد شکمی داشته داشته باشد.
- عوارض مربوط به سیستم اعصاب مرکزی شامل سردرد یا عصبانیت را از خود بروز دهد.
- افزایش وزن، اختلالات قاعدگی و آمنوره از دیگر عوارض شایع آن است.
عوارضی نسبتا شایع دیگری که این قرص ممکن است از خود بروز دهد عبارتند از:
- گر گرفتکی، کاهش میزان میل جتسی، خونریزی شدید و طولانی قاعدگی، تغییر میزان خونریزی قاعدگی
- عوارض گوارشی هم چون، تهوع، احساس بادکنک در شکم، باد کردن شکم و اسهال
- عوارضی پوستی مثل ریزش مو، آکنه ولگاریس، راش پوستی
- حساست به لمس پستان ها، درد پستان ها، عفونت مجاری، قاعدگی های دردناک، واژینوز باکتریال، پاپ اسمیر غیر طبیعی
- عوارض تنفسی مانند، سینوزیت، برونشیت، عفونت مجاری تنفسی فوقانی، فارنژیت، نازوفارنژیت
- عوارض عصبی مثل افسردگی، بی خوابی، اضطراب، تحریک پذیری ، سرگیجه و خستگی
- کمر درد، درد مفاصل و دست و پا، ضفع، کرامپ پا
- عوارض دیگری هم چون واژینیت، لکوره، خونریزی رحمی، خونریزی واژینال، ادراری، کاندیدیازیس ولوواژینال
- و در آخر عوارضی نیز گاها بروز می کند که درصد نامشخصی دارند. این عوارض شامل، افزایش کلسیم خون، لیپودیستروفی، سندرم کوشینگ، کسالت، سرخوشی، خونریزی بین دو قاعدگی و یا لکه بینی می باشد.
نکاتی دارویی مدروکسی پروژسترون
- طریقه استفاده این دارو برای درمان هر مشکلات مختلف متفاوت است. اما اگر این قرص برای درمان تنظیم قاعدگی و یا عدم قاعدگی برای شما تجویز شده است، استفاده از آن به این نحو است که از روز ۱۴ قاعدگی باید روزانه دو تا، تا ۱۲ روز از این قرص را بخورید.
- دقت کنید که قرص مدروکسی پروژسترون را دور از دسترس کودکان قرار دهید. هم چنین این قرص برای نگهداری باید در مکانی خنک، خشک و به دور از تابش نور مستقیم قرار گیرد.
- دقت کنید که به هیچ عنوان دارو های هورمونی را سر به خود استفاده نکنید. ممکن است هر اختلالی که در قاعدگی و یا لکه بینی با این دارو درمان نشود و علت آن چیز دیگری باشد. اگر شما خودسرانه این دارو را مصرف کنید ممکن است بیماری شما را تشدید کند.