وجود مناطق حفاظت شده متعدد در استان سمنان، از جمله زیست کره حیاتوحش توران، پارک ملی کویر، منطقه حفاظت شده صیدوا، منطقه حفاظت شده جنگل ابر، این استان را به پایگاه بزرگ زیستمحیطی کشور بدل کرده است.
اگر به دنبال مشاهده یوزپلنگ ایرانی در طبیعت هستید؛ بدون شک باید به استان سمنان و زیست کره حیاتوحش توران سفر کنید و اگر کمی خوش شانس باشید؛ تنها در آنجاست که میتوانید این زیبای در معرض انقراض را ببینید.
اما این تنها گونه مهم و با ارزش موجود در زیست کره توران و دیگر مناطق حفاظت شده استان سمنان نیست و این استان به نوعی زیستگاه بسیاری از گونههای مهم و ارزشمند حیاتوحش در کشور محسوب میشود.
جالب است که بدانید استان سمنان یکی از زیستگاههای مهم پرندگان در کشور نیز محسوب میشود و بیش از 45 درصد از گونههای شناخته شده پرندگان کشور در استان سمنان یافت میشود.
البته بخش زیادی از این پرندگان که در زیستگاههای استان سمنان، لانه کرده و آشیانه خود را در آنجا بنا کردهاند؛ «مهاجر» بوده و به صورت فصلی میهمان استان سمنان میشوند.
این ترددهای بالای پرندگان به زیستگاههای مختلف در کشور و استان سمنان، به همراه همه جذابیتها و اهمیتی که دارد؛ خطراتی را نیز متوجه ما میکند که انتقال بیماریهای واگیر بین پرندگان و همچنین بیماریهای مشترک انسان و پرندگان یکی از این خطرات است.
بههرحال مهاجرت این تعداد پرندگان که قابل ردیابی هم نیست؛ امکان انتقال بیماریهای مختلف مانند آنفلوانزای فوق حاد پرندگان را بیشتر خواهد کرد. موضوعی که مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان خیلی نگران آن نیست و شرایط اقلیمی و نوع پرندگانی که به این استان مهاجرت میکنند را علت این عقیده خود میداند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان در این زمینه معتقد است: «خشکیزی» بودن اغلب پرندگان مهاجر به استان سمنان، خطر انتقال بیماریها در میان این پرندگان و به تبع آن حیاتوحش استان را بسیار کاهش میدهد.
امیر عبدوس میافزاید: شیوع بیماریها و گزارش اغلب در پرندگان «آبزی» و «کنار آبزی» است؛ اما پرندگان مهاجر استان سمنان عموماً «خشکیزی» هستند.
وی با اشاره به اینکه استان سمنان مراکز تجمع و زمستان گذرانی پرندگان مهاجر را به صورت گسترده ندارد تصریح میکند که تا کنون خوشبختانه بیماری خاصی درباره پرندگان مهاجر و بومی از استان سمنان گزارش نشده است.
بههرروی جای خوشحالی دارد که به هر دلیل، خطر زیادی از بابت انتقال بیماریهای واگیر متوجه پرندگان مهاجر و بومی در زیستگاههای حیاتوحش استان سمنان نیست و این مهم میتواند ظرفیتی مهم را برای توسعه اکوتوریسم در این استان فراهم آورد.
تعامل هرچه بیشتر اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان سمنان با اداره کل حفاظت محیط زیست این استان میتواند منجر به تسریع در این توسعه زیرساختی در هفتمین استان پهناور کشور شود.