ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران جهان بوده و به علت داشتن تنوع آب و هوایی، بسیاری از محصولات باغی و زراعی آن ازجمله زعفران، کیفیت عالی دارد.
طی 10 سال اخیر، میزان تولید زعفران ایران رشد قابلتوجهی داشته که بخش گستردهای از این تولیدات صادر میشود و در این میان سهم استانهای خراسان بهویژه خراسان رضوی چشمگیر است.
این محصول به علت مصارف خوراکی و دارویی فراوان، موردتوجه بسیاری از مردم جهان است و چون طبق آمار موجود در بخش پیشین نشان داده شد، ایران در تولید این محصول نهتنها مزیت نسبی بلکه، مزیت مطلق هم دارد، ازاینرو میتوان با تولید و صادرات آن منابع ارزی فراوانی را عاید کشور کرد.
اما شاید مهمترین مشکل در مورد زعفران، خام فروشی و عدم بستهبندی در داخل استان است.
قیمت پایین طلای ۲۴ عیار خراسان جنوبی
مهدی رستمی، دکترای فیزیولوژی گیاهی در خراسان رضوی گفت: زعفران یکی از محصولات اصلی خراسان جنوبی است که در بازارهای بینالمللی به دلیل غیر ارگانیک بودن، قیمت پایینی داشته و بیشتر بهعنوان ادویه استفاده میشود تا یک گیاه دارویی.
او افزود: اگر یک تدبیر درست بیندیشیم میتوان با تولید زعفران ارگانیک و واردکردن این گیاه دارویی به صنعت داروسازی درآمد چندین برابری را برای کشاورز حاصل کرد.
او با بیان اینکه امروزه مصرفکنندگان روز به روز بیشتر به سمت استفاده از محصولات ارگانیک سوق داده میشوند، افزود: سلامت خوراک از اساسیترین دغدغههای مصرفکنندگان بهویژه در کشورهای توسعهیافته است چراکه سلطنت مواد شیمیایی در تولید بهویژه در بخش کشاورزی میتواند بهطور مستقیم سلامت انسان را تحت تأثیر خود قرار دهد.
رستمی بیان کرد: این موضوع نشان میدهد که تولید محصول ارگانیک و سالم از ارزش چندین برابری برخوردار است و تجربه نیز نشان داده که در کشورهای پیشرفته علاوه بر تولید بیشتر تأکید بر تولید محصول بهتر، اصل اساسی بوده چراکه سلامت افراد مستقیم با تولید محصول ارگانیک در ارتباط است.
دکترای فیزیولوژی گیاهی در خراسان جنوبی تصریح کرد: متأسفانه در کشور برای تولید محصول ارگانیک فعالیتهای علمی و عملی کمی انجامشده بهطوریکه آمارها نشان میدهد درصد بسیار پایینی از تولیدات میتوانند برند ارگانیک بودن را به خود اختصاص دهند و خراسان جنوبی نیز از این امر مستثنی نیست. این امر سبب کاهش قیمت محصولات در بازارهای بینالمللی میشود که خود ضربهای بر بدنه تولید محصولات کشاورزی است.
رستمی یادآور شد: راهکار اصلی تأمین درآمد، تولید بیشتر بر پایه ارگانیک است که این امر همت مسئولان ذیربط و ارتباط چند برابری تولید و دانش را میطلبد.
سودی که از ایران به جیب جهان میرود
محسن احتشام، رئیس شورای ملی زعفران گفت: تنها 10 درصد از زعفران تولیدی کشور با بستهبندی شرکتهای ایرانی به دست مصرفکننده در دنیا میرسد.
او ادامه داد: در هشتماهه نخست امسال 155 تن زعفران از کشور صادرشده است.
او با بیان اینکه سالانه حدود 60 تن زعفران در خراسان جنوبی تولید میشود، افزود: تنها 10 درصد از زعفران تولیدی کشور با بستهبندی شرکتهای ایرانی به دست مصرفکننده در دنیا میرسد.
رئیس شورای ملی زعفران بیان کرد: 90 درصد زعفرانهای صادراتی کشور بهصورت خام فروشی صادر میشود. احتشام با بیان اینکه بستهبندی بر اساس خواست بازارهای جهانی از اولویتهای شورای ملی زعفران است، تصریح کرد: در حال حاضر تولید افزایش و سطح زیر کشت توسعه پیداکرده است اما توسعه بازار وجود نداشته و این امر باعث افت قیمت این محصول شده است.
او با تأکید بر مدیریت بازارهای جهانی، یادآور شد: سیاستگذاری برای توسعه بازار زعفران و برند سازی این محصول از اولویتهای شورای ملی زعفران است.