عارضه هالوکس والگوس را بیشتر بشناسید
هالوکس والگوس یا انحراف شست پا که با نام بونیون (bunion) نیز شناخته میشود، میتواند باعث ایجاد مشکلات زیادی در افراد شود، این عارضه در تمام سنین شایع است و شیوع آن در خانمها بیشتر از آقایان است و سبب قوز در انگشت شست شده و آن را بدشکل میکند.
بنابراین لازم است تا برنامههای لازم جهت درمان کج شدن شست پا توسط بیمار پیگیری شود، فیزیوتراپیست متخصص میتواند در این زمینه به بیمار کمک نموده و باعث بهبود روند بیماری شود.
علائم و نشانههای انحراف شست
در ناحیه شست پا احساس درد مداوم و پی در پی به وجود میآید، یک برآمدگی غیرطبیعی و متورم در بیرون از انگشت بزرگ پا (شست پا) به وجود میآید. در مفصل انگشت شست پا قرمزی و التهاب به وجود میآید و انگشت شست پا دچار محدودیت حرکتی میشود، در این صورت میگویند که انگشت شست پا به آرتریت دچار شده است. وقتی انگشت اول و دوم روی هم قرار گیرند، پینه ایجاد میشود، انحراف شست پا میتواند سبب انحراف دیگر انگشتان پا شود.
کفیهای طبی
حتی اگر بونیون کوچکی هم داشته باشید، بهتر است پیش از وخیمتر شدن با آنها مقابله کنید تا با عواقب بعدی آن روبهرو نشوید. برخی پزشکان استفاده از کفیهای طبی (ارتزها) را توصیه میکنند. طیف وسیعی از کفیهای طبی که در کفش قرار میگیرید، مخصوص هالوکس والگوس هستند که با کمک به کاهش علائم قوز شست پا، به کاهش مشکلات شما کمک میکنند.
توجه داشته باشید که کفیهای مخصوص هالوکس والگوس برای تغییر شکل پای شما یا جلوگیری از ایجاد هالوکس والگوس طراحی نشدهاند بلکه برای کاهش پیامدهای دردناک ناشی از بونیون مناسب هستند. کار آنها، نحوه صحیح قرار گرفتن پای شما و کاهش فشار بر روی بونیون شما است. این کفیها و ارتزها را میتوان به صورت بدون نسخه از داروخانهها یا فروشگاههای لوازم طبی و یا به صورت سفارشی و با نسخه پزشک تهیه کنید.
درمان قطعی انحراف شست پا (هالوکس والگوس) چیست؟
اولین توصیه برای درمان انحراف شست پا مراجعه به فیزیوتراپیست متخصص است تا بهترین مشاوره را به شما ارائه دهد، اگر درد و ناراحتی در ناحیه انگشت شست دارید میتوانید از درمانهای فیزیوتراپی، تمرین درمانی، استفاده از یخ، اسپلینت، کفی و حتی درمان جراحی استفاده کنید.
فیزیوتراپی و اسپلینت در موارد خفیف تا متوسط میتواند باعث کاهش درد، بهبود حرکت و راه رفتن، تقویت عضلات و برگشتن انگشتان به حالت طبیعی شود، اما اگر درد شدید در ناحیه داشته باشید و در راه رفتن و وزن اندازی دچار مشکل شده باشید، میبایست از جراحی برای برگرداندن انگشت شست به حالت اولیه کمک گرفت.
آیا به جراحی نیاز دارید؟
تقریباً نیمی از مبتلایان به قوز شست پا نیازی به جراحی ندارند، هدف از درمان غیر جراحی، کاهش فشار از روی پا و جلوگیری از ایجاد زخمها و جراحتهای فشاری است. در بعضی موارد، تنها پوشیدن کفشهای راحت و مناسب برای کاهش این درد کافی است، پزشک متخصص پا میتواند ارتز یا کفی طبی را برای این دسته از بیماران تجویز کند، وسیلهای که در کفش قرار میگیرد تا از بدتر شدن وضعیت جلوگیری کند.
پرداختن به هرگونه ناهنجاری در بیومکانیکهای بدن بسیار حائز اهمیت است، این اصطلاح به وضعیت قرارگیری کف پا و پایین پا در حین حرکت وابسته است. میتوانید آزمایش ساده را انجام دهید تا متوجه شوید که نیاز به جراحی دارید یا خیر. انگشت شست خود را با دست گرفته و سعی کنید از سایر انگشتان دور کنید. اگر قادر به جدا کردن راحت انگشت نشدید، شما نیازمند درمان جراحی هستید، در غیر این صورت میتوان از سایر درمانهای نام برده استفاده کرد.
درمان کجی انگشت شست پا بدون جراحی
تمرینات مخصوص برای تقویت عضله دورکننده شست، تمرینات افزایش قوس کف پا، لیزر درمانی جهت کاهش درد، استفاده از یخ، کشش عضلات و اولتراسوند از روشهای فیزیوتراپی برای درمان کجی انگشت شست پا بدون جراحی است.
همچنین اسپلینتهایی که انگشتان را از هم جدا میکنند و در طول روز داخل کفش قرار میگیرند یا اسپلینتهای ژلی که شبانه میتوان بین انگشتان استفاده کرد از گزینههای دیگر درمانی هستند.