تصور اینکه یک روز برای تفریح و سیر در طبیعت مکانی آرام و سرسبز را انتخاب کنی اما زمانی که از شهر خارج میشوی نمی توانی در آن مکان توقف کرده و نمیتوانی از تاثیر غیر قابل انکار طبیعت بر روح و جسم بهره بری...
وجود طبیعت جز جدایی ناپذیر زندگی بشر است و یک از حیاتیترین عناصر برای زندگی بشر اکسیژن است که به واسطه وجود جنگل و درختان سرزنده و شاداب آن تامین میشود این مهم در هر کشور از سرمایهها و ثروت آن کشور است لذا حفظ و نگهداری آن بسیار حائز اهمیت است.
حفظ درختان، خاک، آب و جلوگیری از نابودی جنگل و خاک اهمیت بسیاری در توسعه اقتصادی کشور دارد و برنامهریزی صحیح توسط متولیان میتواند کمک موثری در اقتصاد مقاومتی باشد.
جنگلها سهم قابل توجهی در تولید اکسیژن، پالایش هوا، جلوگیری از فرسایش خاک و بروز سیلاب دارند، همچنین کنترل آبهای سطحی و تغذیه سفرههای آب زیرزمینی، مبارزه با آلودگی هوا، تعدیل آب و هوا، جلوگیری از فرسایش خاک و نقش اقتصادی جنگلها و... برخی از فواید این نعمت الهی است که متاسفانه در بسیاری مواقع مورد بیتوجهی قرار میگیرد.
و اما جنگلهای بلوط در شهرستان لردگان چند سالی است که با چندین تهدید جدی دست و پنجه نرم میکنند اما گویا نه تنها درمانی برای آن درد یافت نشد بلکه زخمی دیگر بر تن این درختان زیبا زده شده که بسیار جای تامل است و مشخص نیست این درد را هم مانند ایر دردها میپذیریم یا مرهمی یافت میشود.دست به دست شدن تصاویر و فیلمی در فضای مجازی نشان میدهد که حجم انبوهی از زباله در جنگل بلوط شهرستان لردگان دپو و جمع شده است.
آسیبهای فراوانی که تجمع زباله در جنگلها به همراه خود دارد
بیت الله محمودی، عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد در گفت و گو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد، اظهار داشت: دفن زباله در جنگل یکی از چالشهای منابع جنگلی است. در ایران در تمام استانهای دارای جنگل به ویژه خطه شمال این امر رخ داده و اکتون هم در زاگرس شاهد آن هستیم.
وی بیان داشت: دفن زباله در جنگل روی محیط زیست انسانی و طبیعی موثر است از بُعد انسانی سلامت انسان را به خطر میاندازد و شیرابه زبالههایی که در عرصه جنگلی انباشت میشود، عناصری را در خود دارد که ممکن است حتی به چشم انداز جنگلی آسیب برساند و گردشگران به این مناطق وارد نشوند. گازهایی از شیرابه زباله متصاعد میشود که اثرات منفی بر محیط زیست انسانی میگذارد.
محمودی تاکید کرد: از بُعد محیط زیست طبیعی، تجمع زباله در جنگل توان رویشی خاک را به شدت ضعیف میکند زیرا اختلال در فیزیک و شیمی خاک ایجاد میکند و توان رویشی خاک به شدت تحت تاثیر قرار میگیرد و زمانی که این امر رخ داد موجودات زنده و میکروارگانیسمهایی که در خاک هستند به شدت آسیب میبینند که این آسیب دیدگی چرخه حیات در جنگل را با اختلال روبرو میکند.
وی با اشاره به اینکه از طرف دیگر بسیاری اوقات انباشت زبالهها باعث متصاعد شدن گاز متان میشود که آتش سوزی در جنگل را به نوعی زیاد میکند، عنوان کرد: در مجموع به خاک، هوای منطقه و منابع آبی در مجاورت این زباله ها آسیب می رساند.
عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد اظهار داشت: زمانی که خاک دچار آسیب شود تاثیر در رویش جنگل میگذارد و کف پوش جنگل توان رویش خود را از دست میدهد و دیگر رشد نمیکند.همچنین روی ریشه درخت هم تاثیر میگذارد و ممکن است آلودگی وارد گیاه هم بشود.
محمودی تاکید کرد: اکنون چندین تهدید برای نابودی جنگلهای بلوط مانند حریق وجود دارد، وجود زباله هم تهدیدی برای ساختار فیزیکی جنگل است و در سلامت انسان تبعات دارد.
وی ادامه داد: چند متولی در این مهم نقش دارند اما آن مکانی که برای دفن زباله انتخاب میشود اگر در حیطه عرصه جنگلی یا مرتعی باشد، باید دارای مجوز از اداره کل منابع طبیعی باشد و رهاسازی زباله بدون اجازه مرسوم نیست لذا منابع طبیعی باید نظارت داشته باشد.
محمودی گفت: در اصل باید در هر شهرستان کارگاه زباله سوزی یا بازیافت پسماند باشد ولی اگر قرار است زباله در عرصه منابع طبیعی استقرار پیدا کند باید متولیان نظارت کنند و زمینی که در اختیار قرار میدهند که کمترین آسیب را داشته باشد اما موضع این است که اصلا نباید دفن و تجمع زباله در جنگل صورت گیرد.
عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد در پایان عنوان کرد: شهرستان لردگان دارای جمعیت زیادی است و تولید زباله بسیاری دارد پس باید متولیان با هماهنگی یکدیگر از دفن زباله در جنگل جلوگیری کنند.
دپوی زباله درجنگلهای بلوط "لردگان" / مرگ جنگلهای بلوط فرا رسید
جنگلهای بلوط در شهرستان لردگان چند سالی است که با چندین تهدید جدی دست و پنجه نرم میکنند اما گویا نه تنها درمانی برای آن درد یافت نشد بلکه زخمی دیگر بر تن این درختان زیبا زده شده که بسیار جای تامل است.
بیشتر بخوانید
امتیاز: 0
(از 0 رأی )
نظرهای دیگران