جستجو
رویداد ایران > خبرها > نحوه تشخیص سرطان مغز استخوان و درمان آن

نحوه تشخیص سرطان مغز استخوان و درمان آن

نحوه تشخیص سرطان مغز استخوان و درمان آن
از مهمترین عوامل بروز سرطان مغز استخوان می توان به کم خونی، خستگی بیش از حد، بی حسی، درد استخوان ها، کاهش وزن، هایپرکلسمی، مشکلات کلیوی، سردرگمی روانی و بیماری های مکرر اشاره کرد.
سرطان مغز استخوان باعث شده که استخوان بیش از حد رشد کند به طوری که بافت جایگزین آن خواهد شد. چون بافت مقاومت استخوان را نداشته و موجب شکستگی استخوان ها می شود. منظور از مغز استخوان مغز قرمز رنگی است که درون استخوان قرار دارد، این مایع در اکثر استخوان ها مثل شانه، جمجمه، ستون فقرات، لگن، دنده و ران وجود دارد. انواع این سرطان به نام های مولتیپل و لوکمیا هستند که برای درمان این نوع معمولا از داروها و روش پلاسما فریز استفاده می شود. برای اطلاعات بیشتر در ادامه مطالب همراه مجله آرگا باشید.

عوامل سرطان مغز استخوان چیست؟

مغز استخوان ماده ای شبیه اسفنج است که در داخل استخوان بدن قرار دارد. سلول های بنیادی در اعماق مغز واقع شده اند که می توانند به پلاکت ها و گلبول های قرمز و سفید تبدیل شوند. سرطان زمانی رخ می دهد که سلول های استخوانی شروع به رشد غیر طبیعی کرده و بیماری که از مغز شروع شده سرطان خون گفته می شود. مغز استخوان دربردارنده سلول های بنیادی بوده که به انواع سلول های خونی موجود در بدن توسعه می یابند که از جمله آن ها؛


یکی از شایع ترین نوع سرطان مغز استخوان مولتیپل میلوما می باشد که در سلول های پلاسما شروع می شود. همین سلول های پلاسمایی در واقع گلبول های سفیدی هستند که برای مراقبت از بدن آنتی بادی ساخته که در مقابل مهاجمان خارجی قرار بگیرند. مولتیپل میلوما هنگامی شکل می گیرد که بدن سلول های پلاسمایی زیادی تولید کرده و موجب ضعف استخوان ها می شود این در صورتی است که توانایی بدن برای مبارزه با عوامل عفونی خارجی کمتر شده است.

لوسمی معمولا گلبول های سفید خون را درگیر کرده که سلول های خونی غیر طبیعی آن ها را تولید می کنند. با بیشتر شدن پلاکت ها و افزایش گلبول سفید و قرمز خون طبیعی که حمله کرده و موجب اختلال در عملکرد آن خواهد شد. لوسمی حاد حاوی سلول های خونی نابالغی است که به اسم انفجار قرار دارند و علائم را می تواند با پیشرفت سرعت انجام دهد. لوسمی مزمن سلول های بالغ را درگیر کرده و از نشانه های آن می توان به خفیف بودن و یا اصلا بروز ندادن نشانه ای اشاره کرد تا حدی که این بیماری تا سال ها تشخیص داده نمی شود. از انواع لوسمی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

یکی دیگر از موارد  این سرطان سرطان لنفوم بوده که در غدد مغز استخوان یا لنفاوی شروع می شود که در لنفوم رشد و تکثیر لنفوسیت ها از کنترل خارج شده و تشکیل دهنده تومور هستند و سیستم ایمنی بدن را مختل می سازند. که بر حسب ۲ نوع اصلی وجود دارد؛
  1. لنفوم هوچیکن: این لنفوم به بیماری هوچکین معروف بوده که از لنفوسیت های خاص B شروع می شود.
  2. لنفوم غیر هوچکین: که این لنفوم غیر هوچکین از سلول های T و B شروع می شود.

نشانه های سرطان استخوان چیست؟

از نشانه ها و علائم سرطان میلوما می توان به موارد زیر اشاره کرد؛

علائم اصلی سرطان خون

نشانه های سرطان لنفوم


علت به وجود آورنده این عارضه چه چیزهایی است؟

با این که در حال حاضر علت اصلی و مهم سرطان مغز استخوان تشخیص داده نشده ولی عوامل موثر آن به این بیماری می تواند موارد زیر باشد:

تشخیص بیماری مغز استخوان

پزشک معالج هنگام تشخیص بیماری تاریخچه پزشکی بیمار را بررسی کرده و طبق معاینات انجام شده جسمی بسته به نوع تشخیص علائم بیمار را هم مطابقت می دهد، سپس آزمایشات تشخیصی را انجام می دهد که شامل موارد زیر است؛
برای تشخیص مغز استخوان نتیجه بیوپسی می تواند آن را تایید کند و درباره اطلاعاتی که نوع خاص بیماری ارائه می دهد. با تصویربرداری و آزمایشات می تواند به تعیین میزان انتشار سرطان کمک نماید.

برای درمان این نوع سرطان به چه راهی احتیاج داریم؟

برای درمان این سرطان نیاز به تشخیص آن بوده که بسته به نوع و مرحله خاص آن و داشتن شرایط بهداشتی و بیماری شخص بستگی دارد. که به طور کلی مواردی که گفته می شود برای درمان راه مناسبی است، شامل:
در این روش درمانی از سیستم ایمنی بدن برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود.
در این روش شیمی درمانی یک روش برای کمک و دریافت و از بین بردن سلول سرطانی در بدن است. که در این روش مواد شیمیایی برای از بین بردن سلول های سرطانی بکار رفته و بسته به نوع سرطان بیمار امکان این که یک داروی ترکیبی از دارو را دریافت کرده و این دارو به صورت خوراکی هم تزریق و تجویز می شود.
در این روش درمانی پرتو های پر انرژی یک منطقه هدفمند تابیده و این راه برای دفع سلول های سرطانی و کم شدن اندازه تومور و کم شدن درد مورد استفاده قرار می گیرد. که در زمان پرتو درمانی بیمار دراز کشیده و در حالی که یک دستگاه بزرگ در اطراف او حرکت کرده اشعه به نقاط دقیق بدن می تابد و این برای تهیه پیوند سلول های بنیادی استفاده می شود.
این دارو ها به صورت دقیقی به نوع خاصی از سلول های سرطانی حمله کرده که برخلاف شیمی درمانی آن از صدمه دیدن سلول های سالم جلوگیری می کند.
با پیوند دادن مغز استخوان و سلول های بنیادی آسیب دیده بیمار با مغز استخوان سالم از یک اهدا کننده که جایگزین شده این روش را با دوز بالا شیمی و پرتو درمانی قابل اجرا می باشد.

چه زمانی برای مراجعه به پزشک لازم است؟

بیمار پس از تشخیص سرطان امکان دارد سوالات زیادی درباره شرایط بیماری خودش بپرسد که به همین خاطر بهتر است برای روبرو شدن با بیمار اطلاعاتی را بدانید که شامل موارد ذیل می باشد؛
در صورت احتیاج بیمار باید از پزشک معالج خود بخواهد که وضعیت بیماری او را شفاف سازی کند. انکولوژیست های متخصص در زمینه انواع بیماری سرطان خون بوده که می توانند در تشخیص تمام گزینه های درمان به بیمار راهنمایی و کمک کنند.
برچسب ها
نسخه اصل مطلب