رویداد ایران - فاطمه کاویانی: در این مراسم مقامات عالیرتبه، وزرا، معاونین وزرا، رؤسای اتاقهای ملی و تجار از ۵۰ کشور آفریقایی حضور داشتند که پس از دو روز بازدید از ظرفیتهای مختلف استان اصفهان و آغاز برخی تعاملات اقتصادی با این استان سفر خود را در نصف جهان به پایان رساندند. این اجلاس که در دو مرحله اول از هفتم تا نهم اردیبهشت در تهران و مرحله دوم از دهم تا یازدهم اردیبهشت در اصفهان برگزار شده فرصتی منحصربهفرد برای تقویت روابط تجاری و اقتصادی میان ایران و کشورهای آفریقایی است. این اجلاس باهدف توسعه مناسبات اقتصادی و تجاری بین ایران و کشورهای آفریقایی برگزار شد.
حضور ۴۰۰ مهمان از آفریقا در اصفهان
در آیین اختتامیه سومین اجلاس همکاریهای مشترک ایران و آفریقا سرپرست معاونت خدمات تجاری سازمان توسعه تجارت گفت: امید داریم نتایج این اجلاس بهزودی در مناسبات ایران و آفریقا مشاهده شود و همچنان ادامهدار باشد. به گفته سید محمدصادق قنادزاده بالغ بر ۴۰۰ مهمان از قاره آفریقا در این اجلاس حضور داشتند. او با بیان اینکه برنامههای متنوعی همچون نمایشگاهها، پنلهای تخصصی و نشستهای رودررو در مدت برگزاری این اجلاس برنامهریزیشده بود اظهار کرد: بخشهایی از مهمانان به استان اصفهان سفر کردند و از مجموعههای صنعتی و علمی و فناوری بازدید به عمل آوردند. قنادزاده اضافه کرد: تشکیل ستاد آفریقا یکی از رویکردهایی بوده که تلاش میکنیم با تداوم این رویدادها، اجلاس سران ایران و آفریقا را در تهران برگزار کنیم.
میهمانان سومین اجلاس همکاریهای مشترک ایران و آفریقا زبان گویای ایران هستند
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در این مراسم ایجاد اشتغال و درآمدزایی از صنایعدستی و گردشگری را مهمترین اولویت برای کشور دانست و گفت: برای درآمد یک میلیارد یورویی در سال، اشتغال ۱۰۰ هزارنفری و جذب ۱۵ میلیون گردشگر در سال هدفگذاری شده است. سیدرضا صالحی امیری اظهار امیدواری کرد: میهمانان این اجلاس بتوانند زبان گویای ایران برای مردم آفریقا باشند و واقعیتهای ایران را به جامعه خود منتقل کنند چرا که پدیده ایرانهراسی اجازه نمیدهد تصویر ایران زیبا در جهان امروز بدرخشد. صالحی امیری با بیان اینکه بسیاری از ظرفیتهای آفریقا ناشناخته مانده است افزود: آفریقا دارای فرهنگ و تمدن دیرینی است که جهانیان باید آن را شناخته و درک کنند آفریقا دارای مردمانی با ویژگیهای عاطفی و سختکوشی و ظرفیتهای بزرگ اقتصادی و طبیعی است. او عنوان کرد: طی برگزاری این اجلاس همه تلاش کردند که روابط ایران و آفریقا در ابعاد مختلف گسترش یابد. صالحی امیری ادامه داد: در سال ۲۰۲۴ بیش از ۷ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر گردشگر به ایران سفر کردند که هنگام خروج از کشور در نظرسنجی که صورت میگرفت بیش از ۸۵ درصد جذابیتهای ایران را عالی توصیف کردند.
فرهنگ غنی اصفهان فرصتی برای همکاری چندلایه با آفریقا
استاندار اصفهان نیز گفت: فرهنگ غنی و زنده اصفهان، فرصتهای منحصربهفردی را برای ایجاد همکاریهای چندلایه با کشورهای آفریقایی فراهم کرده است. مهدی جمالینژاد با بیان اینکه باید مرکز همکاریهای علمی، فناوری و نوآوری ایران و آفریقا در اصفهان تأسیس شود اظهار کرد: با تأسیس این مرکز میتوان زمینه توسعه پروژههای مشترک در حوزههای نوین مانند سلامت دیجیتال، کشاورزی هوشمند و فناوریهای نوظهور فراهم آورد. جمالینژاد بر ایجاد دبیرخانه دائمی دیپلماسی دانشگاهی و تبادل نخبگان علمی و فرهنگی تأکید کرد تا ارتباط گسترده میان دانشگاهها، مراکز هنری، صنایع خلاق و نسل جوان دو منطقه تسهیل شود. جمالینژاد اضافه کرد: در پرتو نگاه تمدنی و راهبردی جمهوری اسلامی، گسترش روابط بین ایران و کشورهای آفریقایی صرفاً یک انتخاب سیاسی نیست؛ بلکه یک ضرورت تاریخی، اخلاقی و آیندهنگرانه است. به گفته او باید منطقه ویژه تجارت کالا و خدمات با مشارکت فعال بخش خصوصی اصفهان و آفریقا راهاندازی شود تا وابستگی به نظامهای مالی سلطهگر کاهش یابد و اقتصاد مقاومتی تقویت شود. استاندار اصفهان مشارکت در پروژههای کشاورزی سرزمینی، تأمین امنیت غذایی و تبادل فناوریهای بومیشده را ضروری دانست. جمالینژاد سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا را نمادی از اراده مشترک ملتها عنوان کرد. او با بیان اینکه امروز جهان بیش از هر زمان دیگر به صدای ملتهایی نیاز دارد که بر کرامت، استقلال، عدالت، علم و همدلی تأکید دارند افزود: ایران و آفریقا، اگر همصدا و همحرکت شوند، میتوانند نهتنها در توسعه اقتصادی و فناورانه، بلکه در شکلدهی به نظم نوین جهانی مبتنی بر معنویت و انسانیت، نقشی تاریخی ایفا کنند.
تأثیر زیاد بخش خصوصی در گسترش روابط ایران و آفریقا
به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت کشور مالی همبستگی و روابط تجاری میان ایران و کشورهای آفریقایی گسترش مییابد. موسی دیالو گفت: این کنفرانس به ما اجازه میدهد در حوزه کشاورزی، فرهنگ، هنر، آموزش و بخشهای مختلف در ایران با این کشور همکاری داشته باشیم. دیالو تصریح کرد: این اجلاس زمینه مناسبی برای گسترش روابط بین بخشهای خصوصی ایران و آفریقا بهویژه کشور مالی فراهم آورده و به ارتقای سطح سرمایهگذاریها و صادرات بین دو ایران و آفریقا کمک خواهد کرد. او با بیان اینکه مطمئن هستم که همبستگی بیشتر با ایران به ما اجازه پیشرفت بسیاری خواهد داد افزود: روابط بین کشورهای آفریقا و ایران و صادرات میان آنها را ارتقا و گسترش میدهد بیتردید اتاق بازرگانی ارتباط مؤثری بین بخش خصوصی کشورها خواهد داشت. او بخش خصوصی را بسیار مؤثر در تقویت روابط دانست. وزیر صنعت، معدن و تجارت کشور مالی خاطرنشان کرد: از استقبال، دوستی و برادری ایران و اصفهان سپاسگزاریم و امیدواریم که روابط اقتصادی بین ایران و آفریقا همیشه فعال باشد.
بازرگانی در اصفهان بخشی از فرهنگ این شهر است
رئیس اتاق بازرگانی اصفهان نیز در این مراسم گفت: بازرگانی در اصفهان تنها یک فعالیت اقتصادی نیست؛ بلکه بهعنوان بخشی از فرهنگ این شهر به شمار میرود؛ اصفهان شهر صلح و آرامش است و همزیستی مسالمتآمیز مسلمانان، مسیحیان، یهودیان و زرتشتیان در این شهر نمایانگر این مهم است. امیر کشانی در ادامه به ظرفیتهای ویژه اقتصادی اصفهان اشاره و متذکر شد: اصفهان در بخشهای مختلف اقتصادی ظرفیت و توانمندیهای بالایی دارد و باید از فرصتهای پیشرو برای توسعه صادرات و جذب سرمایهگذاری استفاده کنیم. کشانی با بیان اینکه برگزاری نمایشگاهها و همایشهای مشترک با کشورهای همسایه میتواند به تقویت روابط تجاری و فرهنگی کمک شایانی کند، متذکر شد: ما در تلاش هستیم تا با ایجاد بسترهای مناسب، زمینه را برای همکاریهای بیشتر فراهم و از تجربیات کشورهای همسایه بهرهبرداری کنیم. او گفت: همکاریهای دوجانبه ایران و آفریقا میتواند به رشد اقتصادی استان و کشور کمک کند و باید از این فرصتها به بهترین نحو استفاده کنیم.